EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Luboš Svačina

20. 10. 2020

1 komentář

Ceny bytů v 3. čtvrtletí meziročně stouply o 11,5 %

 

Průměrná cena bytů v září vzrostla meziměsíčně o dalších 30 tisíc korun na 3,7 milionu korun, vyplývá z aktuálních dat serveru RealityČechy.cz. Nejvyšší průměrná cena je aktuálně v Praze, kde se byty v průměru nabízí za 6,46 milionu korun. Naopak nejnižší průměrná cena je v kraji Ústeckém – 1,22 mil. Kč.

Loading



 

Nejvíce ceny vzrostly v Libereckém kraji

Díky datům za září máme nyní kompletní statistiky i za 3 čtvrtletí. V meziročním srovnání ceny bytů ve 3. kvartálu vzrostly o 11,5 %. Nicméně mezi kraji jsou obrovské rozdíly, jak ilustruje přiložený graf. Největší meziroční růst jsme v 3. čtvrtletí zaznamenali v Libereckém kraji. Více než 20procentní tempo pak vykazuje ještě Jihočeský a Zlínský kraj. Jediným krajem v rámci ČR, ve kterém došlo ve sledovaném období k meziročnímu poklesu cen je Karlovarský kraj, kde ceny oproti loňskému 3. čtvrtletí klesly o 2 procenta.
Ceny bytů říjen 2020
Ceny bytů říjen 2020

„Důvodem růstu cen je především nedostatek bytů ke koupi především bytů tzv. secondhandových, které jsou cenově dostupnější. Růst cen se pak následně promítá také do stále rostoucí výše sjednávaných hypoték, která v posledních měsících již překonala 2,7 milionu korun a míří ke 3 milionům,“ říká Libor Ostatek, ředitel společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Na koupi bytu potřebuje česká domácnost 3, ale i 11násobek svých ročních příjmů

Ruku v ruce s neustálým růstem cen nemovitostí a zastavením růstu příjmu českých domácností, dochází ke zhoršování dosažitelnosti vlastního bydlení, což velice dobře ilustruje Index návratnosti bydlení, který vyjadřuje, kolik ročních čistých příjmů musí průměrná česká domácnost vynaložit na to, aby si mohla koupit byt o průměrné ceně v daném regionu.
Na celorepublikové úrovni při průměrné ceně 3,7 mil. Kč dosahuje Index návratnosti bydlení 7,34násobku (loni v září to byl 7,19násobek). Na regionální úrovni index návratnosti bydlení nabývá hodnot od 3 (Ústecký kraj) do 11násobku ročních příjmů (Praha). V grafu jsou přitom vyneseny i hodnoty indexu loni v září. V tomto meziročním porovnání vidíme, že ve většině krajů došlo ke zhoršení, pouze v Praze, Jihomoravském kraji a Karlovarském kraji index meziročně klesl.
Ceny bytů říjen 2020Ceny bytů říjen 2020
Jediné, co v tuto chvíli může lidem při pořizování vlastního bydlení alespoň trochu ulehčit situaci, je pokles úrokových sazeb hypoték. Zatímco loni touto dobou se hypotéky v průměru nabízely se sazbou 2,49 %, nyní je to 2,04 %.
Rozdíl 0,45 procenta znamená u hypotéky s 20letou splatností úsporu v měsíční splátce 216 Kč na každý půjčený milion. V případě hypotéky 2,5 milionu Kč tedy rozdíl při uvedených sazbách činí 540 Kč, což už je v měsíčním rozpočtu celkem znát.

Tip. Pro výpočet rozdílu v měsíčních splátkách můžete využít naši kalkulačku pro POROVNÁNÍ 2 HYPOTÉK.

REKLAMA


Zdroj: Golem Finance, RealityČechy.cz, Český statistický úřad

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *