EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Ceny půdy lámou rekordy. Nafukuje se investiční bublina?

 

Ceny zemědělské půdy letí v posledních letech strmě vzhůru. Loňský rekordní růst půda sice v prvním pololetí nezopakovala, přesto cena za hektar prolomila novou rekordní hranici. V druhé polovině roku by mohlo dojít k dalšímu zpomalení, nicméně někteří odborníci již hovoří o nafukování investiční bubliny.    

Loading



 


Cena za hektar půdy pokořila poprvé hranici 200 tisíc korun během první poloviny loňského roku. V prvním pololetí letošního roku se průměrná cena za hektar zemědělské půdy vyšplhala na novou rekordní úroveň 235 tisíc korun. V porovnání s loňským rokem šlo o nárůst o 28 tisíc korun za hektar. Vyplývá to z údajů zveřejněných společností Farmy.cz, která sleduje vývoj tržních cen zemědělské půdy od roku 2004.
V loňském roce vzrostly ceny zemědělské půdy v průměru o 25,54 procenta. Zatímco loni v prvním čtvrtletí rostly ceny o 15 procent a ve druhém o šest procent, v prvním čtvrtletí letošního roku již jen o osm procent a ve čtvrtletí druhém mezikvartální růst zpomalil na čtyři procenta.

Druhé pololetí v útlumu

V loňském roce byl nejvýraznější růst cen v prvním pololetí, ve druhé polovině roku došlo k útlumu a ceny půdy rostly v průměru kolem jednoho procenta. Stejně jako došlo ke zpomalení růstu v loňském roce, je vysoká pravděpodobnost, že ceny zpomalí i v letošním druhém pololetí.
Přestože růst cen zpomaluje, investoři stále vidí v zemědělské půdě potenciál, i když již vykazuje podobně jako rezidenční trh znaky nafukování investiční bubliny. „Současný výnos z investic do zemědělské půdy je obvykle do dvou procent, tedy nižší než běžný výnos z jiného druhu nemovitostí. Mnoho investorů sází na další růst cen půdy, ale i u zemědělské půdy se již hovoří o možném nafukování investiční bubliny,“ uvedl pro iHNed.cz majitel serveru Farmy.cz Jaroslav Urban.

V květnu 2017 bylo v České republice celkem 3,2 milionu vlastníků zemědělské půdy, kteří mají ve svém vlastnictví 4,2 milionů hektarů zemědělské půdy. Největší část vlastní fyzické osoby (76 procent, tj. 3 198 tisíc hektarů), a to buď individuálně nebo ve společném jmění manželů. V průměru připadá na jednu fyzickou osobu jeden hektar.
Druhou nejpočetnější skupinou jsou právnické osoby, které vlastní 20 procent zemědělské půdy v České republice, tj. 850 tisíc hektarů. Průměrná výměra na jednu právnickou osobu je 16 hektarů.
Stát v současné době vlastní 3,5 procenta zemědělské půdy v České republice, tedy zhruba 148 tisíc hektarů.
Data vychází z evidence katastrálních úřadů a zohledňují jak pozemky vedené v katastru nemovitostí, tak pozemky vedené ve zjednodušené evidenci, kterých je zatím evidováno přibližně 250 tisíc hektarů.
Zdroj: Farmy.cz

Nabídka vs. poptávka

V prvních měsících letošního roku došlo navíc k mírné změně mezi nabídkou a poptávkou. Přestože poptávka stále převyšuje nabídku, je na trhu patrná rostoucí nabídka půdy k prodeji, a to jak od nezemědělských, tak od zemědělských vlastníků.
Zdražování však táhnou podobně jako rezidenční trh levné hypotéky, které stále udržují silnou poptávku i po zemědělské půdě. „Situace je v tomto směru obdobná s rezidenčním trhem, který táhnou především levné hypotéky,“ uvedl Jaroslav Urban. Investice do půdy se navíc v minulých letech staly velmi populární. „Tímto hitem už sice není, ale dozvuky tohoto trendu stále doznívají,“ tvrdí Jaroslav Urban.
Přestože zemědělská půda zdražila a její popularita klesá, zůstává společně se stavebními pozemky a rezidenčními nemovitostmi v hledáčku českých dolarových milionářů.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Narazily ceny zemědělské půdy na strop?

Tržní ceny zemědělské půdy zamířily v loňském roce prudce vzhůru. V průměru vzrostly o 25,54 %. Za posledních šest let se cena půdy dokonce zdvojnásobila. Kdy čeká zemědělskou půdu útlum?

Text: Jana Zámečníková

23. 02. 2017


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Taaaaaaaa

    17 července, 2017

    Masáž – cena orné půdy Německo a severské státy není pod 600 tisíc za ha.

    Odpovědět