EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Bydlení prudce zdražuje. Rostou ceny energií i nájmů

 

Ceny nových bytů se pomalu zastavují, ale stále jsou celkem vysoko. V některých regionech ceny bytů a domů stále rostou. Každopádně pokles cen nemovitostí zatím odborníci neočekávají. Jenže nerostou jen ceny nových či secondhandových bytů, ale i náklady na bydlení.

Loading



 


Lidé bydlící v nájmech nebo dávno ve vlastním bytě mohou rostoucí ceny nemovitostí sledovat jen zpovzdálí a radovat se, že nemusí dávat leckdy dvojnásobné částky za pořízení „nového“ bytu či domu. Jenže i nájemníkům a vlastníkům nemovitostí rostou náklady na bydlení.
„Spotřebitelské ceny v lednu proti prosinci vzrostly o 1,0 %. Vliv na to měly zejména ceny v oddíle bydlení, které meziměsíčně vzrostly o 1,6 %. Vyšší byly ceny elektřiny, tepla a teplé vody, nájemného, vodného a stočného a zemního plynu. Meziročně ceny vzrostly o 2,5 %,“ říká Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.
Podle dat Českého statistického úřadu na meziroční zvyšování cenové hladiny měly nadále největší vliv ceny v oddíle bydlení (nárůst o 4,9 %).
Podle očekávání hrají i letos hlavní roli rychle rostoucí náklady na bydlení, které je předem velmi problematické odhadovat. Ať už jde o nájemné se zpožděním reflektující zdražující nemovitosti nebo ceny energií reagující na vývoj na energetických burzách. Náklady na bydlení jsou nyní “odpovědné” za více než polovinu aktuální inflace a podobně tomu bude i nadále,“ uvedl Petr Dufek z ČSOB.
Ceny nájemného z bytu byly v lednu vyšší o 3,8 procenta než v prvním měsíci loňského roku.  Ceny vodného a stočného meziročně shodně vzrostly o 2,6 procenta.
Nejvyšší zdražení bylo zaznamenáno u elektřiny, jejíž cena vzrostla o 8,2 procenta. Na nákladech na bydlení tak dražší elektřinu pocítili hlavně lidé, kteří topí elektřinou a vaří na elektrických spotřebičích. V lednu vzrostla i cena tepla a teplé vody, a to meziročně o 3,8 procenta.  (v prosinci o 1,0 %).
Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly nadále největší vliv (který v lednu ještě zesílil) ceny v oddíle bydlení (nárůst o 4,9 %).

Energie a bydlení zdražuje nejrychleji za více než šest let

Klíčovým důvodem rychlejšího zdražování je lednový „náraz“ v cenách energií a bydlení. Tato položka v souhrnu vykázala meziroční cenový nárůst 4,9 procenta. To je její nejrychlejší meziroční nárůst od června 2012. Dlouho nevídaný cenový nárůst nastal také v položce „ostatní zboží a služby“, která zahrnuje například služby osobní péče, finanční služby, správní a administrativní poplatky. Ceny v této položce rostly v lednu meziročně nejrychleji dokonce od listopadu 2008. Důvodem je růst mezd napříč ekonomikou, který zdražuje pochopitelně i práci v oblasti osobní péče, dále pak růst cen pojištění a finančních služeb,“ uvedl Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

Hypotéky si dávají oddech

Ceny nemovitostí v některých lokalitách už zpomalily svůj růst a banky pravděpodobně nebudou teď zdražovat hypoteční úvěry. Česká národní banka totiž na svém únorovém zasedání ponechala úrokové sazby beze změny. Znamená to, že by hypoteční úvěry alespoň chvíli nemusely zdražovat. Dvoutýdenní repo sazba (2T repo sazba) tak zůstává na 1,75 %, diskontní sazba na 0,75 % a lombardní sazba na 2,75 %. Vyhlášení rozhodnutí bylo o půl hodiny posunuto, takže jednání o výši sazeb bylo nejspíš bouřlivé.
V první polovině roku nebude centrální banka příliš pospíchat se zpřísňováním své měnové politiky. Celkově letos nelze čekat více než dvě zvýšení sazeb, při dalším zhoršení mezinárodní ekonomické situace, a tedy při dalším zesílení protiinflačních tlaků, nelze vyloučit ani to, že sazby nezvýší ani jednou,“ dodává Kovanda.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *