EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Co se stane, když pronajímaný byt najednou změní majitele?

 

Při pronájmu bytu se to může stát. Byt změní majitele, ať už prodejem, darováním nebo dědictvím. Starý majitel se vymění za nový. Znamená to, že se musí vyměnit i nájemník za nového?

Loading



 

Nájemní smlouva s novým majitelem

Dobrou zprávou je, že při změně majitele nájem jako takový nezaniká, naopak pokračuje dál a nájemník se nemusí nikam stěhovat a hledat nové bydlení. Nájemní smlouva, která byla uzavřena se starým majitelem, ovšem zaniká. A nový majitel není vázaný právy a povinnostmi, které byly v této smlouvě dojednány nad rámec občanského zákoníku.
Mezi taková ujednání patří například nestandardně vyjednané platby za drobné opravy a údržbu. Nebo sjednané proplacení rekonstrukce bytu. Či výpovědní lhůta z nájmu delší, než stanovuje občanský zákoník. Nájem jako takový ovšem nezaniká a nájemce se nemusí se změnou majitele automaticky stěhovat. Pokud ho chce nový majitel vystěhovat, musí mu dát klasickou výpověď z nájmu, nebo počkat na uplynutí doby, pokud byl nájem sjednán na dobu určitou.

Kdy je nájemní smlouva závazná?

Platí ovšem, že v určitém případě je nájemní smlouva stále platná, i když byt změnit majitele, a nájemní smlouva tak změnila jednu ze stran. A to v případě, kdy byla nájemní smlouva vložena do katastru nemovitostí. Pak platí, že nový majitel měl příležitost se se smlouvou seznámit ještě před nabytím nemovitosti a ustanovení ujednaná v nájemní smlouvě zůstávají v platnosti i při změně majitele.

Komu platit nájemné, když se změnil majitel?

V praxi může dojít k situaci, kdy nájemník není obeznámen s tím, že nemovitost změnila majitele. Ani s tím, že by měl nájem platit novému majiteli na jiný účet či jiným způsobem. A může se stát, že setrvačností platí stále nájem starému majiteli.
V takovém případě platí, že pokud nebyla změna ohlášena starým majitelem, či prokázána například výpisem z katastru majitelem novým, tak je nájemník stále povinen platit nájem starému majiteli. Ten se v takovém případě neoprávněně obohacuje. Pokud k tomuto dojde a nájemník zaplatil nájem starému majiteli, tedy vlastně ne-vlastníkovi nemovitosti, tak není povinnen platit nájem také novému majiteli a zároveň vymáhat vrácení platby od majitele starého.
Problémy spojené s placením nájmu v případě, kdy nájemník nebyl obeznámen se změnou majitele, si musí už vyřešit nový majitel. A je jeho právem tento zaplacený nájem vymáhat od starého majitele, není povinností nájemníka řešit tuto chybnou platbu.

Vratná jistina při změně majitele

Při pronájmu se běžně skládá majiteli jistina ve výši jednoho až několika nájmů jako vratná záloha proti užívání bytu. Tato záloha se při skončení pronájmu vrací, pokud nájemník vrací pronajímanou nemovitost zpět v pořádku. Pokud dojde během trvání pronájmu ke změně majitele, tak platí, že jistinu, kterou nájemník složil starému majiteli, dostane při skončení pronájmu od majitele nového.
Zároveň je nutno říct, že toto je právo nájemníka, takto složenou jistinu získat zpět. A změna majitele nemovitosti při trvání pronájmu na tom nic nemění. Je povinností a právem nového majitele zajistit si předání složené vratné jistiny od majitele starého tak, aby ji mohl při skončení pronájmu bez problémů vyplatit.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Příjem z nemovitosti

Příjem z nemovitosti: Pronájem nebo podnikání?

Příjem z pronájmu je velmi oblíbeným pasivním příjmem. Pokud ho realizujete jako fyzická osoba, je jeho zdanění velmi jednoduché a při správně zvoleném režimu zdanění ani nebudete platit daň z příjmu. Oproti tomu je příjem z krátkodobého ubytování vždy považován za podnikání, podmínky pro jeho realizaci jsou přísnější a na dani často zaplatíte víc než […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 01. 2024

drobná oprava bytu

Co je to drobná úprava a oprava v bytě při pronájmu?

Při pronájmu se může lehce stát, že se porouchá lednička, rozbije se zrcadlo v koupelně a žárovka v předsíni nebo se poškrábe podlaha. Přitom ale byste byli raději, aby to fungovalo a aby nic rozbitého ani poškrábaného nebylo. Máte v takovém případě hned volat majiteli bytu, aby sjednal nápravu? Nebo si to budete muset opravit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

09. 10. 2023

Co zařídit při konci pronájmu

Co zařídit při stěhování z pronájmu

Nájemní vztah se řídí nájemní smlouvou a také občanským zákoníkem, který upravuje základní podmínky pro nájemní vztah. Tento vztah končí ukončením smlouvy, která byla uzavřena na dobu určitou, nebo podáním výpovědi. Přičemž výpověď může být ze strany majitele nemovitosti i ze strany nájemníka.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

07. 06. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *