EUR 25.375

USD 23.368

REPO sazba ČNB 4.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.375

USD 23.368

Drahé byty vytlačují Pražany za metropoli. Praha vábí lidi z jiných regionů i cizince

 

Pražan kupující si byt v Praze…. Nic neobvyklého. Ale tento jev není už tak častý jako dřív. Přibývá lidí, kteří přicházejí do hlavního města z jiných regionů, a to nejen do podnájmů, ale rovnou se záměrem koupit si byt.

Loading



 


Během 1. pololetí letošního se podle Českého statistického úřadu počet obyvatel Prahy zvýšil o 6 444 osob, což je v meziročním srovnání o 178 osob méně.  Do Prahy míří spíše muži. Během šesti měsíců se do hlavního města přestěhovalo 3 877 mužů, zatímco žen přibylo jen 2 567.
Největší nárůst obyvatel stěhováním zažil Středočeský kraj, Praha zůstává na druhém místě. Také v přepočtu na tisíc obyvatel byl nárůst v hl. m. Praze druhý nejvyšší.

Do Prahy míří cizinci

„Prostřednictvím zahraničního stěhování vrostla česká populace v 1. pololetí letošního roku o 20,9 tisíce osob. Přes 40 % tohoto salda tvořili občané Ukrajiny, kterých se přistěhovalo 11,7 tisíce a naopak vystěhovalo 3,1 tisíce,“ upozorňuje Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.
Podle ČSÚ se na přírůstku stěhováním podílelo výhradně stěhování ze zahraničí, odkud se do Prahy přistěhovalo o 6 729 osob více, než se z ní vystěhovalo, což bylo meziročně o 8,5 % více.
Praha migrací obyvatel ztratila 1 400 osob, což je meziroční nárůst o 83 procenta. „Demografická křivka prodejů bytů od Central Group se v průběhu let mění. Podíl Pražanů na prodaných bytech CG se za posledních 2,5 roku snížil o cca čtyři procenta, současně se zvýšil podíl kupujících z ostatních krajů. Zatímco v roce 2017 bylo 75 procent kupujících z Prahy, tak za 1. pololetí letošního roku jich bylo jen 71 procent,“ uvedla výkonná ředitelka Central Group a dodala, že Část Pražanů se tak pod tlakem vysokých cen stěhuje za hranice hlavního města, kde jsou ceny stále ještě příznivější.
Lidé se stěhují za Prahu a do hlavního města jezdí autem. Jenže to způsobuje dopravní zácpy v ranních a v odpoledních hodinách. Praha na takový nápor není připravena a navíc záchytných parkovišť, které by ulevily pražskému provozu, je také málo.

Prahu trápí stále stejné věci

Už dlouho se mluví o nutnosti rekodifikace stavebního zákona, aby se zkrátil proces povolování staveb a urychlila se výstavba. I v době, kdy poptávka převyšuje nabídku, jsou některé byty dokonce i v novostavbách, které jen těžko hledají svého kupce.
Situace na trhu je stále stejná už několik kvartálů. Poptávka výrazně převyšuje nabídku, developeři nestačí doplňovat ceníky. Většina projektů se vyprodá velmi rychle, v podstatě během pár měsíců po zahájení prodeje. Nabízet proto v takové situaci byty dlouhé měsíce a v některých případech dokonce roky po dokončení stavby, je přinejmenším zvláštní,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu.
Podle něj by si měli kupující na podobné nechtěné byty dát velký pozor. „Není samo sebou, že jsou v nabídce tak dlouho. Ukazuje to na zásadní pochybení developera, ať už při projektování, výstavbě či tvorbě ceny. Právě vysoká cena je často hlavním důvodem, proč o tyto ležáky není valný zájem,“ tvrdí Korec.
Podle něj ležák poznáte podle rozlohy. Průměrná plocha prodaného bytu v prvním čtvrtletí dosahovala 65,7 metru čtverečního, ležáky jsou výrazně větší. V průměru takové byty měří 111,5 metru čtverečního, čímž se potvrzuje trend zájmu o menší byty.

Ležáků ale bylo mnohem víc

Před sedmi lety bylo ležáků a bytů, o které nikdo nejevil zájem opravdu mnoho. Celkově bylo tehdy nemovitostí na prodej dostatek a ceny bytů byly příznivé. V roce 2012 za nárůst ležáků mohla nereálná očekávání developerů od zvýšení DPH. Iluze bytové horečky vzbudila novou vlnu developerské aktivity. Lidé kupující si byty v letech 2012-2013 mají důvod k radosti.
Většina ležáků z tehdejších let se opravdu prodala, ať už se slevou, nebo za plnou cenu. Lidé totiž pod tíhou nedostatku bytů upustili od svých nároků a vzali byt třeba s jinou dispozicí, nebo v jiné lokalitě než původně chtěli.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.49 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%
Historie vývoje

 

 


Související články

Nájmy stále rostou, v Brně i o deset procent

Ceny nájmů byly v letošním druhém kvartálu meziročně vyšší o stovky korun. Například byt o rozloze 1+1 v hlavním městě bylo možné pronajmout o 398 korun (3 %) dráž než loni touto dobou. V případě bytu 1+1 v Brně dle meziročního srovnání byty zdražily o 10 procent. Vyplývá to z dat společnosti UlovDomov.cz.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

26. 07. 2024

Starší byt nyní koupíte o desetinu dráž než loni

Na trhu s nemovitostmi panuje výrazný růstový trend, minimálně to platí pro starší byty. Zkoumaná města zaznamenala meziročně růst od čtyř procent v Ústí nad Labem do 16 procent v Ostravě. Kvartální srovnání trend potvrdilo a ukázalo dokonce jeho akceleraci. Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 07. 2024

Prodej nových bytů v Praze ožívá

Trh s novými byty v Praze pokračuje v růstu, developeři za druhé letošní čtvrtletí prodali 1500 bytů. To je o polovinu více než ve stejném období loňského roku. Zároveň jde z hlediska prodejů o nejsilnější druhé čtvrtletí za posledních sedm let s výjimkou rekordního druhého čtvrtletí 2021. Cena nabízených bytů začala stagnovat. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti Ekospol, která trh […]

Text: redakce hypoindex.cz

17. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *