Pátek 13. prosince. Svátek má Lucie.

V okrese Most eviduje SOLUS dluh po splatnosti u 15,32 % dospělých občanů, v rámci celé ČR je to u 6,63 % osob

16.07.2019 01:07 Tisková zpráva: SOLUS

V negativním Registru Fyzických osob SOLUS bylo ke konci června zapsáno 586 tisíc osob. Je to téměř o 10 tisíc osob méně, než ke konci prvního čtvrtletí 2019, a o 34 tisíc osob méně než před rokem. Dlužná částka po splatnosti klesla za uplynulých 12 měsíců o 1,7 miliardy Kč na necelých 48 miliard Kč. Potíže s platební morálkou odhalí registr SOLUS přibližně u 13 žadatelů o půjčku ze sta.

Sdružení SOLUS eviduje ve svém negativním registru závazek po splatnosti u 6,63 % dospělých občanů ČR (oproti 7,14 % k 30. červnu 2018). Přestože současné statistiky dluhů po splatnosti vypadají velmi optimisticky, nabádá sdružení SOLUS k opatrnosti.

„Spotřebitelé dnes uzavírají plni optimismu smlouvy, které budou muset plnit i za několik let. V té době ovšem může být ekonomická situace ČR diametrálně odlišná od té dnešní. I proto upozorňujeme naše členské společnosti na potřebu řídit riziko i v době konjunktury a odpovědně prověřit každého jednotlivého klienta,“ uvádí Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.

Přes další pokles počtu osob v prodlení v rámci celé České republiky zůstávají regiony, kde je v dluhové pasti více než 10 procent dospělých obyvatel. Nejčastěji se do prodlení dostávají klienti v Ústeckém kraji (12,9 % dospělých občanů v prodlení zapsaných v registru SOLUS) a Karlovarském kraji (11,31 %). Vůbec nejhorší je situace v okrese Most, kde eviduje SOLUS dluh po splatnosti u 15,32 % dospělých občanů. Naopak nejméně dluhů po splatnosti mají občané v okrese Žďár nad Sázavou, kde je v negativním registru SOLUS zapsáno jen 3,5 % dospělých občanů.

Podíl počtu osob se závazkem po splatnosti v negativním registru SOLUS na celkovém

počtu obyvatel ve věku 18 let a více v jednotlivých krajích

Praha 5,20 %  Královéhradecký 6,21 %
Středočeský 6,19 %  Pardubický 5,61 %
Jihočeský 5,94 %  Vysočina 4,28 %
Plzeňský 6,73 %  Jihomoravský 5,16 %
Karlovarský 11,31 %  Olomoucký 6,29 %
Ústecký 12,91 %  Zlínský 4,28 %
Liberecký 8,92 %  Moravskoslezský 8,59 %

Zlepšení oproti předchozímu období Zhoršení oproti předchozímu období (nevyskytuje se) Beze změny oproti předchozímu období

Do Registru fyzických osob SOLUS mohou nahlížet pouze členské společnosti Sdružení, a to pouze v případě, že mají zákonem daný důvod. Tím je zejména snaha o prověření bonity a úvěrové historie klienta předtím, než mu umožní čerpat novou službu s odloženou splatností.

SOLUS sdružuje takřka 60 společností, které poskytují služby spotřebitelům v oblasti bankovních úvěrů a stavebního spoření, nebankovních půjček, telekomunikačních služeb, distribuce energií, P2P půjček a v oblasti obchodu.