EUR 25.230

USD 23.714

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.230

USD 23.714

Text: Milan Vodička

10. 09. 2021

1 komentář

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – KSČM

 

První politickou stranou, která zaslala odpovědi do ankety serveru hypoindex.cz na téma jak zlepšit dostupnost bydlení, byla KSČM. Přečtěte si odpovědi předsedkyně KV KSČM pro Prahu Marty Semelové.

Loading



 

 S jakým programem na dostupné vlastní bydlení jdete do letošních sněmovních voleb?

Chceme vytvořit státní program výstavby státního, obecního a družstevního bydlení, zejména dostupných bytů pro mladé rodiny nebo pro osamělé seniory. Reálné je stavět 40 000 bytů ročně, z toho nejméně 5000 družstevních bytů s účastí měst (město poskytne pozemek, získá za něj byty). K tomu bude nutná dlouhodobá koncepce bydlení jako povinná součást rozvoje každé obce (zahrnující i spolupráci s družstvy a závazky developerů vůči obci – povinnost poskytnout část bytů obci).

Dále se musí snížit nájemné, a to zejména v obecních bytech s cílem vyvolat tlak na odstranění přemrštěných cen. Obecní nájemné by mělo být ekonomické, bez tržního zisku. Nabídka dostupného bydlení by neměla být pod diktátem bank a developerů. V každé obci by mělo dojít k objektivizaci cenových map, ke stanovení místně obvyklých nákladů na správu bytových domů jako závazného podkladu pro určování výše nájemného.

Využít je třeba také možnosti daňových úlev (např. na zateplení bytových domů), zvýhodněných půjček mladým a novomanželům na výstavbu bytu, popř. nevratných půjček na vybavení bytu v případě narození dítěte.

REKLAMA

Proč by podle vás měl tento váš plán fungovat, kdy jej chcete v případě, že byste byli součástí vlády, prosadit?

Aby jakýkoliv plán fungoval, musí mu předcházet diskuze s odborníky, zástupci krajů, měst a obcí apod. Bydlení je jeden z největších problémů v naší zemi. Aby bylo právo na bydlení naplněno, je potřeba nejen vytvořit zmíněný státní program výstavby, ale také se zaměřit na řešení dalších problémů. Jedním je kšeftování s byty. Aby se mu zamezilo, chceme zavést výrazně progresivní daně z druhé a dalších nemovitostí kolaudovaných k trvalému bydlení (nikoli k vlastnímu bydlení majitele, ale k dalšímu pronájmu za účelem zisku) a z nevyužívaných stavebních pozemků. Dalším problémem jsou dlouhodobě prázdné a chátrající objekty. Tady počítáme s využitím možnosti jejich vyvlastnění ve prospěch obcí pro výstavbu obecních bytů či jiných veřejně prospěšných zařízení sloužících občanům.

Jaké konkrétní aktivity ve zlepšení dostupnosti vlastního bydlení jste podnikli v posledních třech letech?

KSČM podporovala, mimo jiné, veškeré aktivity, které napomohou družstevní výstavbě, převody pozemků na obce za účelem bytové výstavby, pomoc mladým rodinám, např. pokud jde o půjčky a podobně.

REKLAMA

Co podle vás dosavadní vlády v této oblasti podcenily?

Podcenily své schopnosti zpracovat a řádně vykomunikovat kvalitní zákon o dostupném bydlení včetně systému sociálního bydlení za sociální nájemné. Tento zákon citelně chybí. Dále nedokázaly efektivně využívat evropských fondů pro rovnoměrný rozvoj regionů, výstavbu infrastruktury i bytovou výstavbu či prosadit požadavek výjimky z Maastrichtských kritérií na veřejné investice do dostupného bydlení a jednoduššího čerpání financí z EU pro veřejné i neziskové organizace zajišťující dostupné bydlení.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • martin

    10 září, 2021

    Se socialistickou politikou dopadneme jako za socialismu. Část nájemného bude regulovaná a to pokřiví trh komerčního nájemného. Výsledek nebudou dostupné byty pro všechny, ale nedostatek bytů, protože je nikdo nebude stavět. Musel by stavět sám stát. A jak to dopadne když staví sám stát? Pomalá výstavba a 10x vyšší náklady než mají developeři. Viz naše dálnice (nejhorší a nejdražší v EU). Když něco nefungovalo v minulosti, proč si někdo myslí, že to bude fungovat v současnosti? Nebo už lidé zapomněli?

    Odpovědět