EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Levnější nemovitosti nečekejte. Stavebnictví zase skomírá

 

V květnu stavební produkce po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 2,5 procenta. Bytů se znovu staví méně. Podle Českého statistického úřadu bylo zahájeno meziročně o 12,3 procenta bytů méně. Dokončeno bylo dokonce o 26,6 procenta bytů méně.

Loading



 


Ačkoli se zdálo, že stavebnictví se probouzí, květnová data tomu nenasvědčují. Ani analytici takový pokles nečekali. Problémy jsou hlavně v bytové výstavbě. Během pátého měsíce letošního roku se podle dat Českého statistického úřadu se v ČR dokončila jen 2 562 bytů, což je o 26,6 procenta méně než loni ve stejnou dobu. V rodinných domech došlo k poklesu o 6,3 procenta a v bytových domech klesl počet dokončených bytů o 41,4 procenta.  Důvodem je mimo jiné i vysoká základna z roku 2018.
Stavebnictví v květnu zpomalilo, ale meziroční srovnání ovlivnila vysoká základna. Pozemní stavitelství zaznamenalo pokles, inženýrské stavby rostly a celková produkce stagnovala. Také poklesy v bytové výstavbě jsou způsobeny mimořádnými výsledky z minulého roku,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Stavebnictví si dalo pauzu

Stavebnictví zatím letos zažívalo vzestup, ale v květnu navzdory očekávání přišel pád. Stavebnictví tak zažívá nejhorší výsledky za posledního dva a půl roku. Podle odborníků však zatím není důvod k panice.
Podle statistiky Světové banky trvá stavební řízení v naší zemi průměrně 246 dní, což je déle než v řadě rozvojových zemí. Kvůli pomalému procesu vydávání stavebních povolení se české stavebnictví nerozvijí dostatečným tempem a prodražuje se výsledná cena nemovitostí,“ uvádí hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Křeček dále upozorňuje, že stavebnictví v České republice trápí systémový problém, který spočívá ve špatně nastaveném stavebním zákoně a katastrofálním fungování stavebních úřadů. Procesy ve stavebnictví jsou pomalé a brzdí tak výstavbu, ale i příliv většího množství zahraničních investic.
Stavební produkce by mohla růst i výrazněji, neboť poptávka je silná. Umocňuje ji čerpání peněz z fondů EU, které z důvodu blížícího se konce programového období pro léta 2014 až 2020 zesiluje. Evropské peníze zhusta míří právě na stavební projekty, zejména infrastrukturního rázu. Silná poptávka po stavební výrobě však naráží na omezení nabídkové strany, daná nedostatkem kapacit typu vhodné pracovní síly či materiálního vybavení,“ okomentoval aktuální výsledky stavebnictví Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.
Podle jeho predikce právě kapacitní omezení způsobí, že letošní růst stavebnictví zaostane za růstem loňským. Letos stavebnictví jako celek podle Kovandy přidá 5,5 procenta. I další odborníci počítají s letošním zpomalením růstu stavebnictví.

Hypotéky spíše zlevní, byty nikoli

Ceny nemovitostí už nerostou tak rychle, ale pokles se očekávat nedá. Tempo růstu však podle odborníků zpomalí a v některých lokalitách může dojít i ke stagnaci. Zlevňování se však jen tak nedočkáme.
Koncem června bankovní rada České národní banky rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny. Dvoutýdenní repo sazba (2T repo sazba) tak zůstala na 2 %, diskontní sazba na 1 % a lombardní sazba na 3 %. Hypotéky v posledních měsících zlevňovaly a tento trend bude pravděpodobně pokračovat i nadále.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *