EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 01. 2023

1 komentář

Byt lze koupit levněji než před rokem, vyjma Olomouce

 

Byt si lze koupit levněji než loni. Vadou zůstávají drahé hypotéky. Cena za metr čtvereční klesla v Brně zhruba o 6 tisíc korun. V Plzni a v Ostravě o více než 3 tisíce korun. Ceny bytů si udržely hodnotu akorát v Praze a v Olomouci, kde dokonce meziročně mírně vzrostly. Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz.

Loading



 

Ceny bytů v České republice jsou většinou nižší než v loňském roce. Platí to pro všechna města vyjma Prahy, kde lze starší byty v dobrém stavu případně po rekonstrukci koupit za podobné ceny jako v roce 2021. V Olomouci ceny bytů mírně meziročně vzrostly, na konci uplynulého roku byly však také níže než na podzim.

Realitní trh bude v tomto roce hledat novou rovnováhu. Ta bude různá s ohledem na typ nemovitosti,“ říká Lumír Kunz, jednatel společnosti FérMakléři.cz, a dodává: „Třeba rekreační objekty a starší byty se budou prodávat oproti roku 2022 za znatelně nižší ceny. Oproti tomu u nových bytů sledujeme stále tendenci ceny držet. Je to vidět například na chování některých developerů, kteří místo aby prodávali, začínají nabízet byty k pronájmu.

Cena za metr čtvereční se u starších bytů v Praze pohybuje v průměrně kolem 120 000 korun. Je to jenom o pár stovek korun méně, než tomu bylo loni touto dobou. Lze tedy konstatovat, že jsou ceny na stejné úrovni jako před rokem. Byt o rozloze 85 metrů čtverečních se dá koupit kolem 10 milionů korun. Nejvíce meziročně ceny klesly v Ostravě, a to o 7 procent. Ostravský region ukazuje výraznou cenovou flexibilitu – ještě v roce 2021 zde byl jeden z nejvyšších meziročních cenových růstů (20 %), aktuálně ceny hledají novou rovnováhu nejrychleji ze všech krajů České republiky.

Druhý nejvyšší meziroční cenový pokles zaznamenalo Brno (-6 %), následované Plzní s 5% poklesem. Cenovou anomálii ukazují statistiky za Olomouc, kde si byty meziročně udržely hodnotu a dokonce mírně zhodnotily (6 %). Pohyb cen mezi čtvrtletími však už i v Olomouci ukazuje zlevňování.

Vývoj cen optikou porovnání konce roku a podzimu dokumentuje nejvyšší cenový pokles v Plzni, a to o minus 7 procent. O 6 procent se zlevňovalo v Ústní nad Labem, Hradci Králové a Ostravě. Nejméně ceny klesaly v Olomouci, Praze a Českých Budějovicích, a to shodně o 4 procenta.

REKLAMA

Je pravděpodobné, že i na jaře budou statistiky ukazovat další mírný pokles cen bytů. „Klíčový bude stav trhu hypoték. Pokud se splní přání mnohých, aby se úroky hypoték vrátily alespoň ke 4 procentům, lidé začnou znovu ve větším prodávat a kupovat,“ uzavírá komentář k situaci na trhu Lumír Kunz.

„Pro nejbližší měsíce se úrokové sazby zřejmě měnit příliš nebudou. Nemyslím si, že by se na tom něco změnilo během prvního kvartálu a ani potom nečekám žádný výrazný pokles. Dá se spíše čekat, že i při poklesu inflace na přijatelnější hodnoty bude ČNB snižovat sazby opatrně a bez zbytečného spěchu,“ dodává David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Lutak

    18 ledna, 2023

    To je dobre že si developeri nechali rezervu na doplatenie DPH keďže rezidenčný nájom neumožňuje jeho odpočet. Taktiež veľa šťastia pri telefónate od banky ktorá chce svoje peniaze hneď 🙂

    Odpovědět