EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

V ČR trápí exekuce přes 860 tisíc lidí. Může za to jízda na černo, půjčky, ale i láska

 

Skoro desetina obyvatel České republiky ve věku nad 15 let má starosti s exekucí. Podle aktualizované mapy exekucí neziskové organizace Otevřená společnost, do dluhů končících exekucí během posledního roku spadlo 31 tisíc lidí. Celkem je to tedy 863 tisíc dlužníků, kteří svůj dluh nesplácejí a jsou v exekuci.

Loading



 


Počet osob v exekuci narostl za rok o 3,4 procenta, přestože máme rekordně nízkou nezaměstnanost a rostou mzdy. Ani vyšší platy a to, že mají lidé zaměstnání, jim nepomůže se z dluhové pasti dostat. Neustále platí jen úroky a sankce,“ uvedl autor mapy Radek Hábl.
Důvody, proč se lidé do dluhových pastí jsou různé a netýkají se jen dospělých. Do finančních problémů se člověk může dostat i kvůli jízdě na černo. Černý pasažér pak zapomene pokutu zaplatit, za pár let se dluh navýší a na finanční problémy je zaděláno. Takové starosti mohou potkat i třeba děti mladší 15 let.
Finanční problémy jdou bohužel i ruku v ruce s těžkými životními situacemi. Ale jsou i lidé, kteří si bezhlavě půjčují pořád dokola a tak zvaně vytloukají klín klínem. Půjčka kvůli půjčce je cesta do pekel.

Dlužníkům může pomoci novela

Díky novele insolvenčního zákona by nově mohlo svůj dluh splatit více dlužníků. Vyhlásit osobní bankrot by pak mohli i lidé s nižšími příjmy. Oddlužovací novelu insolvenčního zákona před nedávnem schválila vláda a postupuje k organizačnímu výboru Poslanecké sněmovny, pak do prvního čtení.
Navíc odborníci doporučují zavést takzvanou místní příslušnost soudních exekutorů. To znamená, že jeden exekutor by řešil všechny dluhy daného dlužníka.
Posílit by se mělo i dluhové poradenství. Změnu systému vítá i Exekutorská komora ČR. „Kdo má deset exekucí, má často i deset exekutorů. Deset soudních exekutorů tak honí jednoho dlužníka. Min dvakrát ročně lustrují zaměstnavatele, banky a správu sociálního zabezpečení. Je to z valné části marná práce,“ uvedl člen prezidia komory Petr Polanský a dodal, že místní příslušnost exekutorů podporují čtyři pětiny exekutorů, změna by přispěla k zefektivnění procesu a jeho větší hospodárnosti.

Láska dluhy přináší

S kontem může zatočit i láska. Kolem Valentýna, ale i v průběhu celého roku, lákají seznamovací agentury na časově omezené bezplatné členství. Jenže členství na zkoušku trvá obvykle měsíc. Potom však většina seznamek smlouvu automaticky prodlouží a z karty začne strhávat tisícové částky. „Seznamka smí smlouvu prodloužit jen za předpokladu, že o tom uživatele jasně a srozumitelně informuje ještě před závaznou registrací. Jinak nemá právo účtovat si další poplatky,“ uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.
Jenže takové případy se stávají i v jiných službách, nejen v seznamkách. Pokud tedy máte nějakou časově omezenou bezplatnou službu, pečlivě si označte v kalendáři její skončení. Platí to například i u bezúročného období u platebních karet. Po uplynutí období, kdy neplatíte žádný úrok, vám banka začne půjčku úročit a tím si můžete zadělat na značné finanční problémy.
Ale zpět k exekucím ze seznamek. Při registraci seznamky obvykle vyžadují, aby zákazník uvedl číslo své platební karty. Seznamovací agentura si pak může peníze z účtu strhávat bez souhlasu a vymáhání stržených částek zpět bývá velmi obtížné.
Někteří uživatelé řeší celou situaci tak, že zablokují svou platební kartu, aby z jejich účtu nemohly odcházet další platby, a o věc se dále nestarají. To ale nestačí. Pokud závazek trvá, má provozovatel seznamky právo nezaplacený poplatek za členství vymáhat a dlužná částka může v konečném důsledku narůst i o náklady soudního řízení a exekuce,“ varuje Zelený. A vysvětluje: „Smlouvu je potřeba vždy řádně ukončit, a to buď oznámením, že nesouhlasíte s automatickým prodloužením, anebo výpovědí, pokud ji obchodní podmínky připouštějí.“

Život s dluhem není jednoduchý

Lidé žijící s nadměrnými dluhy nám vypovídali o mnohovrstevnatém utrpení, které zažívají v souvislosti se svojí životní situací. Zatímco někteří přímo hladověli, jiní vypovídali o zdravotním strádání ve formě nedostatečných prostředků na zajištění léků či lékařské péče. Dlouhodobě zažívaný stres zadlužených, strach a nátlaky při komunikaci s věřiteli či stres spojený s dluhem byl přítomný ve většině rozhovorů,“ uvádí se v průzkumu v rámci projektu „Předluženost v ČR.“
 
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

tříleté oddlužení

Oddlužit během tří let se bude moci každý. Rizika se promítnou do cen, dopadnou na všechny

Vláda v druhé polovině června schválila návrh novely insolvenčního zákona. Předlohu mají nyní projednat poslanci. Došlo k zakotvení modelu, kdy se budou moci oddlužit všichni, jak podnikatelé, tak nepodnikatelé, během doby tří let, a to bez stanovení minimální výše procentuálního uspokojení věřitele. Tento krok může mít dopad na celou společnost, o peníze přijde státní rozpočet, i samotní […]

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

24. 07. 2023

srážky ze mzdy 2023

Exekuční srážky ze mzdy v roce 2023

Na konci loňského roku schválila vláda na návrh Ministerstva spravedlnosti ČR novelizaci nařízení o nezabavitelných částkách. Od lednové výplaty budou exekuční srážky ze mzdy počítány opět jinak. Kolik dlužníkovi zbyde?

Text: Veronika Hejná

04. 01. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *