EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

28. 12. 2022

0 komentářů

Dostupnost bydlení se zlepšuje. K ideálu má však ještě daleko

 

Stagnace úrokových sazeb hypoték a pokles cen bytů mají pozitivní vliv na dosažitelnost vlastnického bydlení. Důkazem je další pokles indexu dostupnosti bydlení (IDB), který na měsíční bázi monitoruje podíl měsíční splátky a čistého příjmu české domácnosti.

Loading



 

Podle dat serveru RealityČechy.cz klesla v listopadu průměrná cena bytů o dalších 50 000 Kč na 4,41 mil. Kč (loni touto dobou to bylo 4,58 mil. Kč). Průměrná nabídková sazba hypoték stagnovala na 6,34 % (Fincentrum Hypoindex). Výsledkem je další mírné zlepšení dostupnosti bydlení.

Index dostupnosti bydlení vyjadřuje v procentech, jak velkou část čistého měsíčního příjmu domácnosti „spolkne“ splátka hypotéky na byt o aktuální průměrné ceně. V listopadu klesl z říjnových 67,1 % na 65,8 %. V meziročním srovnání je však index dostupnosti bydlení díky meziročnímu růstu sazeb stále ještě o 6 procentních bodů výše. Loni touto dobou průměrná nabídková sazba hypoték činila 3,75 % a IDB se držel těsně pod 6 procenty.

„Dostupnost bydlení se s poklesem cen po malých krůčcích zlepšuje, ale stále z pohledu kupujících panují na trhu nepříznivé podmínky. K výraznému posunu by mohlo dojít po novém roce, kdy by vlivem poklesu ceny zdrojů mohlo dojít i ke korekci hypotečních sazeb směrem dolů,“ říká Libor Vojta Ostatek, ředitel společnosti Golem Finance.

REKLAMA

„Hypoteční sazby jsou s největší pravděpodobností na svém vrcholu a pokud se budou měnit, tak už jen asi v rámci „kosmetických“ úprav způsobených jednotlivými bankami v rámci konkurenčního boje,“ uvedl Jiří Sýkora, hypotečního analytika Fincentrum & Swiss Life Select, a dodal: „Nikdo z nás nemá křišťálovou kouli, abychom s jistotou mohli říci, co nás čeká, ale dle našich odhadů můžeme pro příští rok čekat spíše stagnaci úrokových sazeb. Do výše hypotečních sazeb bude samozřejmě promlouvat konkurenční boj a hlavně možné akční nabídky jednotlivých bank, které mohou v průběhu roku způsobit drobné výkyvy nabídkových sazeb.“

Podle Jiřího Sýkory je návrat k sazbám pod úrovni dvou procent spíše nereálný. V rámci optimistických odhadů lze výhledově čekat nejnižší sazby mezi 2 a 3 %, větší pesimisté potom hovoří o sazbách mezi 3 a 4 %.

„Dle mého názoru budou i ceny nemovitostí spíše stagnovat. To samozřejmě nevylučuje možný pokles u některých, zejména starších nemovitostí a to ještě pouze v některých lokalitách. Hlavní důvodem růstu cen byl totiž hlavně obrovský převis poptávky nad nabídkou, Ten se sice začal nyní srovnávat. Pokud se nezmění zákonná pravidla zejména pro developerskou výstavbu, nemůžeme čekat nějaké dramatické snížení cen nemovitostí,“ doplnil Jiří Sýkora.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *