EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Češi holdují drobným půjčkám, ty ale pak nezvládají splácet

 

Během července dluhy českých domácností u bank a družstevních záložen vzrostly o 10,5 miliardy korun téměř na 1,704 biliony korun. Lidé si čím dál víc berou půjčky i u nefinančních podniků. Vyplývá to z dat České národní banky.

Loading



 


Úvěry na bydlení stále tvoří velkou část počtu finančních závazků. Dlouhodobě tak tyto půjčky zaujímají zhruba tři čtvrtiny dluhů domácností. ČNB uvedla, že spotřebitelské úvěry dosáhly ke konci července 2019 výše 253 miliard Kč a meziměsíčně vzrostly o jedno procento.
Statistika ČNB se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Dlužníky trápí drobné půjčky

I když největší podíl dluhů tvoří hypoteční úvěry, úvěry ze stavebního spoření a jiné půjčky týkající se bydlení, tak ty ale nedělají dlužníkům velké problémy. Každý si rozmyslí, jestli nesplácet hypotéku než třeba novou pračku. Právě drobné půjčky jsou ty, které lidé zapomínají splácet, nebo na jejich splátky brzy nemají. Navíc tento způsob zalepení díry v rodinném rozpočtu se moc nevyplácí. Drobné půjčky totiž lidé často nehorázně přeplatí.
Počet nesplácených úvěrů podle údajů společnosti M.B.A. Finance klesl na rekordní minima. Dostupná data však ukazují, že roste počet lidí, kteří mají menší dluhy u více věřitelů a přestávají je zvládat.
Splácení hypoték nahrávají přísnější podmínky pro poskytování. Momentálně by neměl získat hypotéku nikdo, kdo by překročil devítinásobek jeho ročního čistého příjmu a současně by zájemce o hypotéku měl na splátku dluhu vynakládat maximálně 45 procent svého měsíčního čistého příjmu.
Druhou pozitivní zprávou pro lidi s hypotečním úvěrem je to, že úrokové sazby u hypoték klesají, takže při refinancování by splátka hypotéky mohla zůstat stejná, nebo dokonce snížená. To by mělo rodinnému rozpočtu alespoň trochu ulehčit.

Půjčit si lze snadno, splácet už je těžší

Jenže někteří lidé chtějí více utrácet a méně splácet. „Lidé si nechtějí brát vysoké půjčky, ale nebrání se nakupovat na odložené platby, na splátky, nebo financovat spotřebu drobnými úvěry, které obchodníci nabízí jako nadstavbu ke svému zboží. Mají přece dostatečný příjem a jednotlivé menší půjčky jim nepřipadají jako hrozba,“ vysvětlil Jakub Zetek, provozní ředitel M.B.A. Finance důvod úspěchu lákavých poutačů „neplatíte hned“ nebo „splátky bez navýšení.“
Problém se splácením z pravidla nastává tehdy, když nastane nějaká nenadálá, krizová rodinná situace, jako je nemoc, ztráta zaměstnání, rozvod, či jiná příčina výpadku přijmu. Někteří lidé často při sjednávání půjček na takové okolnosti nemyslí a důsledky na sebe nenechávají dlouho čekat. Jako první právě přestávají splácet drobné půjčky v domnění, že se nic nestane. Jenže i malá půjčka dokáže nadělat velké starosti.
„Spotřebitelé dnes uzavírají plni optimismu smlouvy, které budou muset plnit i za několik let. V té době ovšem může být ekonomická situace ČR diametrálně odlišná od té dnešní. I proto upozorňujeme naše členské společnosti na potřebu řídit riziko i v době konjunktury a odpovědně prověřit každého jednotlivého klienta,“ uvádí Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *