EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 10. 2023

0 komentářů

Ceny nájmů přes léto kolísaly napříč městy a dispozicemi

 

Ceny nájemního bydlení v průběhu léta ukázaly pohyb od 4procentního poklesu až po 17procentní růst. Vyplývá to z dat společnosti UlovDomov.cz. Ceny táhla nahoru tradičně sezónní poptávka studentů vracejících se do univerzitních měst, ale i trvající nedostupnost vlastního bydlení.

Loading



 

Index UlovDomov.cz porovnávající měsíční platby za nájem se splátkami hypotéky při aktuálních sazbách a cenách za metr čtvereční ukázal hodnoty od 1,1 u jednopokojových bytů v Ostravě do 2,1 u bytu dispozice 2+kk v Praze.

S blížícím se začátkem nového semestru roste tradičně poptávka po studentském bydlení, což tlačí ceny nájmů nahoru,“ uvedl Michal Hrbatý, CEO společnosti UlovDomov.cz. „Dalším faktorem, který působí na ceny, je trvající nedostupnost vlastního bydlení. Málokterá rodina má dostatek finančních prostředků, aby si pořídila čtyřpokojový byt či dokonce dům se čtyřmi nebo pěti pokoji. Z řad našich klientů máme případy, kdy se jim staráme o byty dispozice 1+1 nebo 1+kk, na které ještě byly tyto rodiny schopné získat úvěr. Bydlí ale mezitím ve vícepokojovém pronájmu a menší byt ve vlastnictví mají jako investiční,“ dodal Michal Hrbatý.

Pronájem bytu dispozice 2+kk vychází v hlavním městě aktuálně na 19 150 korun bez záloh. Cena vzrostla oproti jarním měsícům o 3 procenta, což činí asi 625 korun. Meziročně zdražil pronájem takového bytu asi o 390 korun, čili 2 procenta. V Brně šel pronájem bytu 2+kk oproti jaru nahoru o 6 procent, tedy asi o 910 korun na necelých 16 tisíc korun. Meziročně pronájmy bytů 2+kk v Brně zdražily o 5 procent. V Ostravě si aktuálně pronajmete byt dispozice 2+kk za zhruba 13 140 korun. Ostravské byty na zkoumaném vzorku také zdražovaly jak v kvartálním, tak meziročním porovnání.

REKLAMA

Je lepší hypotéka nebo nájem

Společnost UlovDomov.cz srovnává rovněž měsíční platby za nájem se splátkami hypotéky při aktuálních sazbách a cenách za metr čtvereční. Pokud byste si koupili v Praze byt po rekonstrukci v dobrém stavu, tedy nikoliv byt nový, cena za metr čtvereční se bude pohybovat kolem 120 tisíc korun. Splátka 90% hypotéky sjednané na 30 let při aktuální průměrné nabídkové úrokové sazbě 6,32 procenta ročně by u bytu o rozloze 60 metrů čtverečních vycházela asi 40 100 Kč.

Index UlovDomov.cz u příkladu takového bytu říká, že aktuální platba za nájem může vycházet 2,1krát méně než splátka úvěru bytu koupeného na úvěr. Nutno dodat, že index už samozřejmě nezohledňuje vstupní náklady na úvěr ani skutečnost, že bydlení v nájmu na druhou stranu neznamená ukládání peněz do vlastního aktiva.

Dle indexu UlovDomov.cz se náklady na vlastní a nájemní bydlení aktuálně nejvíce přiblížily v Ostravě, kde sledujeme hodnotu indexu o 1,1 do 1,3. „Hodnoty, které nám index ukazuje, jsou samozřejmě závislé na zkoumaném vzorku bytů. Pokud máme v pronajímaných bytech novostavby, což je třeba právě případ Ostravy, a cena za metr čtvereční při prodeji ukazuje naopak starší byty, přibližování měsíční platby za nájem se splátkami hypotéky může být trochu zkreslené,“ upozornil Michal Hrbatý. „Trend zůstává takový, že splátka hypotéky bude až o několik desítek procent vyšší než nájem u srovnatelných bytů stejné kvality,” dodal Michal Hrbatý k situaci na trhu, kde především u bytů se 3 pokoji zůstává u všech sledovaných měst s výjimkou Ostravy index kolem hodnoty 2.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *