EUR 24.710

USD 22.791

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.9 %

EUR 24.710

USD 22.791

Za tři čtvrtletí zapsal SOLUS do negativního registru nový dluh po splatnosti u 79 tisíc fyzických osob

 

Tlak na platební morálku spotřebitelů podle dat SOLUS i nadále roste. Od začátku roku do konce září zapsaly členské společnosti do negativního Registru fyzických osob SOLUS nový dluh po splatnosti u 79 tisíc spotřebitelů. U 37 tisíc z nich již v daném okamžiku SOLUS evidoval jiný dluh po splatnosti. Zbylých 42 tisíc osob v dané chvíli žádný záznam v registru nemělo, do vážných potíží s úhradou svých závazků se tak dostali tito spotřebitelé až v letošním roce.

Loading



 

 „Více než polovina spotřebitelů, u kterých byla v průběhu letošního roku zapsána do negativního registru SOLUS informace o nové dlužné částce po splatnosti, v posledních dvanácti měsících své závazky řádně splácela. Nejde o osoby, které své závazky notoricky neplatí, a projevuje se tak zřejmě i růst životních nákladů a vyčerpání finančních rezerv těchto spotřebitelů,“ uvedl Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.

Celkový počet občanů s dluhem po splatnosti zapsaným v Registru fyzických osob SOLUS se během třetího čtvrtletí snížil pouze o 2 tisíce osob na 406 tisíc. Zastavil se také pokles dlužné částky po splatnosti, která zůstala na úrovni 30,7 miliardy korun.

 „Ještě před 15 lety bylo v registru zapsáno více než milion občanů s dluhem po splatnosti. Počet těchto osob s rozvojem odpovědného úvěrování stále ještě klesá. Ať již z důvodu ukončení vymáhání pohledávek na straně věřitelů, nebo z důvodu úhrady dluhu na straně klienta. K mírnému poklesu celkového počtu evidovaných osob tak dochází stále i přesto, že v současné době rostou počty nových záznamů v registru u spotřebitelů, kteří v poslední době potížím s úhradou svých závazků nečelili,“ uvedl Jan Stopka.

Zásadně se nezměnil ani podíl dlužníků na celkovém počtu obyvatel ČR – ve 2. čtvrtletí došlo k poklesu pouze o tři setiny procenta na 4,53 %. Zastavení poklesu počtu dlužníků signalizuje i meziroční srovnání tohoto ukazatele. Ke konci září 2022 bylo v registru zapsáno 4,9 % dospělých občanů ČR.

REKLAMA

 „Zdá se, že z hlediska celkového počtu osob zapsaných v negativním registru SOLUS se po řadě let poklesů blížíme k dosažení pomyslného dna. Úroveň mezi třemi a pěti procenty dlužníků zapsaných v negativních registrech je srovnatelná s registry ve vyspělých zemích Evropy,“ doplnil Jan Stopka.

Podíl osob se závazkem po splatnosti v negativním registru SOLUS na celkovém počtu obyvatel ve věku 18 let a více v jednotlivých krajích

Sdružení SOLUS spojuje v úsilí o odpovědné úvěrování více než 50 společností. Ty poskytují služby spotřebitelům v oblasti bankovních úvěrů a stavebního spoření, nebankovních půjček, telekomunikačních služeb, distribuce energií a P2P půjček.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 

 


Související články

Objem poskytnutých hypoték se v dubnu meziročně zdvojnásobil, trh ožívá

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v dubnu vyšší o více než 100 %, zatímco v březnu činil meziroční růst 45 %. Celkem banky a stavební spořitelny poskytly v dubnu letošního roku hypoteční úvěry bezmála za 22 mld. Kč. Meziměsíčně tak jejich objem oproti březnu vzrostl o 20 %. Průměrná velikost hypotéky se zvýšila na 3,6 mil. Kč […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 05. 2024

Swiss Life Hypoindex květen 2024: Úrokové sazby hypoték (ne)překvapivě stagnují, banky vytvářejí „polštář“

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5 procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěrů pouze o půl procentního bodu (podle Swiss Life Hypoindexu). Cesta k levnějším hypotékám, a […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

08. 05. 2024

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *