EUR 25.230

USD 23.714

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.230

USD 23.714

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

18. 10. 2022

0 komentářů

Bydlení se stává stále dražší položkou tuzemských domácností

 

Náklady na bydlení v Česku se zásadně podílí na rostoucí inflaci. Ta podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v září meziměsíčně vzrostla o 0,8 procentního bodu na 18 procent.

Loading



 

Vlastnické bydlení zdražilo v porovnání s loňským zářím o vysokých 16,4 procenta. Ceny nových bytů totiž vzrostly kvůli zvýšení cen stavebního materiálu a prací. Rostou i ceny nájemného z bytu (meziročně o 5,2 procenta), vodného (+ 5,3 procenta), stočného (+ 6,4 procenta) a tepla a teplé vody (meziročně o 21,1 procenta).

„Náklady na bydlení výrazně zvyšoval hlavně růst cen energií. Ceny elektřiny pro domácnosti podle ČSÚ v září vzrostly meziročně o 37,8 procenta, zemního plynu o 85,9 procenta, tuhých paliv o 55,8 procenta a tepla a teplé vody o 20,1 procenta. Náklady na energie tak z rodinných rozpočtů ukrajují stále větší podíl, bez ohledu na to, zda rodina bydlí ve vlastním nebo v nájmu,“ uvedl Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL.

„Meziroční inflace se už vyšplhala na 18 %, a to především v souvislosti s rostoucími náklady na bydlení, které jsou nyní o čtvrtinu vyšší než loni. Dál zdražuje elektřina, plyn, paliva; rostou ceny tepla, zvyšuje se nájemné. Bydlení se stává stále dražší položkou tuzemských domácností, které na pokrytí těchto nákladů musí vynakládat stále větší díl ze svých rozpočtů,“ doplnil Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS.

Hlavní inflační riziko stále představují nové ceny energií. Jsou sice zastropované, avšak k onomu stropu ještě úplně nevyšplhaly. Zároveň se drahé energie stále více přelévají do cen zboží a služeb prodávaných na trhu. Proto jejich inflační potenciál není zcela vyčerpaný, a bude proto tlačit inflaci dál nahoru.

„Inflace se stala výraznou brzdou ekonomiky, protože v jejím důsledku prudce klesá kupní síla. O co více lidé zaplatí za bydlení, o to méně jim zbude na to ostatní. Logicky proto už řadu měsíců klesají reálné tržby obchodníků, snižuje se spotřeba a nyní začíná docházet i na investice domácností do už tak drahého bydlení,“ poznamenal Petr Dufek.

REKLAMA

S dvoucifernou inflací proto můžeme počítat minimálně až do poloviny příštího roku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *