EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Milan Vodička

08. 04. 2021

0 komentářů

Češi mají hlad po rekreačních objektech

 

Foto: Shutterstock
Trh rekreačního bydlení v důsledku pandemie zažívá boom. Podle odborníků bude navíc růst i do budoucna. Ceny některých objektů přitom už nyní odpovídají cenovým úrovním v Praze. Například v oblíbených lokalitách Šumavy a Krkonoš přesahují 100 tisíc za m2 a v některých případech se šplhají až ke 120 tisícům, ukazují data ČSOB.

Loading



 


„Do cen rekreačních objektů se propsala mimořádná poptávka v minulém roce, kdy lidé hledali místo, kam vyjet za odpočinkem i odkud vzdáleně pracovat. Není to ale jediný důvod zájmu. Zatímco chaty a chalupy si lidé pořizují pro vlastní potřebu a často se o ně dělí s více členy rodiny, apartmány až 90 % kupců plánuje pronajímat,“ uvedl Radim Maštalíř, odborný technik odboru Nemovitostí Hypoteční banky, člena Skupiny ČSOB.
Někteří zájemci plánují využívání kombinovat. „V některých projektech developeři kupcům nabízejí pomoc s pronájmem objektu. Pozorujeme také poměrně nový trend, kdy se klienti plánují do objektů přestěhovat na důchod nebo alespoň zde trávit letní měsíce. I přes boom apartmánů bodují u zájemců o rekreační bydlení i chalupy v mimohorských oblastech – ne pro každého zájemce je důležité sportovní vyžití, které horské oblasti nabízejí,“ dodal Radim Maštalíř.
Oproti apartmánovým objektům, které nejčastěji nabízejí metráže okolo 50 m2, mají chalupy výhodu vlastního pozemku se zahradou. Ty naopak neupřednostňují lidé, kteří chtějí svůj čas strávit aktivně bez další péče o nemovitost.

Nové lokality – opět hlavně hory

Cenu rekreačních objektů ve zmíněných Krkonoších a na Šumavě ovlivňuje i skutečnost, že místní proti nové výstavbě spíše bojují. To platí i pro Jizerské hory, které doplňují tři nejžádanější lokality pro tento účel v Česku. V těchto lokalitách je proto omezený prostor pro vznik nových větších projektů.
I díky tomu lze pozorovat nárůst výstavby v jiných oblastech, jako jsou Orlické a Krušné hory nebo Jeseníky. „Například v Krušných horách se objevuje mnoho volných objektů vhodných pro přestavbu k rekreaci. Zároveň je lokalita dostupnější. Cena nových projektů se pohybuje kolem 80 tisíc za m2. Pro lidi z Prahy je to optimální možnost, protože nabízí dobrou dojezdovou vzdálenost, ale i podmínky pro různorodé sportovní aktivity,“ doplňuje Radim Maštalíř.
Lokality se často liší i ve způsobu financování. Zatímco apartmány v žádaných destinacích pořizují majetnější kupci a v přibližně 70 % případů je financují v hotovosti, na dostupnější typy nemovitostí dosáhne i střední třída, která pak o část potřebné částky žádá banku.

Nejpravděpodobnější scénář – další růst

Zájem o rekreační objekty v Česku během posledního roku zaznamenal významný růst. Tento trend se propsal i do jejich cen, které meziročně stouply přibližně o 15 %. Na zájem o rekreační bydlení reagují i developeři, kteří přicházejí s novými projekty. Poptávku ale uspokojit nestíhají.
Data z letošního roku dokazují, že zájem o rekreační objekty bude trvat i nadále. Nabídka je navíc ještě slabší než v loňském roce. Zejména silnou poptávku odborníci ČSOB očekávají u pozemků určených k rekreaci.
„Hodně developerů hlásí vyprodáno i ve fázích zahájení prodeje. Poptávka, a tedy i růst cen, bude trvat, a to i díky tomu, že se lidé obávají v nejisté době více investovat. Nemovitosti jsou pro ně naopak cestou bezpečnou. Přesto nebude růst cen tak výrazný jako v loňském roce. Zájemcům doporučuji zaměřit se na mikrolokality či zatím neobjevené lokality. To jsou třeba zmíněné Krušné hory nebo Železnorudsko, kde jsou ceny ve srovnání s populárními lokalitami okol 40 % nižší,“ uzavírá Radim Maštalíř.
V dlouhodobějším výhledu mohou být zajímavé lokality v severních Čechách, kde se plánuje revitalizace jezer Milada nebo Most. Ačkoliv nyní v okolí chybí potřebná infrastruktura, za pár let by zde měly vzniknout cyklostezky a další sportovně-rekreační objekty k vyžití návštěvníků.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *