EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Monika Lukešová

07. 01. 2013

1 komentář

Na co byste neměli zapomenout, než začnete stavět dům

 


 

Pozemek vybírejte pečlivě

Cena stavebního pozemku samozřejmě záleží hlavně na lokalitě. V menších městech jsou pozemky levnější než například v Praze. Před koupí pozemku si pečlivě prostudujte územní plán rozvoje města nebo obce. Dozvíte se například, zda nemá přes nebo okolo pozemku vést dálnice a jaké jsou plánované další stavby v okolí. Na katastrálním úřadu pak zjistíte zasíťování pozemku, a jestli nespadá do památkové zóny. Zjistěte si také, zda s pozemkem není spjaté nějaké věcné břemeno.
Nejmenší stavební pozemek hodící se spíše na řadový dům se pohybuje kolem 300 m2. Pro běžný dům je dobré počítat se stavební plochou okolo 800 m2.

Při volbě rozlohy území by měli lidé myslet na to, že ze zákona není možné zastavět pozemek celý. Je nezbytné, aby byl dům od hranice pozemku vzdálen minimálně dva metry, od cesty dokonce tři. Vzdálenost mezi sousedícími domy potom nesmí být kratší než sedm metrů,“ upozorňuje Vladimír Svoboda, jednatel společnosti Interplan-CZ, která patří mezi specialisty v oblasti projektové a inženýrské přípravy staveb.

Stavební povolení může trvat i měsíce

Oficiální povolení ke stavbě je potřeba od 150 m2 zastavěné plochy. Několik jednotlivých úřadů uděluje povolení týkající se elektrických, plynárenských či vodárenských sítí, telekomunikací či například požární ochrany, hygieny a dalších.
Stavební povolení pak vydá příslušný stavební úřad na základě žádosti, která musí obsahovat základní údaje, čísla pozemků sousedních nemovitostí a údaje o projektantovi, který zhotovil přiloženou projektovou dokumentaci povolované stavby.
Veškeré martýrium kolem povolení stavby může trvat i několik týdnů až měsíců. Ministerstvo pro místní rozvoj v současnosti připravuje projekt digitalizace týkající se procesů související se Stavebním zákonem. Na přípravu jednotné elektronické platformy přispěla i Evropská unie. Projekt byl zahájen v březnu 2011, ukončení se předpokládá v únoru 2012. Stavební povolení bude tedy možné získat i přes internet.

Pokud letos plánujete stavbu rodinného domu, dáte za stavební povolení výrazně víc než dosud. Minulý rok stálo povolení 300 korun, od Nového roku stojí 5 000 korun. Poplatek za povolení ke stavbě garáže se zvýší na 1 000 korun.

Zvažte energetickou náročnost

Před začátkem stavby si detailně prozkoumejte podmínky, za kterých bude dům vznikat. Nechte si pak zpracovat studii proveditelnosti, ve které najdete investiční záměr, finanční plán, technické řešení a dopad stavby na životní prostředí. Důležitý je také časový plán stavby a energetická náročnost jejího provozu.

REKLAMA

Vyzkoušejte počítačovou vizualizaci stavby

Vizualizace stavby dává zákazníkovi přesnou představu o kompletním díle v jeho konečné podobě a může vzniknout hned v několika možných variantách. V této fázi příprav má pak zadavatel ještě možnost návrhy pozměnit či připomínkovat dle svých přání a preferencí. Vizualizace stavby totiž dává realistickou představu, jak bude stavba vypadat, na rozdíl od technických výkresů. Vizualizace by měly být samozřejmě dostupné jak pro interiérové řešení, tak pro celkovou  exteriérovou situaci,“ uvedl Vladimír Svoboda ze společnosti Interplan-CZ, která připravuje detailní architektonické studie a počítačové vizualizace návrhů staveb a interiérového vybavení.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Udržitelné stavebnictví? Budoucnost je v podhoubí

Podhoubí je materiál, ze kterého se dá vyrobit plno věcí. Například květináče, akustické panely nebo různé obaly. Mycelium neboli podhoubí však v sobě skýtá další možnosti. Například pro obor udržitelného stavebnictví.

Text: Monika Lukešová

18. 05. 2023

rozparcelování pozemku

Jak rozparcelovat pozemek? Souhlasu stavebního úřadu se nevyhnete

Jaká pravidla a postup musíte dodržet, pokud chcete rozparcelovat pozemek? Od roku 2018 již není nutné, aby se při dělení pozemku změnil vlastník. Rozparcelovat si tedy můžete vlastní pozemek pro případ, že byste s jednotlivými částmi chtěli nakládat v budoucnu. K dělení však potřebujete souhlas stavebního úřadu.

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

15. 10. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Katarakt

    3 července, 2013

    Pozemek je základ, na špatném pozemku se nedá stavět. Doporučuji si dát záležet také na dřevěných součástech http://www.ma­rusik.cz/ , vše ošetřit aby vám trámy dlouho vydržely.

    Odpovědět