EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Češi sní o domech se zahradou, realita je však jiná

 

Dvě třetiny Čechů sní o bydlení se zahradou nebo blízko přírody. Téměř každý by chtěl bydlet ve vlastním. Nejčastější volbou by byl rodinný dům o velikosti alespoň 3+1. Sny a skutečnost se ale liší. Bydlet v rodinném domě si nemůže dovolit každý.

Loading



 


Vysněné bydlení téměř poloviny Čechů je dům s venkovním posezením, velkou zahradou a úsporné vytápění. Rodinný dům by chtělo vlastnit 82 procent lidí. Nejčastěji chtějí Češi dům o velikosti 4+1. Menší domov o velikosti 2+1 by stačil devíti procentům. Vyplývá to z výzkumu společnosti Ekonomické stavby.
Dobré bydlení souvisí do jisté míry i s životním štěstím. Z dat, která jsme získali, nás zaujalo především to, že lidé, kteří jsou spokojeni se svým bydlením, mají lepší vztahy se svými partnery a rodinou a méně pociťují stres,“ komentuje výsledky výzkumu David Mencl, ředitel Ekonomických staveb.
Průzkum také ukázal, že Češi kladou důraz na příhodnou lokalitu (49 procent respondentů), občanskou vybavenost (43 procent) a sousedy (27 procent). Především pro mladé do 29 let je důležitý dojezdový čas do práce (34 procent).

Proč právě rodinný dům?

Důvodem je především větší soukromí, důraz na něj klade 56 procent respondentů. Druhým nejčastějším důvodem pro výběr domu je zahrada. Bydlet v domě ovšem přináší i povinnosti spojené s jeho údržbou. Kdyby majitelům domů odpadla starost s údržbou, názor by změnila i více než polovina Čechů, kteří dávají přednost bytům.

Sny se rozchází se skutečností

Pořídit si rodinný dům si nemůže dovolit každý. Tři čtvrtiny dotázaných může dát za bydlení pouze do 10 tisíc korun měsíčně. A tak ve skutečnosti vlastní rodinný dům pouze 27 procent Čechů.
Nákup nemovitosti však považuje drtivá většina Čechů za dobrou investici, volí proto často kompromisní řešení. Byty s předzahrádkami mizí z nabídek developerů jako první. „Největší výhodou těchto bytů je komfort srovnatelný s bydlením v rodinném domě. Dostatek prostoru pro trávení volného času s rodinou a přáteli je nejčastějším důvodem, proč byty z nabídky velmi rychle zmizí,“ řekla Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group. Výhodou jsou také nižší náklady údržby.
„Populární jsou přízemní byty s předzahrádkou, které suplují rodinné domy. Byty s předzahrádkou mají výhodu, že o celý dům se stará správce a lidé se starají jen o předzahrádku a byt. Kdežto v rodinném domě se starají jak o dům, tak o zahradu,“ potvrzuje Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group.
Ceny bytů s předzahrádkou jsou navíc srovnatelné s byty ve vyšších patrech s výhledem. „U bytu s 50 metrovou předzahrádkou je cena v podstatě stejná, jako u stejně velkého bytu ve vyšším patře. Ti, kteří touží po větším venkovním prostoru tak většinou nemusí sáhnout hlouběji do kapsy než ti, kteří preferují bydlení s výhledem,“ doplnila Michaela Tomášková.

Alternativou snu je investiční byt

Když si Češi nemohou dovolit vysněné bydlení, často kupují alespoň byt za účelem investice. V loňském roce byl podle odhadů každý čtvrtý byt prodán jako investiční. Nejžádanější jsou investiční byty o velikosti 2+kk.
Popularita bytů o dispozici 2+kk je dlouhodobá. Mění se ale důvody, proč je lidé kupují. V minulosti si menší byty kupovali zejména mladí, nezadaní lidé, kteří si po založení rodiny pořídili byt větší a ten menší začali pronajímat. Dnes už je trend takový, že lidé menší byty kupují primárně pro účely dalšího pronájmu. A právě po bytech 2+kk nebo 2+1 je ze strany potenciálních nájemníků největší zájem. Podíl investičních bytů může v současnosti tvořit až 30 procent z celkových prodejů,“ popsal Tal Grozner.
Pořídit si investiční byt na hypotéku ovšem není tak jednoduché jako dříve. Od dubna letošního roku omezila Česká národní banka (ČNB) poskytování hypoték i na investiční byty. Banky tak smějí půjčovat na tyto byty maximálně 60 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *