EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

24. 11. 2022

0 komentářů

Ceny panelákových bytů a luxusních nemovitostí letí dolů. Zlevní i developeři?

 

Lidé se o propadu cen dozvídají až díky datům z katastru se zpožděním. Zatímco profesionální realitní makléři rozpoznají skutečný stav z každodenní praxe v podstatě ihned. Podle realitního makléře Tomáše Kučery je propad cen mnohem výraznější, než o jakém se veřejně mluví.

Loading



 

„Reálný propad cen se dnes pohybuje naprosto běžně na úrovni 30 %,“ říká Tomáš Kučera. Nejedná se však o všechny nemovitosti. Nejhůře jsou na tom byty na panelákových sídlištích a luxusní nemovitosti.

Ještě na začátku letošního roku bylo naprosto běžné prodat pražský panelákový byt 3+kk v původní stavu i za 7 milionů Kč. Na podzim o takový byt nejeví zájem v podstatě nikdo. „Přichází lidé s hotovostí a nabízí pět milionů korun. Snížení ceny o 25 %, aby se vůbec prodalo, je už dnes naprosto běžná praxe. My realitní makléři to vidíme v každodenní praxi,“ říká Tomáš Kučera.

Podle něj jdou dolů i ceny luxusnějších nemovitosti. „Jde o úplně jiný typ zájemců, ale ve výsledku o úplně stejný dopad na realitní trh. Lidé, kteří se zajímají o byty na sídlištích, odmítají platit loňské ceny, protože jsou si vědomi, jak je dnes těžké zajistit peníze na financování bydlení. Hypotéku získávají jen stěží a o to více vybírají. A samozřejmě tlačí na cenu,“ doplňuje Tomáš Kučera s tím, že často dosáhnou svého, protože mají z čeho vybírat.

Pokud jde o luxusní byty či domy v řádu desítek miliónů korun, zájemci o takové bydlení podle Tomáši Kučery nejsou závislí na financování bankou. „Mají tzv. hotovost a tyto peníze často vydělali svými manažerskými a podnikatelskými schopnostmi, dobře se orientují a znají hodnotu peněz. V důsledku tlačí na cenu podobně, jako lidé se zájmem o byty na sídlištích. Jejich nabídky na koupi velmi často začínají na částce o 20 % nižší, než je nabídková cena majitele.“

V praxi to podle něj vypadá tak, že pokud se dnes prodá byt či luxusní dům, cena je nižší i o desítky procent. „Majitelé odmítající nový stav realitního trhu pak svou nemovitosti stále jen nabízejí a nabízejí a k nim přibývají další a další nabídky. Říkáme jim ležáky. Jinými slovy, co dnes vidíte na internetu v nabídce, jsou většinou jen zbožná přání majitelů nemovitostí. Čím déle budou čekat, tím méně za svou nemovitost dostanou,“ vysvětluje s tím, že propad cen potrvá a rozhodně to nepřejde během jednoho kvartálu.

REKLAMA

Budou zlevňovat i developeři?

Velkou diskutovanou otázkou jsou také ceny developerských projektů.  „Osobně sázím své boty, že i developerské projekty zlevní. Samozřejmě, že teď slyšíme od všech developerů, že ceny snižovat nebudou. Už jste někdy slyšeli od developera větu: Teď nekupujte, počkejte ještě tři měsíce, my pak budeme muset zlevnit. Jak jsem řekl už v roce 2018, realitní krize je periodicky se opakující jev a nevyhne se mu až na výjimky v podstatě žádný segment. A pokud developeři neoznámí plošné snížení cen u projektů, stane se najednou například, že dostanete kuchyňskou linku zdarma, dvě parkovací stání za cenu jednoho, vyšší standard za cenu nižšího a podobně. Je to tedy v důsledku sleva, která se ale navenek jako sleva netváří. Realitní krize je tu, a její důsledky se plnohodnotně projeví až za několik měsíců. Praktický dopad má ale už nyní. A nevyhne se, až na výjimky, žádného segmentu realitního trhu,“ dodal Tomáš Kučera.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *