EUR 25.275

USD 23.761

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.275

USD 23.761

Blýská se na lepší časy? Bytů by se mohlo začít stavět víc

 

Cesta z bytové krize začíná mít konkrétnější podobu. Vláda totiž schválila věcný návrh nového stavebního zákona, který by měl urychlit a zjednodušit povolování staveb. Nyní je potřeba připravit paragrafové znění, které by ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová měla předložit do 31. ledna roku 2020.

Loading



 


Velké změny nastanou v systému stavebních úřadů. „Nebude přenesená působnost pro obce, vznikne Nejvyšší stavební úřad, zaměstnanci budou státní. Změna je v tom, že Nejvyšší stavební úřad bude ústřední orgán a nebude pod ministerstvem pro místní rozvoj,“ řekla Marcela Pavlová, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj na diskusním fóru Sdružení pro architekturu a rozvoj. Nejvyššímu stavebnímu úřadu pak budou podléhat krajské úřady.
Nejzásadnější jasné vymezení úloh a pravidel spolupráce mezi městskými částmi a investory. Požadavky na výstavbu by měly být jednotné, bude tedy platit jeden předpis pro celou republiku. Praha už si tedy nebude moci vydávat své vlastní předpisy.

Úředníci budou muset rychleji rozhodovat

Součástí nového stavebního zákona je tzv. fikce souhlasu, což znamená, že v případě, kdy žadatel o stavební povolení neobdrží do třiceti, maximálně do šedesáti dnů rozhodnutí, považuje se stavba za povolenou. Týká se to rozhodnutí od hasičů, hygieniků nebo z odboru územního plánování. Základní lhůta je 30 dnů a u složitějších případů, jako je například stavební záměry s posouzením vlivu na životní prostředí, je možné lhůtu prodloužit na 60 dnů.
Jestliže dojde k podání odvolání, nesmí úředník věc vrátit k dalšímu projednávání, ale musí rozhodnout. Podle Dostálové se tak úřady vymaní ze začarovaných kruhů.
Zavedení fikce souhlasu a nový stavební zákon jsou zcela nezbytné kroky správným směrem. Je to klíčové i pro stát, který má z nové výstavby každý rok příjmy mnoho desítek miliard korun na DPH a dalších daních. Například z prodeje každého nového bytu v Praze získává stát kolem jednoho milionu korun,“ řekl Dušan Kunovský, šéf Central Group a člen SAR.
Díky novému stavebnímu zákonu by se podle odborníků ze SAR měla urychlit bytová výstavba pro společné stavební řízení. Cílem však není urychlení na úkor kvality.

Zkrátí se stavební řízení

Momentálně je potřeba skoro padesát razítek, což může vést k mnoha odvoláním, a proto stavební řízení trvá leckdy mnoho let. Díky novele stavebního zákona by se podle ministryně pro místní rozvoj mohlo zkrátit stavební řízení z průměrných 5,4 roku na jeden rok.
Kratší stavební řízení by znamenalo, vyšší počet stavebních povolení, a tedy větší míru výstavby nejen v Praze, ale i v ostatních městech.

Svazu měst a obcí se zákon nelíbí

Skoro každá novela zákona má své zastánce i odpůrce. Proti novele stavebního zákona zbrojí hlavně Svaz měst a obcí.
Zásadně nesouhlasíme se zřízením Nejvyššího stavebního úřadu, nesouhlasíme ani s argumentací, že se tím vyřeší systémová podjatost. Obecní stavební úřady nikdy nebyli těmi, kteří zdržovali stavební řízení, problém ležel vždy ve stanoviscích tzv. dotčených orgánů, kterých se do jednoho stavebního řízení musí vyjádřit až 45“, doplňuje výkonná ředitelka Svazu Radka Vladyková a dodává, „na všech Krajských setkáních podepsali přítomní starostové petici proti navržené institucionální změně, kterou je zřízení Nejvyššího stavebního úřadu.“

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

nový stavební zákon

Máme nový stavební zákon. Jaké změny nás čekají?

Foto: Shutterstock Na potřebě modernizace stavebního práva v ČR, zrychlení povolovacích procesů a zlevnění výstavby se shodli všichni zúčastnění, o konkrétní podobě nového stavebního zákona měli ale představu odlišnou. Poté, co Senát nový zákon jednohlasně vrátil zpět poslancům, podařilo se pro zákon získat podporu nadpoloviční většiny všech poslanců. Nyní už chybí jen podpis prezidenta. Jaké hlavní […]

Text: Veronika Hejná

14. 07. 2021

Nový stavební zákon

Poslanci schválili nový stavební zákon. Stavební úřady přejdou pod stát

Foto: Shutterstock Poslanci dnes schválili ve třetím čtení nový stavební zákon. Museli se přitom vypořádat s desítkami (protichůdných) pozměňovacích návrhů. Nyní zákon zamíří do Senátu. Stavebníkům se zjednoduší vyřizování stavebního povolení, namísto nich budou stavební úřad obíhat dokumenty. Co nového zákon přináší?

Text: Veronika Hejná

26. 05. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *