EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Ceny bytů dál neklesají. Zatím

 


 

Ceny bytů budou například podle nedávné analýzy Komerční banky padat ještě další dva roky. Momentálně stagnace tedy v podstatě neznamená žádnou velkou změnu. Realitní trh se totiž většinou rozhýbe až ve druhém čtvrtletí, kdy prodej nemovitostí stoupá.

„Vývoj cen nemovitostí dle HB INDEXu zaznamenal v prvním čtvrtletí 2013 změnu trendu. Od podzimu 2010 docházelo k mírnému setrvalému poklesu cen bytových jednotek. V prvním čtvrtletí se tento stav ustálil a ceny bytů již téměř neklesly. Mezičtvrtletně došlo k poklesu pouze o 0,6 pcb na hodnotu HB INDEXu 93,0. Tento minimální pokles lze spíše charakterizovat jako stagnaci cen na úrovni předchozího čtvrtletí, a to jak u novostaveb, tak i u starších bytů. V Ústeckém kraji jsme například dokonce zaznamenali mírný nárůst cenové hladiny. Pokles pak zaznamenaly byty v Karlovarském a Plzeňském kraji,“ uvedl Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

Ceny rodinných domů se v průběhu posledních tří let moc nemění. V prvních třech měsících však ceny podle HB Indexu mírně klesly a vyrovnaly se hodnotám z léta před dvěma lety.

Podle Evy Zamrazilové, členky bankovní rady České národní banky, nás letos ještě další pokles cen bytů a domů čeká. Stabilní, ale zpomalený růst se očekává jen u pozemků. Analýzy ČNB z konce roku 2012 ukazuje, že ceny bytů budou padat hlavně kvůli nuceným prodejům nemovitostí. Příjem domácností bude nižší, rostou však ceny energií, ale i potravin a spotřebního zboží.  V letošním roce se také mnoho lidí potýká s nezaměstnaností.

Rodinné domy se více staví svépomocí

Mnoho lidí, kteří se rozhodou postavit si rodinný dům, se snaží ušetřit každou korunu. Proto stoupá počet lidí vypomáhající si sami nebo se šikovnými přáteli. Koupit si dům je totiž dražší než si ho postavit. Zvlášť když člověk ví, koho si přizvat na pomoc.

REKLAMA

„Ceny rodinných domů v uplynulém čtvrtletí pokračovaly v započatém trendu mírného poklesu. V 1. čtvrtletí letošního roku poklesly o 1,4 pcb a dostaly se na cenovou úroveň, která panovala v létě 2011. U cen rodinných domů došlo ke korekci skokového nárůstu cen z prvního kvartálu 2012. Současný pokles cen byl podpořen poklesem poptávky i výstavby, ke kterému došlo v důsledku dlouhé a studené zimy. Zároveň je na trhu viditelný mírně rostoucí trend výstavby rodinných domů svépomocí, kdy se zájemci o rodinné bydlení častěji na stavbě svého domu aktivně podílejí. Díky tomu je pak možné dosáhnout snížení nákladů na výstavbu, a tím i nižší ceny za pořízení rodinného domu,“ vysvětluje Petr Němeček.

Realitnímu trhu by mohly pomoci rekordní úrokové sazby u hypotečních úvěrů, které se znovu dostaly na rekordní minima a průměrná sazba tak činí 3,17 procenta.

Ceny pozemků rostou

Pozemky jsou stále čím dál tím dražší. Samozřejmě záleží na dané lokalitě a například na zasíťování pozemku. Ceny pozemků stále mírně rostou a zlevnění nás pravděpodobně nečeká.

„Ceny pozemků vykázaly i v prvním čtvrtletí letošního roku stabilní růst, a to konkrétně o 1 pcb. Vývoj HB INDEXu od začátku roku 2010 potvrzuje, že se jedná o nejstabilnější segment v oblasti rezidenčních nemovitostí. Ceny pozemků dlouhodobě rostou, přičemž za poslední 4 kvartály se tempo jejich růstu stabilizovalo. Pozemky tak představují vhodnou investici s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady,“ říká k jejich cenám Petr Němeček.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *