EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

27. 01. 2022

0 komentářů

Do konce ledna je třeba podat daňové přiznání k nemovitosti

 

Platí, že daň z nemovitosti musí platit za celý rok ti, kdo jsou zapsáni jako majitel nemovitosti k 1. lednu tohoto roku. A daňové přiznání pak musí podat poplatník, který v loňském roce koupil, prodal či výrazně změnil parametry své nemovitosti.

Loading



 

Loni jste koupili, zdědili nebo dostali nemovitost

Pak musíte podat daňové přiznání k dani z nemovitosti. Termínem pro podání daňového přiznání je 31. leden. Loni byl termín posunutý kvůli koronavirové pandemii. Letos sice bude na začátku února vrcholit epidemie omikronu, ale posunutí termínu se zatím nechystá.

Na základě daňového přiznání vám bude potom poslána složenka s pokyny pro zaplacení daně z nemovitosti. Dále platí, že pokud se nebude u nemovitosti výrazně měnit rozloha či jiné parametry, tak daň z nemovitosti budete automaticky platit vždy každý rok. Ale nové daňové přiznání podávat nemusíte.

Více krajů znamená více přiznání

Daň z nemovitosti je místní daní a je odváděna do místních rozpočtů. Pro daňové přiznání platí, že ho musíte odevzdat k místně příslušnému finančnímu úřadu. A pokud jste si v minulém roce koupili nemovitost ve více krajích, tak to znamená, že musíte podat více daňových přiznání. V každém kraji, kde jste si pořídili či získali nemovitosti, se musíte přiznat k dani z nemovitosti.

Pokud jste nemovitost prodali

Daňové přiznání byste měli také podat, pokud jste nemovitost prodali nebo například darovali. A k prvnímu lednu tohoto roku už jste nebyli majitelé nemovitosti. Pro takový případ platí, že pokud jste v daném kraji vlastnili pouze jednu nemovitost, je třeba oznámit finančnímu úřadu, že tuto nemovitosti už nevlastníte. Daňové přiznání podávat nemusíte.

REKLAMA

Musíte ho ale podat, pokud jste sice jednu nemovitost prodali, ale další nemovitosti v kraji stále vlastníte. Je nutné podat daňové přiznání k těmto nemovitostem a zohlednit tam nové skutečnosti v počtu nemovitostí. Daň z nemovitosti vám bude poté snížena, bude znovu vyměřena a jste povinni platit pouze za stávající nemovitosti.

Při rekonstrukci a přístavbě

Platí, že musíte podat daňové přiznání, pokud rekonstrukce změnila podlahovou plochu nemovitosti, či pokud se změnil účel nemovitosti. Stejně tak je nutné podat daňové přiznání při realizaci přístavby, ta totiž zvětšuje plochu nemovitosti.

Při běžné rekonstrukci bytu zpravidla ale daňové přiznání podávat nemusíte. Například při nejběžnější rekonstrukci bytového jádra se nemění ani podlahová plocha bytu, ani účel nemovitosti. Stejně tak, pokud v rodinném domě například rekonstruujete ložnici nebo kuchyni, tak daňové přiznání podávat nemusíte. A daň platíte na základě již v minulosti podaného daňového přiznání.

Pokud se mění výše daně z nemovitosti

Daň z nemovitosti spravují obce. Pokud se tato daň zvyšuje, je to zpravidla pouze místně a je za to zodpovědné místní zastupitelstvo. Daň z nemovitosti se zvyšuje automaticky všem nemovitostem v dané oblasti a není nutné podávat daňové přiznání kvůli vyšší dani. Stejně jako každý rok se výše daně zohlední až v částce předepsané k zaplacení.

Daň je nutno zaplatit do 31. května

Daň z nemovitosti se platí dopředu za celý kalendářní rok. Přičemž termínem pro zaplacení je posledního května. Pokud máte daň z nemovitosti vyšší než 5 000 Kč, tak si splátku daně můžete rozvrhnout do dvou splátek, ta druhá je splatná do konce listopadu. V takovém případě pak dostanete od finančního úřadu dvě složenky pro zaplacení daně, s květnovým a listopadovým termínem splatnosti. Dobrovolně můžete daň ovšem zaplatit v jednom termínu a to do 31. května.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Odpočet hypotéky z daní

Jak funguje odpočet hypotéky v daňovém přiznání

I když byl limit pro využití odpočtu hypotéky v daňovém přiznání před pár lety snížen na polovinu, stále je to daňový odpočet, který vám na dani příjmu může ušetřit až 22 500 Kč za rok. Jak se tento daňový odpočet používá, kdo má na něj nárok a jak přesně funguje?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

15. 03. 2024

příjem z pronájmu a sleva na poplatníka

Příjem z pronájmu a sleva na poplatníka, když jste v důchodu

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. A pro starobní důchodce může přestavovat další zdroj příjmů. Při příjmu z pronájmu máte povinnost podat daňové přiznání. A to i v případě, kdy nemáte další zdanitelné příjmy a jen pobíráte starobní důchod. Je také nutné platit daň z příjmu, ovšem je možné, že právě při absenci jiných […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

16. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *