EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Co přinese zvýšení klíčových sazeb ČNB hypotékám?

 

foto: Shutterstock
Česká centrální banka zvýšila klíčovou dvoutýdenní repo sazbu o 25 bazických bodů na 0,5 %. ČNB tak reagovala na aktuální vývoj makroekonomické situace, a to na očekávaný ekonomický růst v celé eurozóně a také na zvyšující se růst spotřebitelských cen. Domácí inflace se totiž ocitla u horní hranice tolerančního pásma. ČNB tak zasáhla směrem k větší cenové stabilitě. Klíčové úrokové sazby tedy rostou, bude to mít nějaký dopad na český hypoteční trh?

Loading



 

Jak jsou na tom české hypotéky?

České hypoteční sazby začaly růst už před pár měsíci. Zatím jen opatrně a zatím jen u některých bank. I tak ale průměrná hypoteční sazba na trhu měřená Fincentrum Hypoindexem vzrostla z únorového dna 1,93 % na květnových 2,06 %.  Hypoteční sazby se většinou drží mezi 2 a 3 %, jen minimum bank nabízí za určitých podmínek sazbu pod 2% hranicí. A jak to tak vypadá, tak úrokové sazby budou i dále růst.
Většina českých bank už přistoupila k růstu hypotečních sazeb v jarních měsících. Šlo víceméně o kosmetické úpravy, ale rozhodně to trhu vyslalo signál, že konec levných hypotečních sazeb se blíží. Banky si zatím sice moc nedovolují, na cenové uzdě je drží především konkurenčně silný trh, ale je víceméně jasné, že období zdražování přišlo. Trend pak potvrdila i bankovní rada ČNB, která v druhé půlce června zvedla klíčové úrokové sazby. Ceny zdrojů na mezibankovním trhu tak dále porostou a hypotéky nejspíše začnou zdražovat.

Pro ČNB zvyšuje sazby?

Cílem monetární politiky České centrální banky je tradičně cenová stabilita české koruny. Banka nestanovuje úrokové sazby s ohledem na hypoteční nebo nemovitostní trh, i když i situaci tam bedlivě sleduje. ČNB jde ale především o cenovou stabilitu a cílování inflace, přičemž jako ideální inflaci vnímá 2% růst indexu spotřebitelských cen.
K současnému zvyšování úrokových sazeb pak banka přistoupila právě z důvodu rostoucí české inflace, která se momentálně pohybuje kolem 3% hranice. A nejen to, v odůvodnění svého rozhodnutí se banka opřela nejen o růst české inflace, ale také o růst českého i evropského HDP a o zvyšující se ceny ropy a ostatních zdrojů. Současnou situaci vyhodnotila jako proinflační a zároveň jako období obnovy a rychlého oživení. Přistoupila tak k danému zvýšení sazeb.
A je velmi pravděpodobné, že to nebude letošní jediné zvyšování, ostatně Jiří Rusnok, guvernér ČNB, to nepřímo potvrdil. I když v eurozóně patří v posledních letech k tradici mít spíše nízké úrokové sazby, ČNB už několikrát ukázala, že se nebojí restriktivnější a především razantnější monetární politiky. Je otázkou, jak moc bude tato protiinflační politika úspěšná, každopádně česká koruna v posledních týdnech spíše posiluje a je možné čekat, že bude posilovat i nadále. To by mohlo snížit ceny zdrojů z dovozu a pomoci dále krotit českou inflaci.

…„rozhodnutí bankovní rady, které padlo, má zejména signalizační roli. Nastalo období, kdy chceme demontovat uvolněnou měnovou politiku a nějakým způsobem normalizovat úrokové sazby. Pokud nám to situace bude umožňovat a ekonomický vývoj se bude naplňovat podle naší prognózy, tak určitě přijdou další kroky.“ Viceguvernér Tomáš Nidetzký

Jaký bude dopad sazeb ČNB na hypoteční trh?

V teorii se změny klíčových úrokových sazeb centrální banky promítají do ekonomiky v tzv. transmisních kanálech. Vyšší úroková sazba posiluje českou korunu, čímž snižuje ceny dováženého zboží, a činí úvěry méně dostupné, čímž snižuje množství peněz v ekonomice. A to by mělo mít souhrnný efekt na snižování míry inflace. Jaký je ale efekt na úrokové sazby na hypotečním trhu?
Při zdražování sazeb v letech 2017 a 2018 zveřejnila ČNB studii, kde zkoumala dopady klíčových sazeb nejen na hypoteční sazby, ale i další úvěrové sazby na bankovním trhu. Došla k závěru, že dopad na klientské sazby je největší u úvěrů poskytovaných nefinančním podnikatelským subjektům. Tyto úvěry jsou přímo navázány na mezibankovní trh peněz a sazby jsou velmi proměnlivé, reagují téměř okamžitě na jakékoliv změny. Úrokové sazby u úvěrů na bydlení se pak také zvyšují, ale mnohem pomaleji. Navíc více než s klíčovými sazbami korelují s cenou státních dluhopisů.

REKLAMA

Co ovlivňuje růst hypotečních sazeb

To způsobuje několik faktorů. Za prvé dlouhé fixace hypotečních úvěrů zásadním způsobem zpomalují přenos rostoucích úrokových sazeb ČNB na hypoteční trh. Druhým faktorem je konkurenční trh hypotečních bank, kdy se jednotlivé subjekty obávají ztráty svého tržního podílu, a k úpravám proto přistupují s opatrností. Hypotéky a poptávka po nich jsou totiž vysoce citlivé na změnu ceny. Za třetí platí, že i když rostou bankám náklady kvůli rostoucí ceně peněz, tak ke zvyšování vlastních sazeb přistupují obezřetně a raději částečně rozpouští tyto rostoucí náklady ve vlastním rozpočtu.
Dané faktory na českém trhu stále přetrvávají. Došlo sice k částečné konsolidaci hypotečního trhu a Wüstenrot hypoteční banka byla vstřebána skupinou Moneta. Vzhledem k celému českému trhu hypoték se jedná spíše jen o kosmetickou úpravu. Změna ovšem nastala u dlouhých fixací, pětiletých a delších, které jsou stále více oblíbenější. Je tak možné předpokládat, že k výraznějším změnám úrokových sazeb nedojde, protože české prostředí je vysoce konkurenční. A pokud k výraznější změně průměrné úrokové sazby dojde, tak se tak stane až s větším časovým zpožděním, které může být i v řádu několika let.
Nejvíce pak růst úrokových sazeb ČNB a případně růst hypotečních sazeb postihne nové klienty, žádající právě teď o hypotéku. Ale i u nových hypoték pozdrží zatím nejspíš konkurence růst na uzdě.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Hypoteční sazby

Míří hypoteční sazby zpátky ke 2 %?

ČNB letos pokračuje v postupném snižování úrokových sazeb, které začala na konci loňského roku. Ze sedmi procent se tak 2T repo sazba snížila během tří měsíců na 5,75 %. Bankovní rada je zatím poměrně opatrná a snižuje úrokové sazby postupně. Dá se ale čekat, že úrokové sazby budou dále klesat. Inflace se zdá pod kontrolou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex březen 2024: Hypoteční sazby stagnují. Další zlevnění hypoték přijde na jaře

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu zůstala na začátku března prakticky beze změny. S příchodem astronomického jara by ale měly hypoteční úvěry opět začít zlevňovat. ČNB bude totiž jednat o nastavení základních úrokových sazeb v den jarní rovnodennosti 20. března.

Text: Jana Zámečníková

Foto: Swiss Life Hypoindex

07. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *