EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Jakub Mokroš

08. 02. 2016

0 komentářů

Chraňte svou nemovitost správně

 


 

Druhou, neméně důležitou součástí ochrany nemovitosti je správné pojištění, které sice nezabraňuje nepříznivým událostem, ale řeší jejich finanční následky.

Zatímco v aktivní ochraně jsme často nadmíru zodpovědní a investujeme do ní čas i peníze, v pojištění už dost často pokulháváme. Pořád totiž panují zastaralé názory typu, že pojišťovny stejně nic neplní, že pojištění je příliš drahé a podobné nesmyslné názory. Ve skutečnosti je při neplnění nebo špatném plnění na vině vždy špatně sjednaná pojistná smlouva.

Co je tedy klíčové u takového pojištění a jak pojistnou smlouvu na svou domácnost a nemovitost správně sjednat? Jaký je vůbec rozdíl mezi nemovitostí a domácností?

Pojištění nemovitostí: Chrání naši nemovitost před škodami, které v případě nepříznivé události vzniknou nám, přičemž nemovitostí se rozumí veškeré stavební součástí našeho domu či bytu a vše, co je s nimi pevně spojené. V praxi jde o zdivo, střechu, vanu v koupelně, a další. Říká se, že kdybychom pomyslně otočili naši nemovitost vzhůru nohama, tak právě to co nevypadne vlivem gravitace, je součást nemovitosti. Jde o majetkové pojištění, kde pojišťujeme svůj vlastní majetek a pojišťujeme jej na tzv. Novou cenu, to znamená na takovou částku, abychom si v případě škody pořídili tento majetek nový. Nejlepší příklad škody na majetku může být požár, kdy naše nemovitost lehne popelem nebo třeba vichřice, která nám z rodinného domu odnese střechu.

Pojištění domácnosti: Chrání veškeré vybavení naší domácnosti před jeho zničením nebo odcizením. Domácnost je to, co by při pomyslném otočení bytu vzhůru nohama spadlo na zem. Jde o nábytek, oblečení, elektroniku, vybavení kuchyně a další věci. Opět jde o majetkové pojištění a opět pojišťujeme na Novou cenu.

REKLAMA

Pojištění odpovědnosti z držby nemovitosti: Tady už se jedná o pojištění odpovědnosti, tedy že se tím kryjeme před způsobením škody třetí osobě. A když jde o odpovědnost z držby nemovitostí, jde o škodu, kterou může způsobit naše nemovitost. Jelikož taková škoda může být trochu hůře představitelná, řekneme si pár příkladů. Například jde o vytopení domácnosti pod námi, v případě, že žijeme v panelovém domě a praskne nám někde trubka nebo vyteče pračka. Rodinný dům například může způsobit škodu, v podobě padajícího ledu nebo sněhu ze střechy, který někoho zraní, nebo zničí majetek.

Pojištění občanské odpovědnosti: Jedná se o škodu, kterou způsobíme třetím osobám ve svém občanském životě. Dospělý člověk by měl být dost zodpovědný, aby se mu to nestalo. Tím není řečeno, že tato položka není pro dospělého důležitá, ale mnohem důležitější je v případě, že máme děti nebo zvířátko, které už škodu bohužel způsobit dovede.

To bylo obecné shrnutí pojištění nemovitostí se všemi součástmi a teď tedy jak takovou pojistku správně sjednat.

Nejdůležitější je správně nastavit pojistnou částku. Musí jít o opravdovou hodnotu naší domácnosti a nemovitosti. V případě podpojištění bychom byli velice nemile překvapeni sníženým plněním a naopak při přepojištění bychom zbytečně platili více, než musíme.

A kde se kvalitní pojištění pohybuje cenově? U průměrného bytu v hodnotě 1 milion korun zaplatíme za kvalitnější pojištění nemovitosti, domácnosti i odpovědnosti okolo 2000 Kč ročně. U rodinného domku v hodnotě 3 mil. to bude okolo 4 000 Kč ročně. V praxi se tedy bavíme o stokorunách měsíčně, které nás v případě nepříznivé události spolehlivě ochrání před drtivými finančními následky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *