EUR

USD

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR

USD

Češi sní o domech se zahradou, realita je však jiná

 

Dvě třetiny Čechů sní o bydlení se zahradou nebo blízko přírody. Téměř každý by chtěl bydlet ve vlastním. Nejčastější volbou by byl rodinný dům o velikosti alespoň 3+1. Sny a skutečnost se ale liší. Bydlet v rodinném domě si nemůže dovolit každý.

Loading



 


Vysněné bydlení téměř poloviny Čechů je dům s venkovním posezením, velkou zahradou a úsporné vytápění. Rodinný dům by chtělo vlastnit 82 procent lidí. Nejčastěji chtějí Češi dům o velikosti 4+1. Menší domov o velikosti 2+1 by stačil devíti procentům. Vyplývá to z výzkumu společnosti Ekonomické stavby.
Dobré bydlení souvisí do jisté míry i s životním štěstím. Z dat, která jsme získali, nás zaujalo především to, že lidé, kteří jsou spokojeni se svým bydlením, mají lepší vztahy se svými partnery a rodinou a méně pociťují stres,“ komentuje výsledky výzkumu David Mencl, ředitel Ekonomických staveb.
Průzkum také ukázal, že Češi kladou důraz na příhodnou lokalitu (49 procent respondentů), občanskou vybavenost (43 procent) a sousedy (27 procent). Především pro mladé do 29 let je důležitý dojezdový čas do práce (34 procent).

Proč právě rodinný dům?

Důvodem je především větší soukromí, důraz na něj klade 56 procent respondentů. Druhým nejčastějším důvodem pro výběr domu je zahrada. Bydlet v domě ovšem přináší i povinnosti spojené s jeho údržbou. Kdyby majitelům domů odpadla starost s údržbou, názor by změnila i více než polovina Čechů, kteří dávají přednost bytům.

Sny se rozchází se skutečností

Pořídit si rodinný dům si nemůže dovolit každý. Tři čtvrtiny dotázaných může dát za bydlení pouze do 10 tisíc korun měsíčně. A tak ve skutečnosti vlastní rodinný dům pouze 27 procent Čechů.
Nákup nemovitosti však považuje drtivá většina Čechů za dobrou investici, volí proto často kompromisní řešení. Byty s předzahrádkami mizí z nabídek developerů jako první. „Největší výhodou těchto bytů je komfort srovnatelný s bydlením v rodinném domě. Dostatek prostoru pro trávení volného času s rodinou a přáteli je nejčastějším důvodem, proč byty z nabídky velmi rychle zmizí,“ řekla Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group. Výhodou jsou také nižší náklady údržby.
„Populární jsou přízemní byty s předzahrádkou, které suplují rodinné domy. Byty s předzahrádkou mají výhodu, že o celý dům se stará správce a lidé se starají jen o předzahrádku a byt. Kdežto v rodinném domě se starají jak o dům, tak o zahradu,“ potvrzuje Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group.
Ceny bytů s předzahrádkou jsou navíc srovnatelné s byty ve vyšších patrech s výhledem. „U bytu s 50 metrovou předzahrádkou je cena v podstatě stejná, jako u stejně velkého bytu ve vyšším patře. Ti, kteří touží po větším venkovním prostoru tak většinou nemusí sáhnout hlouběji do kapsy než ti, kteří preferují bydlení s výhledem,“ doplnila Michaela Tomášková.

Alternativou snu je investiční byt

Když si Češi nemohou dovolit vysněné bydlení, často kupují alespoň byt za účelem investice. V loňském roce byl podle odhadů každý čtvrtý byt prodán jako investiční. Nejžádanější jsou investiční byty o velikosti 2+kk.
Popularita bytů o dispozici 2+kk je dlouhodobá. Mění se ale důvody, proč je lidé kupují. V minulosti si menší byty kupovali zejména mladí, nezadaní lidé, kteří si po založení rodiny pořídili byt větší a ten menší začali pronajímat. Dnes už je trend takový, že lidé menší byty kupují primárně pro účely dalšího pronájmu. A právě po bytech 2+kk nebo 2+1 je ze strany potenciálních nájemníků největší zájem. Podíl investičních bytů může v současnosti tvořit až 30 procent z celkových prodejů,“ popsal Tal Grozner.
Pořídit si investiční byt na hypotéku ovšem není tak jednoduché jako dříve. Od dubna letošního roku omezila Česká národní banka (ČNB) poskytování hypoték i na investiční byty. Banky tak smějí půjčovat na tyto byty maximálně 60 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *