EUR 25.235

USD 23.713

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.713

Text: Milan Vodička

05. 05. 2021

2 komentáře

Brněnští architekti vytáhli do boje proti vysokým cenám bytů

 

Foto: Shutterstock
Asociace brněnských architektů a stavitelů zaslala v reakci na prudký růst cen bytů v jihočeské metropoli otevřený dopis Magistrátu města Brna. Byty v Brně za rok zdražily téměř o čtvrtinu. Průměrná cena metru čtverečního nového bytu v brněnské nabídce poprvé v historii přesáhla sto tisíc korun. Přestože byty neustále zdražují a metr čtvereční nyní vyjde v průměru na téměř 109 tisíc korun, kolem 40 procent těchto nově nabízených bytů je již rezervovaných.

Loading



 


„Musíme hledat efektivní a rychlá řešení, stejně jako připravovat dlouhodobou strategii, jak dalšímu růstu cen bránit. Vzniklá pracovní skupina pro odstraňování překážek v rozvoji bydlení je v posledním roce prakticky nečinná. Za posledních 12 měsíců mezitím vzrostly průměrné ceny nových bytů o 22 %. Apelujeme proto na hledání nových, aktuálních řešení, která umožní nabídnout na trhu více bytů, a to v řádu stovek bytů čtvrtletně. Jsme přesvědčeni, že pouze rozšíření nabídky bytů, která dokáže uspokojit poptávku Brňanů po bydlení, dokáže stabilizovat ceny bydlení ve městě,“ konstatuje v otevřeném dopise Marek Vinter, předseda správní rady Asociace brněnských architektů a stavitelů.
Asociace proto vyzývá vedení magistrátu, ostatní odbornou veřejnost a ekologické a další aktivisty k nové, otevřené a konstruktivní diskusi o tom, kam a jak Brno směrovat. Věří, že jsou společně schopni zvýšit nabídku bytů v Brně – a tím alespoň zbrzdit další nárůst cen – a zároveň nepoškodit jiné chráněné zájmy, jako jsou například ochrana životního prostředí a památková péče. Několik let trvá, než se projeví efekt všech kroků v rámci územního plánování, ale o to důležitější je začít ihned.
Jak Marek Vinter dále uvádí: „Je potřeba si uvědomit, že ceny nových bytů v Brně ovlivňují celý realitní trh včetně starších bytů a nájmů. Zdražování tak doléhá na téměř všechny obyvatele města. Zastupitelé Prahy tento měsíc schválili Strategii rozvoje bydlení. Domníváme se, že následování jasně stanoveného plánu, jak situaci zlepšit ve střednědobém horizontu, v Brně chybí. Vyzýváme vedení města k činnosti. Neudělejte stejnou chybu jako vaši předchůdci. Výsledky jejich laxního přístupu pociťují každodenně všichni obyvatelé Brna.“

Vlastní bydlení se pro střední třídu stává v Brně nedostupné

Převis poptávky po nových bytech nad jejich nabídkou je dokonce takový, že jsou projekty často téměř vyprodané pár dní po jejich uveřejnění v inzerci. Asociace odhaduje, že více než 20 % zákazníků přitom byty kupuje čistě ze spekulativních důvodů. Růst cen brněnských bytů souvisí s celosvětovým hladem po stabilních investicích. Ceny nemovitostí rostou v době současné pandemie téměř všude na světě. Je jen málo míst na světě, kde se ceny nemovitostí zvedly za posledních pět let na dvojnásobek.
„Chápeme, že stejně jako my, soukromí investoři, i brněnské územní plánování je částečně obětí české zkostnatělé veřejné správy. Vždyť doba průměrného stavebního povolení nás řadí mezi takové země, jako je Kamerun a Burundi. Zároveň oceňujeme současné vedení magistrátu, které za období své dosavadní služby stihlo zahájit a úspěšně vést přípravu nového územního plánu, dokončilo významné změny územního plánu (tzv. soubor 43–), schválilo i pro nás důležité Zásady pro spolupráci s investory na rozvoji veřejné infrastruktury statutárního města Brna a rozjelo také další projekty, jejichž efekt ale bude logicky mít několikaletou setrvačnost,“ doplňuje Marek Vinter.
Asociace brněnských architektů a stavitelů byl v roce 2015 přímou reakcí na tehdejší aktualizaci územního plánu. Asociace už tehdy varovala, že pokud nebude magistrát rychle konat, vzrostou do konce volebního období v roce 2018 ceny bytů v Brně na 80 000 Kč za metr čtvereční. Průměrná cena hranici 80 000 Kč překročila až na přelomu let 2019 a 2020, ale dnes převyšuje 100 000 Kč za metr čtvereční.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Nebu Krysa

    5 května, 2021

    Vysoké ceny bytů jsou celosvětově kvůli nízkým úrokovým sazbám.
    Postavte tisíc bytů a stejně to skoupí investoři, kteří nemají kam ukládat peníze.

    Odpovědět

  • VlK

    6 května, 2021

    Proč na reakci na prudký růst cen bytů v Českých Budějovicích píšete do Brna? Nebylo by lepší psát do „jihočeské metrpole“ přímo?

    Odpovědět