EUR 24.760

USD 22.861

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.9 %

EUR 24.760

USD 22.861

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024

0 komentářů

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

 

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší počet celkem realizovaných transakcí v průběhu loňského roku. To se však letos mění.

Loading



 

Převedeno na ceny – pražské nájmy se v na začátku roku pohybovaly pod hranicí 370 korun za metr čtvereční nájemní plochy při 9% meziročním růstu. Města Sředočeského kraje se dostaly k hranici 260 korun při podobném růstu jako v metropoli. V Brně se nájmy zastavily na 277 korunách při dvouprocentním růstu. Stejným tempem se meziročně zvýšily nájmy v Ostravě a severomoravských městech, kde se průměrně pohybují v hladině lehce přes 180 korun.

„Ceny se dají pravděpodobně opět do pohybu. Minimálně bude platit, že segment lepších bytů v centrech měst nebo novostaveb se může cenově vzdalovat od zbytku. Nezapomeňme, že i letos doběhne řadě lidí fixace jejich hypoték v novostavbách kupovaných ještě za „starých podmínek“ a pokud mají v bytě nájemníky, náklady budou chtít přenést právě na ně. A týkat se to nemusí jen Prahy nebo Brna, ale i dalších krajských měst,“ uvedl Martin Ponzer šéfa digitální realitní služby Bezrealitky.

Ceny nájmů v jednotlivých městech se začátkem letošního roku


Zdroj : EHS, monitor realitního trhu

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 

 


Související články

Objem poskytnutých hypoték se v dubnu meziročně zdvojnásobil, trh ožívá

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v dubnu vyšší o více než 100 %, zatímco v březnu činil meziroční růst 45 %. Celkem banky a stavební spořitelny poskytly v dubnu letošního roku hypoteční úvěry bezmála za 22 mld. Kč. Meziměsíčně tak jejich objem oproti březnu vzrostl o 20 %. Průměrná velikost hypotéky se zvýšila na 3,6 mil. Kč […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 05. 2024

Změna trendu potvrzena, ceny starších domů už rostou

Ceny starších domů pokračují v mírném růstu. Trend, který naznačovaly již zprávy z loňského roku, potvrdila i čísla za první letošní kvartál. Zatímco v meziročním pohledu ještě 6 z 8 zkoumaných měst zaznamenalo mírný cenový pokles, v kvartální pohledu již naopak převládal cenový růst, a to od jednoho procenta v Ostravě až do pět procent v Brně. Vyplývá z analýzy společnosti FérMakléři.cz.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 05. 2024

Rizika špatně nastavené ceny prodávané nemovitosti

Nastavení správné prodejní ceny nemovitosti je naprosto klíčovým krokem v celém procesu prodeje. Ovlivňuje nejen to, jak rychle byt či dům prodáte, ale i to, kolik peněz ve výsledku získáte. Když cenu nastavíte adekvátně, budete mít dostatek zájemců a prodáte relativně rychle, v opačném případě si na kupce počkáte měsíce či roky, a budete muset postupně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

14. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *