EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Očima odborníků: Ceny nemovitostí do konce roku ještě vzrostou, hypotéky zdraží

 

Letošní rok je pro realitní i hypoteční trh hodně rušný. Ceny nemovitostí rostou, hypotéky zdražují a Česká národní banka reguluje. Jak bude vypadat konec tohoto hektického roku? Podle expertů, které oslovil odborný server Hypoindex.cz, se na lepší časy neblýská. Zvlášť pro zájemce o hypoteční úvěry a nové bydlení.

Loading



 

Jaká podle vás bude úroková sazba u hypotečních úvěrů v prosinci letošního roku podle ukazatele Fincentrum Hypoindex?

Daniel Horňák, hypoteční specialista ChytryHonza.cz: Na konci letošního roku se bude úroková sazba blížit 3 %. ČNB se navíc netají tím, že díky snaze stabilizovat inflaci a hladinu koruny bude sazby ještě určitě několikrát zvyšovat. Překvapení nižších sazeb se nedočkáme, banky totiž nemají moc možností, jak to udělat. Cena zdrojů zkrátka roste.
Martin Fojtík, provozní ředitel Fincentrum Reality: Průměrná úroková sazba bude v prosinci dosahovat 2,84 procenta.
Libor Ostatek, ředitel Golem Finance: Průměrná sazba bude 2,93 %, jde samozřejmě o tip, ale nad 2,9 % se podle mě dostane. Úrokové sazby rostou nyní rychlým tempem. Na druhou stranu jsme na začátku letošního roku odhadovali, že koncem roku bude hranice 3 % překročena, a to se zřejmě stane. Váš index je na reálných cenách a ty mají v hypotékách zpoždění, v nabídkových cenách budeme ke konci roku zcela jistě nad hranicí 3 %, bohužel pro klienty.
Daniel Kotula, majitel RE/MAX City: Vliv na výši sazby bude mít zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou, tedy očekávám nárůst až k 2,7 %. Je však potřeba k tomuto napsat, že sazby zásadně růst nebudou, protože zájem o hypotéky postupně oslabuje a v rámci konkurenčního prostředí hypotečních bank bude sílit boj o klienta skrze nabídku výše úroků.

Bude podle vás ke konci roku růst zájem o hypoteční úvěry?

Daniel Horňák: Zájem o hypoteční úvěry určitě bude. Bude jich méně, ale banky budou hledat cesty, jak co nejvíce vyjít klientům vstříc. V říjnu zájem o hypotéky sice mírně opadl, ale po rekordním září, kdy byl objem přes 20 miliard, je to normální vývoj.
Martin Fojtík: Očekávám setrvalý stav. Spíše mírný pokles.
Libor Ostatek: Zájem bude slabší než vloni, kdy byly objemy velmi vysoké, letos na konci roku očekávám meziroční pokles o cca 20 %.
Daniel Kotula: Ke konci roku bude klesat zájem o hypotéky, protože od poloviny listopadu klesá pravidelně každý rok poptávka po nemovitostech, jednoduše řečeno, je po sezóně, lidé řeší již Vánoce. Poptávka se zase zvedá v únoru následujícího roku. Dále jsou nabídkové ceny (zejména v Praze, Brně a dalších metropolích) již pro mnohé zájemce o koupi v nedosažitelné výši také se kupující předzásobili do konce září, aby stihli hypotéky ještě za původních podmínek.

Přikročí podle vás ČNB ještě k další regulaci hypoték? A je ještě prostor pro omezení?

Daniel Horňák: V současné době je v připomínkovém čtení zákon o ČNB, který by bankéřům dal pravomoci přímo regulovat trh. Prostor pro omezení se potom široce otevírá od posuzování toho, kdo vlastně o hypotéku bude žádat, přes přístup k hodnocení příjmů klienta, až po maximální limity poskytnutí úvěrů. Takže možnosti regulace určitě vyčerpány nejsou, otázkou však zůstává, zda to náš trh ještě potřebuje. Dle mého názoru nyní už ne.
Libor Ostatek: Nemyslím si, jsem toho názoru, že o současná opatření jsou nastavena účinně a bylo by dobré dát nějaký čas na vyhodnocení. Do 2. čtvrtletí 2019 nečekám žádné zásadní změny.
Daniel Kotula: Současný stav již nepotřebuje regulaci, nabídkové ceny nemovitostí narazily na svůj strop vzhledem k příjmům a možnostem kupujících a již nebudou zásadně růst.

Budou ceny bytů ještě letos růst?

Daniel Horňák: Ve větších městech dle mého názoru spíše ne, cenová hladina je již hodně vysoko. Lidé ztrácejí chuť kupovat nemovitosti draze a zvažují možnosti. V menších městech, kde cenový strop ještě není dosažen, možná ještě chvíli růst budou. Obrat přijde, ale spíše až v polovině příštího roku, kdy můžeme hlavně ve velkých městech čekat mírný pokles. Nicméně vše záleží na poptávce, která je zatím i přes dražší hypotéky stále velmi vysoká.
Martin Fojtík: Rostou stále, očekáváme, že na konci roku bude meziroční růst cen nemovitostí někde mezi 9-12 % na celou ČR.
Libor Ostatek: Ano, růst pokračuje, ale ztrácí na dynamice a záleží primárně na lokalitě a typu nemovitosti. Někde už ceny nerostou, jinde stále ano. Osobně si myslím, že se pomalu, ale jistě dostáváme ke korekční fázi vývoje cen nemovitostí, tj. že ceny začnou korigovat, hledat svá maxima a trend růstu se může v příštím roce začít pomalu měnit ve stagnaci.
Daniel Kotula: V průměru již nebudou růst. Existují výjimky, např. menší byty mohou ještě mírně na ceně vzrůst, protože se jedná o de facto jediné cenově dostupné bydlení, ze stejného důvodu také nemovitosti levnější kategorie jako např. panelové byty. Dále se zvyšování cen může doznívat ještě v některých regionech, kam přišlo se zpožděním. Obecně však největší nárůsty máme za sebou.

REKLAMA

Kdy očekáváte pokles ceny bytů?

Daniel Horňák: Ve větších městech dle mého názoru spíše ne, cenová hladina je již hodně vysoko. Lidé ztrácejí chuť kupovat nemovitosti draze a zvažují možnosti. V menších městech, kde cenový strop ještě není dosažen, možná ještě chvíli růst budou. Obrat přijde, ale spíše až v polovině příštího roku, kdy můžeme hlavně ve velkých městech čekat mírný pokles. Nicméně vše záleží na poptávce, která je zatím i přes dražší hypotéky stále velmi vysoká.
Martin Fojtík: Pokles cen bytů v dohledné době neočekáváme. Očekáváme spíše korekci cen v regionech. Zároveň předpokládám, že velká města, jako je Praha, Brno Plzeň apod. stále cenově porostou.
Libor Ostatek: První korekce cen už se začínají ukazovat, týká se to hlavně Prahy a Brna. K otočení celkového trendu však podle mne dojde až ve druhé polovině či v závěru příštího roku. Přesně nelze říct, ale doba poklesu cen není podle mne tak daleko před námi.
Daniel Kotula: Aktuálně budou dílčí slevy. Pokud někdo bude chtít prodat za měsíc, bude muset nabízet za atraktivní cenu, nebo některé developerské projekty budou muset zlevnit, aby se jim zrychlil prodej. V průměru však budou ceny stagnovat. Zásadní pokles cen nemovitostí přijde s ekonomickou krizí, kdy začne stoupat nezaměstnanost, budou klesat nebo stagnovat mzdy a podnikatelé budou bojovat o přežití. V tuto dobu klesnou nemovitosti na ceně o desítky procent, záleží na hloubce krize.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *