EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Odškodnění za úraz na chodníku může zhatit i špatná obuv

 

Letošní zima je zima s velkým Z. Sníh, mráz, led, plískanice, prostě leden jako z pohádky. Co ale není, jako z pohádky jsou úrazy, které se mohou leckomu přihodit na zledovatělém chodníku. Pád je rychlý, kdežto na odškodnění si počkáte dlouho. Jestli ho vůbec dostanete.

Loading



 


Podvrtnuté kotníky, zlomeniny, otřesy mozku, ale i problémy s páteří. To jsou důvody, proč sanitky v mrazivém počasí vyjíždějí. I když zdravotní následky nemusejí být vážné, léčení může trvat dlouho. Náhradu škody je každopádně snadnější získat z úrazové či životní pojistky.
Za újmu způsobenou závadou ve schůdnosti chodníku odpovídá jeho vlastník, což je zpravidla obec. Pokud tedy dojde k úrazu, může chodec po vlastníkovi chodníku (pozemní komunikace) požadovat náhradu újmy. Obecně se vlastník chodníku může odpovědnosti zprostit, pokud prokáže, že nebylo v jeho možnostech tuto neschůdnost odstranit, zmírnit či na ni upozornit,“ vysvětluje právník Zdeněk Stanovský z advokátní kanceláře MAREK & STANOVSKÝ.
Ale ani chodec není zcela bez „požadavků“. Měl by totiž předvídat možné následky a přizpůsobit stavu chodníku nejen svůj pohyb, ale i obuv. „Prokazování nároku na náhradu újmy tak není vůbec jednoduché. Zpravidla je vhodné mít fotodokumentaci pozemní komunikace, svědecké výpovědi nebo lékařskou zprávu,” dodává Zdeněk Stanovský. Z lékařské zprávy o rozsahu zranění se pak následně odvíjí také výše stanovené finanční náhrady.

V keckách na ledu? Na odškodnění zapomeňte

Jestliže budete žádat o odškodnění, může být žádost o finanční náhradu smetena ze stolu třeba kvůli špatně zvolené obuvi nebo i cestě. Když se ukáže, že jste mohli třeba přejít na druhou stranu silnice a vyhnout se tak zledovatělému chodníku, nedostanete ani korunu.
„Pokud vlastník komunikace nárok neuzná, nezbyde zraněnému než se obrátit na soud a kompenzaci vymáhat soudně. Přitom nese riziko hrazení nákladů spodního sporu, jehož výsledek nelze s určitostí předjímat,“ poukazuje Zdeněk Stanovský.
I když města a obce bývají kvůli podobným případům pojištěna, nelze na vymožení náhrady s jistotou spoléhat. Běžné jsou také úrazy v městské hromadné dopravě, za které odpovídá daný dopravní podnik. Zranění může zapříčinit i spadlý sníh ze střechy. Za taková zranění nese zodpovědnost majitel dané nemovitosti, ale i tak může dojít k soudnímu vymáhání náhrady škody. Ta se může vyšplhat i na desítky tisíc korun. Zraněný se může domáhat nejen náhrady za újmu na zdraví, ale také kompenzace ušlé mzdy či výdělku a nákladů spojených s léčbou, například na rehabilitaci, ortopedické pomůcky a mnoho dalších souvisejících zdravotních pomůcek.

Úrazové, či životní pojištění může pomoci

Zdlouhavým soudním tahanicím je možné předejít například úrazovým pojištěním.  „Pokud náš klient utrpí úraz na zledovatělém chodníku, při pádu sněhu ze střechy nebo při uklouznutí na schodech v autobuse nebo tramvaji, nemusí dokládat žádné svědecké výpovědi ani fotodokumentaci z místa úrazu. Budeme požadovat kopii lékařské zprávy o ošetření po úrazu a kopie lékařských zpráv o případných zákrocích či dalších vyšetřeních,“ informuje Tereza Kůželová, tisková mluvčí pojišťovny MetLife.
Fakt, zda byl na druhé straně silnice o něco schůdnější chodník nebo to, že dotyčný šel v polobotkách či lodičkách, pojišťovna neřeší. „Každoročně v zimním období zaznamenáváme nárůst počtu úrazů způsobených právě pádem na zledovatělém povrchu. Často se týkají dětí, které jsou na sněhu a ledu neposedné, či seniorů, u nichž mohou být zdravotní následky poměrně vážné a s dlouhou dobou léčení. Časté je také uklouznutí v botách na podpatcích,“ uzavírá Kůželová.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024

Družstevní bydlení je stále cenově dostupnější alternativa

Pořízení staršího družstevního bytu je v průměru o 15 procent levnější než koupě bytu v osobním vlastnictví. Zatímco průměrná prodejní cena bytu v Česku v osobním vlastnictví na začátku letošního roku dosahovala 70 tisíc korun za metr čtvereční, průměrná cena za metr čtvereční družstevního bytu byla na hranici 47 tisíc korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy společnosti RE/MAX.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *