EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: František Veselý

Foto: freeimages.com

19. 11. 2021

0 komentářů

Co je v dnešní době luxusní bydlení? Pro někoho smart home, pro jiného vlastní byt

 

Dříve bylo považováno za luxus zděné jádro v panelákovém bytě nebo dokonce barevná televize.  Doba se změnila a zděné jádro už nikoho nezaujme. Za luxus je momentálně považujeme třeba chytrou domácnost ovládanou přes mobil, kuchyňskou deska z černého mramoru, exkluzivní zimní zahradu, saunu nebo vlastní bazén.

Loading



 

V čase vidím posuny ve vnímání, co je luxusní. Před časem bylo znakem statusu mít klimatizaci, dnes je běžným požadavkem ukrytí výduchů v podhledech. Čím dál častější je pohodlné ovládání technologií v bytě nablízko i na dálku přes aplikaci smart home. Co se naopak nemění, je exkluzivní lokalita a s ní související výhledy na zeleň, a především na město. Nemovitosti s panoramatickým pohledem na Prahu budou mít vždy velkou šanci stát se luxusní nemovitostí,“ popisuje Petr Míka, CEO Boutiq Real Estate.

Když to vezmeme z druhé strany a opomineme luxus jako něco absolutně špičkového, může to znamenat i něco úplně jiného. Pro někoho může být luxusem dokonce bydlet ve vlastním bytě bez ohledu na rozsah jeho rekonstrukce a vybavení nemovitosti. „Luxus je podle mne něco výjimečného, nadstandardního. Z tohoto hlediska se hranice luxusu jistě trvale posouvá k lepším řešením, vyšší bezpečnosti a pohodlí, ovšem obdobně se posouvá také standard. A bohužel se i vlastní bydlení jako takové stává stále větším luxusem, neboť je méně dostupné,“ naráží tajemník AČSS Jiří Šedivý na momentální situaci na realitním trhu, kdy sehnat vlastní byt či dům rozhodně není úplná samozřejmost.

Garáž i protiatomový kryt…

Luxus může být i něco naprosto neobvyklého. Záleží, v jakých kruzích tuto otázku řešíme. Se zvyšující se životní úrovní rostou i nároky na bydlení. Je to vidět třeba i na vybavení domácnosti. Mnoho lidí má k pračce i sušičku a je to považováno za naprostý standard, nikoliv za něco jedinečného. Běžný je i nábytek na míru nebo služby bytového architekta.

Z našich dat vyplývá, že poptávka po truhlářských pracech na míru se neustále zvyšuje. Je to také tím, že lidem roste mzda a na tyto práce je možné čerpat úvěr ze stavebního spoření. Proúvěrovanost ze stavebního spoření na rekonstrukce neustále roste. Tyto úvěry nejvíce jdou na rekonstrukci koupelen, podlah, kuchyní atp. Za luxusní bydlení je dnes považováno bydlení ve větším rodinném domě, dvougeneračním, vysokometrážním, v centru měst, zrekonstruovaných vilách z první republiky atp. K luxusu též patří vlastní garáž pro 2 auta, pokoje pro hosty, více koupelen, kinosál, vlastní bar, indoor bazén, vlastní protiatomový kryt a tak podobně,“ popisuje Jakub Veverka z Videobydleni.cz.

REKLAMA

Úroveň bydlení se zvyšuje, byty jsou menší

Tajemník AČSS Jiří Šedivý se pozastavuje nad tím, že se během tohoto století nijak nezvětšila obytná plocha dokončeného bytu nebo rodinného domu a v případě užitné plochy se naše bydlení dokonce mírně zmenšuje.

Za luxus se považuje i vedlejší prostor, jako je rozsáhlá terasa, parkovací stání, nebo bezproblémový přístup až ke dveřím bytu.

S tím souvisí i stav celé budovy, vzhled fasády domu, upravenost společných prostor. Majitel luxusní nemovitosti očekává něco, co se anglicky označuje jako seamless experience, česky bych řekl, že jde o nemovitost bez háčků,“ vysvětluje Petr Míka z realitní kanceláře Boutiq.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *