EUR 24.940

USD 23.239

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 24.940

USD 23.239

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

0 komentářů

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

 

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Loading



 

Stavební spoření je jeden z produktů, který stát podporuje v souvislosti s bydlením. Jako další je pak možné zmínit odpočty z hypotéky nebo z úroku na stavební spoření, které vám můžou snížit daň z příjmu až o 22 500 Kč ročně. Podpora státu ale spíše klesá. Už podruhé se snižuje roční státní podpora pro stavební spoření. A daňové odpisy na hypotéky byly také sníženy už před pár lety.

Jaká je alternativa stavebního spoření

Stavební spořitelny sice často uvádí výnosnost až 6%, ale do tohoto výnosu započítávají i státní podporu, která je momentálně poloviční. Úroky na stavebním spoření se v současnosti pohybují někde kolem 3%, záleží na konkrétní bance a marketingové akci. V situaci vyšších úroků v ekonomice, kdy můžete ještě stále najít spořicí účty i s vyšším než 5% úrokům, přestává dávat stavební spoření smysl.

Bezpečnou a výrazně konzervativní variantou jsou pak samozřejmě spořicí nebo termínované účty. Úrokové sazby v ekonomice už sice začaly klesat, ale ještě stále můžete narazit na nabídky spořicích účtů s úrokem nad 5 % ročně. Podobné sazby najdete i u termínovaných účtů.

I bez státní podpory tak dosáhnete často většího zhodnocení než u stavebního spoření. Je ale dobré pamatovat na to, že ČNB v současné chvíli začala uvolňovat monetární politiku a bude postupně snižovat klíčové sazby v ekonomice. Spolu s tím se začnou brzy snižovat i sazby nabízené na spořicích a termínovaných vkladech. Pro větší zhodnocení se tak budete muset ohlédnout jinde.

REKLAMA

Místo spoření investujte

Pro větší zhodnocení si ale můžete vybrat z dalších nástrojů finančního trhu. Akcie, dluhopisy, podílové fondy nebo ETF. To jsou zhruba základní nástroje pro investování. K řadě z těchto nástrojů máte přístup i jen ve své bance, stačí jen zřídit účet pro investice a pravidelně posílat peníze.

Zhodnocení se u těchto nástrojů může pohybovat i ve dvouciferných číslech. MSCI index, jeden z nejznámějších akciových indexů, v loňském roce rostl o 22 %. Technický index Nasdaq rostl 43 %. Je pravda, že u akciových indexů neznamená, že by minulý vývoj nějak ovliňovat vývoj budoucí. Proto se také doporučuje do indexů investovat pravidelně a dlouhodobě. Tak, aby se vyrovnaly přílišné výkyvy a poklesy v ceně investice.

Kde do indexů investovat? Nejjednodušší formou je pravděpodobně investice do podílových fondů u vybrané banky. České instituce nabízí velké množství podílových fondů, s různou mírou rizika a s různě dlouhým investičním horizontem. Pokud budete investovat dlouhodobě a podílové fondy držet déle než 3 roky, budete také osvobozeni od daně z příjmu.

I když tak zrovna podílové fondy nejsou zrovna typickým produktem spoření na pořízení nemovitostí, tak díky tomu, že jsou poměrně likvidní a také nabízí velmi zajímavé zhodnocení, představují zajímavou alternativu ke stavebnímu spoření. Pokud si vyberete z méně rizikových fondů, tak tyto jsou sice méně výnosné, ale jsou vhodné i pro konzervativní investory, stejně jako stavební spoření.

Rizikovější investice

Mezi rizikovější investice můžeme poté zařadit například akcie, rizikovější fondy nebo ETF. Hlavně u akcií jde o investice vhodnější spíše pro poučenější a zkušenější investory. Výběr akcií může být totiž dost ošemetný. Zatímco podílové fondy jsou navázány na větší množství akcií a dokážou tak vyrovnávat jednotlivé výkyvy. Tak investice do vybraných akcií se můžou ukázat jako méně stabilní. Dobré je tak vybírat u etablovaných společností, v Česku jsou to například akcie ČEZ, Philip Morris, Kofola, Česká zbrojovka nebo české banky (Moneta, KB).

Pokud máte ještě pozitivnější vztah k riziku, tak jsou tady investice P2P, dluhopisy (státní jako konzervativní a firemní jako extra rizikové), alternativní investice jako zlato nebo kryptoměny. Přičemž například investice do bitcoinu a dalších altcoinů se blíží spíše spekulaci. A rozhodně není doporučeníhodné využívat tyto investice pro spoření na koupení bydlení.

Pokud si ale poskládáte investiční portfolio uváženě, s převahou fondů, stabilních akcií a případně s prvkem rychle rostoucích ETF nebo podílových fondů, tak můžete získat nástroj, který vám získá několikanásobné zhodnocení oproti stavebnímu spoření. A s poměrně velkou likviditou, většina podílových fondů je likvidní do měsíce, akcie můžete také prodat kdykoliv.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *