EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Milan Vodička

07. 05. 2021

0 komentářů

Byty se stále častěji prodávají v aukcích, cenovou situaci to vyostřuje

 

Foto: Shutterstock
V době všeobecného nedostatku volných bytů na trhu se prodávající stále častěji uchylují k logickému kroku – k aukcím. Tím získají za svůj byt ve většině případu vyšší částku, než o kterou by si původně řekli. Nedostatek bytů a stále velmi levné hypotéky ženou ceny bytů do nových výšin.

Loading



 


Redakce hypoindex.cz sondovala situaci při prodeji starších malých bytů s dispozičním řešením 1kk. Jednalo se o vyhledávanější lokality Žižkov, Nusle, Smíchov nebo Karlín. Zhruba v polovině případů realitní makléř upozornil, že byt prodají největší nabídce. Většinou se jednalo o zaslání upravené cenové nabídky kupujícím prostřednictvím mailu do zvoleného termínu. Jednalo se tedy o aukci. Byt poté logicky získal zájemce s největší nabídkou, a to i přesto, že v inzerátech na tyto byty byly původně uvedeny pevné ceny.

M&M Reality spouští aukce ve velkém

Nyní se pouští do hromadných aukcí bytů i největší realitní kancelář v České republice M&M Reality. „Různé formy aukcí a licitací na trhu probíhají dlouhodobě. I naše společnost v případě zájmu prodávajícím tuto formu prodeje zajišťovala. V uplynulých letech se formou aukce či licitace prodávaly jednotky procent,“ uvedl Petr Morcinek, majitel holdingu M&M Reality.
Nyní má společnost M&M Reality v tomto směru úplně nový produkt. Dnes spustila službu prodeje prostřednictvím streamovaných a televizních aukcí. Už od října 2020 realizovala společnost v rámci pilotního režimu aukce na webovém rozhraní. Nyní přidala streamovaný pořad a jednou týdně se s aukcemi objeví i na televizních obrazovkách.
„V této podobě jde o zcela novou službu klientovi. Cílem je splnit základní poslání všech realitních kanceláří na světě, kterým je prodat nemovitost za co nejvyšší cenu. Nejvyšší možnou prodejní cenu konkrétní nemovitosti přitom dokáže určit jedině trh. A aby to mohl udělat, je nutné zajistit co nejvíc poptávajících. Musíte o nemovitosti informovat co největší množství potenciálních zájemců, o všech jejích parametrech, plusech i mínusech, a dát jim šanci se o ni ucházet,“ doplnil Petr Morcinek.
Dražby nemovitostí z portfolia M&M Reality je od 7. 5. 2021 možné sledovat na webu www.mmaukce.tv. Vybrané momenty bude následně možné shlédnout i v televizi. Aukce navíc podporuje i masivní reklamní kampaň, aby se dostaly do povědomí veřejnosti.

Průměrné navýšení ceny v aukci bylo téměř čtvrt milionu

Nyní v rámci výše popsaného nového projektu realizuje M&M Reality zhruba 100 aukcí měsíčně, což představuje asi 9 procent prodaných nemovitostí. Společnost nyní předpokládá, že tato procenta budou v následujících měsících skokově růst.
„V rámci našich aukcí je vyvolávací cena vždy cenou tržní. Klient tedy buď získá to, co by získal běžným prodejem, nebo utrží víc.  V rámci pilotního režimu od loňského října do letošního února jsme provedli 200 aukcí, přičemž u 57 se podařilo během dražby zvednout cenu minimálně o půl milionu. Průměrné navýšení pak činilo 230 tisíc korun,“ uzavírá Petr Morcinek.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *