EUR 24.710

USD 22.791

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.9 %

EUR 24.710

USD 22.791

Stavební spořitelny usnadní financování energetických úspor

 

Stavební spořitelny spustí ostrou fázi podpory energetické transformace českých domácností. Systémové řešení zahrnuje lepší přístup obyvatel ČR k dostupným a efektivním zdrojům financování investic do energetických úspor. Již dnes stavební spořitelny nabízí výhodné úvěry na bydlení a od ledna 2024 rozšíří své služby i o profesionální dotační poradenství přímo na pobočkách stavebních spořitelen, případně jejich mateřských bank po celé republice.

Loading



 

Pro více než polovinu nedostatečně energeticky zabezpečených bytů a domů v Česku jde o obrovskou příležitost na snížení nákladů. Příslušnou novelu zákona už podepsal prezident Petr Pavel.

Rychlý a jednoduchý přístup k úvěrům

Stavební spořitelny nabídnou na jednom místě výhodné financování, poradenství i asistenci s vyřízením dotace.  Finanční poradci na více než 1 300 pobočkách stavebních spořitelen a jejich mateřských bank po celé ČR zájemce seznámí s dostupnými dotačními programy a zároveň pomohou s vyřízením vhodného úvěru. Spořitelny také nově budou moci financovat širší spektrum opatření na podporu udržitelného bydlení než dříve.

 „Stavební spořitelny se dlouhodobě hlásí k odpovědnosti za zelenou transformaci Česka a teď se jim navíc otevírá zcela nová dimenze v podobě financování energetických úspor většímu okruhu obyvatel,“ říká Libor Vošický, předseda Prezidia Asociace českých stavebních spořitelen.

 „Dlouhodobě jsme pomáhali s rekonstrukcemi domů a bytů a byli jsme v tom úspěšní. Nyní nám přibývá nová mise, která českým domácnostem zajistí společně s vyšším komfortem bydlení i jeho úsporný provoz a snížení pravidelných nákladů na energie“ doplňuje Michael Pupala, 1. místopředseda Prezidia AČSS.

REKLAMA

Co se mění od ledna 2024

V první fázi bude mít klient možnost na pobočce získat informace o dostupných dotačních programech a jejich čerpání. Zároveň se dozví o možnostech financování a maximálního úvěrového rámce. Poradce pak klientovi předá informace o požadovaných dokumentech potřebných pro žádost o dotaci a poskytne kontakty na certifikované odborníky (energetičtí specialisté, projektanti).

Co se mění v průběhu roku 2024

Ve druhé fázi budou stavební spořitelny přímo napojeny na systémy SFŽP. Vyplněné žádosti i nutné dokumenty nahrají za klienta do systému SFŽP. Součástí služby bude i asistence a poradenství v rámci následného řízení o dotaci, a to až do okamžiku doložení realizace projektu.

Úvěry s výhodnou úrokovou sazbou

Stavební spořitelny již dnes nabízí výhodné půjčky na bydlení. Klient tak může získat výhodnější podmínky než u spotřebitelského úvěru. Úvěr ve výši 550 tisíc korun s dvacetiletou splatností od stavební spořitelny bude stát na splátkách přibližně 4 000 korun měsíčně, a to je výrazně méně než například u spotřebitelského úvěru.

Cílem spolupráce se státem je větší efektivita

Spolupráce mezi Asociací stavebních spořitelen a státem zvýší dostupnost financování energeticky úsporných opatření pro občany ČR a zjednoduší přístup k prostředkům z podpůrných dotačních programů. Zároveň se usnadní přístup k poradenství ohledně energetických úspor a souvisejících dotačních a podpůrných programů.

Zájem o stavební spoření

Stavební spořitelny za prvních deset měsíců letošního roku uzavřely téměř 367 tisíc nových smluv o stavebním spoření. Meziročně je to sice o 16 % méně, zvýšila se ale cílová částka, kterou klienti plánují naspořit, a to o necelých 7 procent na 252 miliard korun. Klienti začali do stavebních spořitelen přicházet zejména po červnovém uzavření dohody o spolupráci se státem a rozdíl v porovnání s loňským rokem se postupně zmenšuje. Objem nezajištěných úvěrů pak vzrostl o 2 procenta na 17,2 miliardy korun.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 

 


Související články

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 05. 2024

Objem poskytnutých hypoték se v dubnu meziročně zdvojnásobil, trh ožívá

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v dubnu vyšší o více než 100 %, zatímco v březnu činil meziroční růst 45 %. Celkem banky a stavební spořitelny poskytly v dubnu letošního roku hypoteční úvěry bezmála za 22 mld. Kč. Meziměsíčně tak jejich objem oproti březnu vzrostl o 20 %. Průměrná velikost hypotéky se zvýšila na 3,6 mil. Kč […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 05. 2024

Změna trendu potvrzena, ceny starších domů už rostou

Ceny starších domů pokračují v mírném růstu. Trend, který naznačovaly již zprávy z loňského roku, potvrdila i čísla za první letošní kvartál. Zatímco v meziročním pohledu ještě 6 z 8 zkoumaných měst zaznamenalo mírný cenový pokles, v kvartální pohledu již naopak převládal cenový růst, a to od jednoho procenta v Ostravě až do pět procent v Brně. Vyplývá z analýzy společnosti FérMakléři.cz.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *