EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Realitní trh láká i dolarové milionáře. V kurzu jsou stavební pozemky i rezidenční nemovitosti

 

Čeští dolaroví milionáři většinou své jmění získávají prostřednictvím vlastní firmy. Ale vydělané prostředky pak přeci jen musí někam uložit, či zainvestovat. Podle průzkumu J&T Bank mezi českými i světovými dolarovými milionáři nejčastěji investují do stavebních pozemků a start-upů.

Loading



 


Od stavebních pozemků si boháči slibují nejvyšší výnosy, tato investice láká 39 procent dolarových milionářů. Trendem jsou také start-upy, od kterých si zhodnocení peněz slibuje 35 procent dotázaných.
Graf: Nejzajímavější výnosy

Zdroj: J&T Bank
Důvěru v rezidenční nemovitosti zvyšuje také celkový ekonomický rozmach a silná poptávka po bydlení při dynamicky rostoucích platech a nízkých úrokových sazbách. Právě dlouhé období nulových či záporných úrokových sazeb vede investory k hledání uchovatele hodnot u reálných aktiv, jakými jsou právě nemovitosti nebo různé alternativní investice,“ komentuje průzkum Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky.
J&T Bank sleduje investice dolarových milionář již osmým rokem, proto může jejich chování porovnávat. Oproti loňsku zájem o investice do rezidenčních nemovitostí oslabil. I tak od nich 29 procent boháčů očekává zajímavé zhodnocení. Ve srovnání se Slovenskem zájem o tyto investice stále roste.

Zemědělská půda je kapitola sama o sobě

Co se týče investic do nemovitostí obecně, tvoří zemědělská půda zvláštní kapitolu. Letos zájem o takovou investici mezi českými dolarovými milionáři klesl. Letos v tomto odvětví vidí zajímavé zhodnocení jen 18 procent dotázaných, přitom loni to bylo 28 procent a v roce 2016 dokonce 41 procent. Cena zemědělské půdy totiž strmě roste a podle milionářů ji bude brzy vlastnit jen pár oligarchů, kteří si takovou investici budou chránit.
Tento propad je způsoben nejen vyšší cenou oproti minulosti, ale také faktem, že hodně jí je již skoupeno a jde tedy spíše o „paběrkování“ menších polí. Svůj díl na propadu nese také vnímaný tlak velkých oligarchických seskupení, která v oblasti zemědělství působí a ovlivňují dění v tomto sektoru,“ doplňuje Petr Sklenář.

Mezi světovými a českými dolarovými milionáři je rozdíl

Dolaroví milionáři se samozřejmě snaží své jmění ještě víc zhodnotit. V popředí jejich zájmu jsou v Evropě hlavně investice do akcií a dluhopisů. Ty české lákají hlavně nemovitosti mimo vlastní bydlení, vlastní podnikání, ale i druhé rekreační bydlení.
Ačkoli milionáři nemají hluboko do kapsy, snaží se hlavně zabezpečit rodinu. Luxus, party a dovolené jsou přeci jen na druhém místě. Zajímavé je, jak se mění vnímání bohatství. Dříve symbolem luxusu byl nový Mercedes, teď je to Tesla.

U nás dolaroví milionáři nechtějí být celebrity

Průzkum také ukázal, že světoví dolarový milionáři jsou také celebrity. V České republice bohatí lidé zas tak vidět být nechtějí. Příkladem jsou tiskové konference Warrena Buffetta nebo celkově vystupování Elona Muska. Někdy je to spíše show, než klasická tisková konference.
Jeden český dolarový milionář řekl, že v České republice jsou bohatí vnímáni spíš jako Trautenberk nebo Řezník Krkovička. Ve světě spíš platí za prince, či krále na bílých, pozlacených koních. Takže u nás si milionáři dávají pozor na své soukromí, nesnaží se zviditelnit a i jejich charitativní organizace se jmenují spíše obecně.

Dolaroví milionáři jako rodiče

Dolaroví milionáři jsou v České republice mladší než ve světě. Průměrný věk je kolem 50 let, kdežto u těch světových atakuje šedesátku. Proto je také jasné, že musí řešit i rodičovské problémy. Srovnáme-li starosti bohatých a běžné populace, najdeme několik rozdílů. Největší tkví v tom, jak dát svým dětem dobrou příležitost pro úspěch, ale nedat jim příliš, ať se také snaží. Tato otázka trápí 51 procent bohatých, kdežto populaci to nechává celkem chladnou a s tento problém řeší jen 25 procent lidí.
I dolaroví milionáři musí myslet na to, co se stane s jejich majetkem až zemřou. Rozdíl mezi Českou republikou a světem je hlavně v dědictví. Důvodem je kompletně jiné nastavení českého právního systému. U nás moc možností není, kdežto světoví dolaroví milionáři mohou dědictví přeskupit, odkázat peníze nadaci, děti vydědit atd.
 

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *