EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Bytů se staví nejvíce za posledních 10 let. Stavebnictví ale naráží na jiné limity

 

Ačkoli stavebnictví v ČR v meziměsíčním srovnání celkově kleslo, bytové výstavbě se daří. Zdá se, že s nedostatkem bytů by mohl být konec. Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) počet zahájených bytů v říjnu 2019 meziročně vzrostl o 21,9 procent a dosáhl hodnoty 3 388 bytů.

Loading



 


Stavební produkce sice meziročně i meziměsíčně mírně klesla, ale v podstatě se udržela na vysoké úrovni z loňského října. Pokles se odehrál v pozemním stavitelství, produkce inženýrských staveb rostla,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.
Bytová výstavba pookřává, ale dokončených bytů ještě stále není dost. V říjnu počet dokončených bytů meziročně poklesl o 20 procent. V rodinných domech jich bylo vystavěno o skoro 18 procent v méně, v bytových domech klesl počet dokončených bytů o 14,4 procenta. Tento pokles byl částečně způsoben vysokou srovnávací základnou roku 2018.
Počet zahájených bytů je za letošních deset měsíců nejvyšší od roku 2009. „Kapacity stavebních firem jsou tím však do značné míry již vyčerpány, kvůli předchozím takřka deseti dosti hubeným létům, jimiž stavebnictví prošlo. Na současný „nášup“ z poptávkové strany zkrátka stavebnictví není připraveno,“ poukazuje na problémy Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.
Boom výstavby nových bytů podle odborníků přichází s výrazným zpožděním a s výrazně vyššími cenami pro potenciální kupce. Také si přečtěte: Jak je na tom český ekonomický růst?

Více se staví v Praze i v Brně

Výstavba se téměř zdvojnásobila na nejvíce napjatém regionálním trhu, tj. v Praze, a boom zažívá i v Brně. Na druhou stranu méně se staví ve středočeském kraji, který je vedle hlavního města obvykle tím stavebně nejaktivnějším. Vyšší nabídka by měla výrazněji zbrzdit růst cen na realitním trhu, i když musí počítat s vyššími náklady na výstavbu – ať už jde o ceny stavebních prací nebo stavebních materiálů,“ říká Petr Dufek z ČSOB.
Problém je hlavně v pracovních silách. Nedostatek pracovníků trápí mnoho stavebních firem. Mnozí totiž odešli za kariérním růstem do průmyslového odvětví.
Nyní však dochází k postupnému nárůstu počtu zaměstnanců ve stavebnictví, takže se zdá, že stavebnictví přece jenom zpomalujícímu průmyslu „přetahuje“ pracovníky, které lze využít v obou segmentech, například manuálně pracující dělníky. V průmyslu totiž, na rozdíl od stavebnictví, dochází po celý letošní rok k setrvalému meziročnímu poklesu počtu zaměstnanců, který se navíc postupem roku dále prohlubuje,“ dodává Kovanda.
Podle dat ČSÚ se průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se v říjnu 2019 meziročně zvýšil o 1,3 procenta. Platy ve stavebnictví jsou navíc velice příznivé a každý měsíc rostou. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců letos v říjnu meziročně vzrostla o 7,4 procenta.

Stavebnictví v ČR: a jak to bude dál?

Ve zbytku roku očekáváme, že se stavebnictví bude dařit. Loňských temp růstu však už nedosáhne. Stavební sektor následuje se zpožděním zbytek ekonomiky a postupně zpomaluje. Investiční aktivita firem v posledních kvartálech v podstatě stagnuje, k čemuž se přidávají specifické problémy stavebnictví samotného. Nedostatek pracovních sil a dlouhé dodací lhůty prodražují stavební práce, snižuje poptávku a růst celého sektoru. Po loňském růstu stavební výroby o vysokých 9,8 procenta letos očekáváme už jen 3,9 procenta. V příštím roce by pak měl celý sektor spíše stagnovat,“ uvádí František Táborský, ekonom Raiffeisenbank.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Rozhovor: Škoda, že se ze stavebního zákona stalo politikum, je to jen technicistní nástroj

Za tři a půl měsíce by měl kompletně začít platit nový stavební zákon. Objevuje se řada černých scénářů, zda se vše podaří včas stihnout a připravit tak, aby se konečně i v Česku povolovaly stavby rychle a efektivně. Zeptali jsme se proto Jiřího Nouzy, prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví, na jeho názor.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Svaz podnikatelů ve stavebnictví

12. 03. 2024

Komentář:  Proč si myslíme, že část nového stavebního zákona bude účinná až později

Co znamená nový stavební zákon pro developery menších až středně velkých projektů? Podívejte se, co vše nová právní úprava od 1. července letošního roku změní, co bude ku prospěchu, a co naopak zatím pokulhává nebo nebylo vyřešeno vůbec. Řada brzd a omezení pro rozvoj stavebnictví v Česku bohužel nadále zůstává. A některé oblasti jsou dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

29. 02. 2024

Brněnský trh novostaveb má za sebou nejhorší rok za poslední dekádu

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 01. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *