EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 02. 2022

0 komentářů

Ceny nájemního bydlení plíživě rostou, počet volných bytů na trhu dále klesá

 

Postupné zvyšování cen nájmů signalizovala již data za druhý loňský kvartál, třetí a čtvrtý to potvrdil. Mírné zdražování v řádu stovek korun se týká většiny velkých měst a většiny kategorií bytů, najdou se však i výjimky.

Loading



 

V Praze vyšel nájem bytu dispozice 2+kk v průměru na 15 000 korun, což je o stovku více než ve třetím čtvrtletí. Postupné zdražování nájemného je patrné také v Brně, což souvisí zejména s návratem univerzitních studentů, kterým od loňského podzimu začala prezenční výuka. Vyplývá to z dat společnosti UlovDomov.cz, která se prostřednictvím služby Ideální nájemce.

„Na trhu není v současnosti moc důvodů, proč by nájmy neměly postupně zdražovat. Roste inflace, rostou úrokové sazby hypoték a rostou i kupní ceny nemovitostí. Potenciál pro zdražování nájmů souvisí i s poklesem cen v posledním roce a půl, a pronajímatelé se tedy snaží vrátit zisky alespoň na úroveň, na jakou byli zvyklí před koronou,“ vysvětluje Michal Hrbatý, CEO společnosti UlovDomov.cz. Dodal, že v rámci celé České republiky přesto nelze pozorovat úplně jednotný trend, což je dáno rozdílnou dynamikou a odlišnými vstupními faktory jednotlivých měst.

Dlouhodobě nejpopulárnější dispozice 2+kk aktuálně vyjde v hlavním městě na průměrných 15 000 Kč, což je sice o stovku více než ve třetím kvartále, zároveň ale stejně jako na konci roku 2020 – to v letech před pandemií zvykem nebývalo, průměrné ceny nájmů každoročně rostly. Vždy ale velmi záleží na lokalitě, například u dispozice 2+kk evidují data rozptyl mediánu cen nájmů od 11 000 Kč v okrajové pražské čtvrti Libuš až po průměrných 25 000 Kč za byty stejné dispozice na Malé Straně v centru města.

V Praze za poslední kvartál stagnovaly či velmi mírně podražily všechny dispozice kromě 3+1. “Výraznější nárůst se projevil jen u velkých dispozic typu 4+1 a 4+kk. Vyšší hodnoty však patří především bytům v dobrém stavu a v žádaných lokalitách, například u metra nebo v blízkosti univerzitních fakult. V ostatních případech může být tržní realita odlišná,“ upřesnil Michal Hrbatý. Jako příklad UlovDomov.cz uvádí rozptyl mediánu cen pro byty o dispozici 4+1 – zatímco kolem Černého Mostu se dají najít v průměru za 14 500 Kč měsíčně, ve čtvrti Josefov se medián za stejnou dispozici pohybuje až kolem 65 000 Kč.

REKLAMA

Jedním z ukazatelů tržní dynamiky je objem inzerce, tedy nabídek volných bytů. Data společnosti UlovDomov.cz ukazují mezikvartálně téměř 30% pokles nabídky bytů v hlavním městě, což se logicky doplňuje právě s postupným růstem cen nájmů. „Během loňského roku z trhu postupně mizely byty všech dispozic, v posledním čtvrtletí jsme v Praze evidovali nejméně zveřejněných inzerátů od začátku roku 2020,“ komentuje pokles nabídky Michal Hrbatý.

Cenová situace v dalších městech České republiky je zatím co do trendu nevyrovnaná – dispozice 2+kk mírně podražila například v Brně, Olomouci, Břeclavi nebo ve Znojmě. Menší města republiky obvykle na změny na trhu reagují s jistým zpožděním. Týká se to nejen krajských měst, ale i těch okresních. Naopak zlevnění této nejžádanější dispozice odborníci zaznamenali v Ostravě a Liberci.

Tabulka: Ceny nájemního bydlení ve velkých městech za 4. čtvrtletí 2021 (v Kč)

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *