EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Ceny bytů za letošní rok vzrostly o 8 %. Inzerované částky však nebývají konečné

 

 V letošním roce rostou ceny jak nových nemovitostí, tak i tzv. seconhandových bytů. Podle aktuální analýzy společnosti Valuo.cz vzrostly ceny bytů v celé České republice o osm procent. Nejvíce se však v oblasti nemovitostí zdražovalo v Karlových Varech, v Kladně a v Praze.

Loading



 


Do analýzy byly zařazeny byty o velikosti 50 až 90 m2 v osobním vlastnictví, po rekonstrukci a v novostavbách.
Od začátku letošního roku vzrostly ceny těchto nemovitostí nejvíce v okrese Karlovy Vary. Tam lidé zaplatili za tyto byty dokonce o 25 procent více než v minulém roce. Ceny rostly také v Kladně, a to o 17 procent a na východě Prahy o 15 procent.
Naopak v Brně už ceny bytů narazily na strop minulý rok, protože letos vzrostly jen o jedno procento.  Brno je tak jedno z mála měst, kde ceny nemovitostí dosáhly maxima, jež jsou lidé ochotni za byty zaplatit. Raději se tedy stěhují do podnájmů, nebo nekupují byty ve velkých městech.
Ceny zkoumaných nemovitostí klesly jen v Plzni, kde jsou zhruba o jedno procento nižší než na začátku letošního roku. V hlavním městě od ledna do října ceny vzrostly o necelých devět procent.

Zdroj: Valuo.cz

Inzerenti ceny snižují

Občas cena nabízené nemovitosti na realitních portálech není konečná. Během října podle Valuo.cz bylo zhruba pět procent nemovitostí následně zlevněno. Průměrně prodejci snižovali cenu o 151 355 korun.
Nejvíce takových slev bylo patrných v červnu letošního roku, kdy došlo ke snížení ceny u skoro 13 procent nabídek. Prozatím se jedná o nejvyšší počet za tento rok. „To může být způsobeno i tím, že právě v tuto dobu ČNB oznámila, že od října zpřísní kritérií pro získání hypotečního úvěru. Prodávající se tak pravděpodobně začali bát, aby svou nemovitost ještě dobře prodali,“ komentuje tyto údaje Radek Šitera, zakladatel webu Valuo.cz.

Ceny bytů nejspíš ještě vzrostou

Spoléhat na to, že budou nové byty na konci roku levnější, nelze. Ceny neklesnou, spíše naopak se ještě o něco zvýší. Byť nejspíš půjde o nárůst v jednotkách procent, v cenovém vyčíslení to může znamenat až stovky tisíc korun. Otálet s koupí nového bytu je proto zbytečné a k úsporám nepovede,“ tvrdí Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol. I když se jeho komentář týká novostaveb, nikoli seconhandových bytů, situace bude podobná.
S růstem cen nemovitostí počítá například i Hypoteční banka. „Ceny rezidenčních nemovitostí ještě porostou, ale už to nebude ve všech regionech. Růst cen očekáváme do pěti procent, ale nabídka se výrazně nezlepší,“ podotkl Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

Nabídka bytů je vyšší, hypotečních úvěrů bude ale méně

Momentálně je nabídka bytů a domů k prodeji o šest procent vyšší než na začátku roku.  Podle Valuo.cz v lednu čítala nabídka 34 848 nemovitostí a v říjnu 36 840. V Praze je na prodej dokonce o 15 procent více nemovitostí než na počátku roku.
Do konce roku pravděpodobně klesne zájem o hypoteční úvěry. Během října ještě dobíhaly obchody, které se nestihly za září, takže z údajů za říjen ještě nižší zájem o hypoteční úvěry patrný nebude. Do konce roku pravděpodobně počet uzavřených smluv o hypotečním úvěru poklesne. Na ceny nemovitostí to podle odborníků pravděpodobně nebude mít velký takový vliv.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *