EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

ČNB zvolila opatrnost. Zájemci o hypotéku se alespoň prozatím mohou radovat

 

Česká národní banka (ČNB) ponechala úrokové sazby beze změny. Zájemci o hypotéku si mohou oddychnout, výraznější zdražování hypotečních sazeb by v nejbližší době přijít nemuselo. Centrální banka ale letos ještě neřekla své poslední slovo, dalšímu růstu sazeb se nevyhneme.

Loading



 


Přestože ještě na začátku ledna většina odborníků sázela na další růst sazeb, únorové rozhodnutí bankovní rady není překvapením. „Z komentářů členů bankovní rady bylo zřejmé, že vzhledem k nejistotám ohledně vývoje vnějšího hospodářského prostředí je namístě opatrnost,“ uvedl Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.
Dvoutýdenní repo sazba tak zůstala stejně po minulém zasedání na 0,75 %, diskontní sazba na 0,75 % a lombardní sazba na 2,75 %. ČNB má hned několik důvodů, proč zatím s dalším zpřísňováním měnové politiky vyčkává.
„Daří se plnit primární cíl v podobě 2% míry inflace. Naši významní exportní partneři z EU začínají pociťovat pokles tempa růstu. Nesnižují se nejistoty vyplývající z ekonomických dopadů brexitu. Významným argumentem je také vývoj na domácím realitním trhu, na němž s výjimkou Prahy slábne ve všech regionech poptávka po vlastním bydlení, která tak brzdí další růst cen nemovitostí,“ vysvětluje Jiří Schwarz, člen dozorčí rady Expobank CZ.
Z rozhodnutí ČNB mohou mít radost především žadatelé o úvěr. „Ty zřejmě v dohledné době nezasáhne růst úroků. Naopak investoři, kteří mají volný kapitál, zatím na vyšší sazby na bankovním trhu dosáhnou jen stěží,“ vysvětluje Jana Mücková, ekonomka Bondster.

Hypoteční sazby na prázdninách

Pět loňských zvýšení základních sazeb ČNB se podepsalo i na hypotečních sazbách. Úrokové sazby hypoték vzrostly loni v průměru téměř o třetinu, přesto stále zůstávají na velmi nízkých úrovních. A ani v letošním roce by nemělo dojít k výraznějšímu zdražování hypoték.
„Dost dobře se může stát, že sazby ČNB zůstanou beze změny i po delší dobu. Českou ekonomiku tak letos žádný rapidní růst úrokových sazeb nečeká,“ míní hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Ráč.
Aktuálně ani většina hypotečních bank nemá zvyšování úrokových sazeb v plánu. „Aktuálně změnu sazeb neplánujeme,“ uvedla například Petra Kopecká z Raiffeisenbank. Některé banky během ledna dokonce úrokové sazby u hypotečních úvěrů zlevnily.
Nejprve snížila hypoteční sazby na začátku ledna UniCredit Bank a postupně se k ní přidala i Hypoteční banka a Komerční banka. Nedá se ovšem předpokládat, že by se slevová vlna masově rozšířila. „Nedomníváme se, že by sazby hypotečního trhu začaly klesat, protože cena peněz zůstane stejná,“ uvedl tiskový mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek.

Jednou, dvakrát a dost?

Každé další zvyšování základních sazeb ČNB by mohlo být impulzem pro banky, aby hypoteční sazby dál zvedaly. Otázkou ovšem zůstává kolikrát a především kdy centrální banka opět sazby zvýší. Pro zvýšení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu hlasovali na posledním zasedání dva ze sedmi členů bankovní rady. Hlasů pro zvyšování sazeb by ale mohlo postupně přibývat.
Prognóza ČNB i nadále počítá s jedním zvýšením sazeb během letošního prvního čtvrtletí a následnou stabilitou, guvernér Jiří Rusnok nevyloučil, že by za určitých okolností mohlo dojít i ke dvěma zvýšením. Většina analytiků se přiklání spíše k variantě dvojího zvýšení sazeb. Na konci roku by se tak dvoutýdenní repo sazba mohla vyšplhat na 2,25 %.
Podle analytičky Raiffeisenbank Elišky Jelínkové by mělo dojít ke dvěma zvýšením, a to ještě během první poloviny letošního roku. „Tím se přiblíží k pomyslné rovnovážné úrovni základních úrokových sazeb, ze které se může odrazit zpátky dolů, pokud inflace a ekonomika výrazněji ochladí. V našem základním scénáři ale předpokládáme, že se cyklus zvyšování úrokových sazeb v Česku blíží svému vrcholu,“ uvedla.
Většina analytiků ale počítá s tím, že si ČNB dá pauzu od zvyšování sazeb na delší dobu. „Nadále čekáme, že v letošním roce ČNB úrokové sazby zvýší jednou až dvakrát i v závislosti na kurzu koruny. Ovšem v první polovině roku ČNB bude pravděpodobně vyčkávat a případné zvýšení sazeb leží až v druhé polovině roku,“ odhaduje Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky.
Podle některých prognóz by se ale zvyšování sazeb mohlo přelít i do třetího letošního čtvrtletí. „Letos se podle našeho výhledu budou zvedat sazby hned dvakrát, a to v květnu a v srpnu. Pomůže k tomu inflace, která se letos udrží nad 2% cílem ČNB i slabší koruna, než jakou centrální banka předpokládá,“ uvedla Monika Junicke z Komerční banky.
S růstem sazeb nejdříve v květnu počítá i Radomír Ráč: ČNB letos své úroky může zvýšit, nicméně předpokládám, že tak letos učiní pouze jednou, a že nejbližší vážná debata na toto téma proběhne až na květnovém zasedání bankovní rady.“

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *