EUR 25.375

USD 23.368

REPO sazba ČNB 4.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.375

USD 23.368

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

27. 05. 2024

0 komentářů

Je inflace v mezích a bude ČNB dále snižovat úrokové sazby?

 

Na začátku května zasedala bankovní rada ČNB a od 3. května 2024 snížila úrokové sazby. 2T repo sazba je tak 5,25 %, diskontní 4,25 %, lombardní 6,25 %. Rada své rozhodnutí odůvodnila příznivou ekonomickou situací a příznivým výhledem do budoucnosti. Na druhou stranu ale potvrdila svůj závazek cenové stability s tím, že bude cílovat inflaci ke 2% hladině.

Loading



 

Nižší úrokovou sazbu máme už pár týdnů, i tak je ale brzy hodnotit její dopady. Bezprostředně po snížení sazeb začala posilovat česká koruna. To bylo dáno tím, že oproti předchozím odhadům, že se sazby budou snižovat výrazně, nakonec bankovní rada upravila sazby méně, než se čekalo. Zůstal tedy zachován vyšší úrokový diferenciál, oproti euro sazbám, kde jsou zatím klíčové sazby mírně pod 5% hranicí.

Dalším vlivem byla stále vyšší inflace, oproti předpokladům ČNB se totiž meziroční inflace dle statistik opět mírně zvýšila a je na úrovni 2,9% meziročního růstu. 2% cílová inflace tak znamená, že v dalším období bude nejspíše česká centrální banka velmi opatrná ve snižování sazeb. Další zasedání je naplánováno na konec června.

Vyšší inflace ovlivní sazby spíše negativně

Dá se čekat, že na konci června bude bankovní rada opatrnější a spíše nechá klíčové sazby na současné hladině. Nenaplní se tak předpověď ze začátku roku, kdy se čekalo, že ČNB bude sazby výrazně snižovat během celého letošního roku.

Stejně tak se nejspíše nenaplní ani předpovědi, že se budou během celého letošního roku snižovat hypoteční sazby až k 3% hladině. Zatím tomu totiž moc nenasvědčuje. V půlce května je průměrná hypoteční sazba na trhu 5,52 %. I když hypoteční trh postupně ožívá, tak stále je tato sazba poměrně vysoko. Banky se snižováním sazeb spíše vyčkávají a vypadá to, že v létě se toho moc dít zatím nebude.

REKLAMA

Co ovlivní jednání bankovní rady v červnu

Rozhodnutí bankovní rady na červnovém zasedání nejspíše nejvíce ovlivní nová data o české inflaci a také pravděpodobně silná koruna vůči euru. Vypadá to, že jinak je makroekonomická situace poměrně stabilizovaná. Pokud ale inflace nebude opět klesat nebo minimálně se stabilně neustálí kolem 2% hladiny, tak se sazby dále snižovat nebudou.

Bankovní rada vidí rovnovážnou úrokovou sazbu v ekonomice na 3% úrovni. Část bankovní rady se ovšem vyjádřila, že rovnovážná sazba by mohla být o něco vyšší, než byla její předkovidová úroveň. Vypadá to tak, že sazby se budou opravdu od poloviny letošního roku snižovat spíše pomaleji a rozvážně.

Vyšší hypotéky tady ještě zůstanou

Stejně tak to vypadá, že hypoteční banky budou pomalejší a rozvážnější ve snižování konečných sazeb. Hypotéky prostě budou drahé a k levným sazbám pod 2 % se hned tak nepodíváme. Co to znamená pro hypoteční trh? Sice oživuje, ale toto oživení bude značně limitováno právě vyššími hypotečními sazbami.

Dle prognóz ČNB by se klíčové úrokové sazby měly koncem roku pohybovat kolem 4,5 %. Je tak pravděpodobné, že koncem roku budou hypoteční sazby pod 4% hranici klesat opravdu jen výjimečně a pravděpodobně jen u malého počtu hypoték. České hypotéky se tak i koncem roku budou pohybovat někde kolem 5% hranice. Což je výrazně více než předchozí odhady 3% hypoték.

Dobrou zprávou ale je, že toto léto si nejspíše na dovolené můžeme užívat silnější koruny a větší kupní síly v eurech..

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.49 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%
Historie vývoje

 

 


Související články

Hypoteční sazby 2024

ČNB snížila základní repo sazbu na 4,75 %. Co to znamená pro hypotéky?

Ve čtvrtek 27. 6. snížila bankovní rada základní sazby o 0,5 procentního bodu. O takovém snížení rozhodlo 5 členů bankovní rady ze sedmi. Zbývající dva prosazovali snížení o 0,25 procentního bodu, což ostatně očekávaly i trhy. Rada ale ve svém prohlášení ujistila, že dbá na cenovou stabilitu a že tak velké snižování sazeb je nejspíše […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 06. 2024

nákup nemovitosti

Je letošní rok vhodný pro nákup nemovitosti?

Letošní rok je charakteristický zatím dvěma zásadními vlastnostmi. Oživení trhu nemovitostí i hypoték přináší určitou naději, že bude brzy lépe. Na druhou stranu, ale trh nemovitostí oživuje o dost rychleji, než klesají úrokové sazby u hypoték. Tak jak tedy: koupit nové bydlení, nebo ještě čekat?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

11. 06. 2024

Hypoteční sazby EU

Průměrná úroková sazba hypotéky je v eurozóně 3,84 %

V Česku nemáme euro a nejsme součástí eurozóny. Jako hlavní přínos tohoto je často zmiňován fakt, že ČNB provádí nezávislou monetární politiku a že určuje úrokové sazby bez ohledu na sazby ECB. Díky tomu může efektivněji řídit kurz české koruny a také českou inflaci. Vedlejším produktem je pak fakt, že úrokové sazby hypoték jsou u […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

10. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *