EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

Drahé byty vytlačují Pražany za metropoli. Praha vábí lidi z jiných regionů i cizince

 

Pražan kupující si byt v Praze…. Nic neobvyklého. Ale tento jev není už tak častý jako dřív. Přibývá lidí, kteří přicházejí do hlavního města z jiných regionů, a to nejen do podnájmů, ale rovnou se záměrem koupit si byt.

Loading



 


Během 1. pololetí letošního se podle Českého statistického úřadu počet obyvatel Prahy zvýšil o 6 444 osob, což je v meziročním srovnání o 178 osob méně.  Do Prahy míří spíše muži. Během šesti měsíců se do hlavního města přestěhovalo 3 877 mužů, zatímco žen přibylo jen 2 567.
Největší nárůst obyvatel stěhováním zažil Středočeský kraj, Praha zůstává na druhém místě. Také v přepočtu na tisíc obyvatel byl nárůst v hl. m. Praze druhý nejvyšší.

Do Prahy míří cizinci

„Prostřednictvím zahraničního stěhování vrostla česká populace v 1. pololetí letošního roku o 20,9 tisíce osob. Přes 40 % tohoto salda tvořili občané Ukrajiny, kterých se přistěhovalo 11,7 tisíce a naopak vystěhovalo 3,1 tisíce,“ upozorňuje Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.
Podle ČSÚ se na přírůstku stěhováním podílelo výhradně stěhování ze zahraničí, odkud se do Prahy přistěhovalo o 6 729 osob více, než se z ní vystěhovalo, což bylo meziročně o 8,5 % více.
Praha migrací obyvatel ztratila 1 400 osob, což je meziroční nárůst o 83 procenta. „Demografická křivka prodejů bytů od Central Group se v průběhu let mění. Podíl Pražanů na prodaných bytech CG se za posledních 2,5 roku snížil o cca čtyři procenta, současně se zvýšil podíl kupujících z ostatních krajů. Zatímco v roce 2017 bylo 75 procent kupujících z Prahy, tak za 1. pololetí letošního roku jich bylo jen 71 procent,“ uvedla výkonná ředitelka Central Group a dodala, že Část Pražanů se tak pod tlakem vysokých cen stěhuje za hranice hlavního města, kde jsou ceny stále ještě příznivější.
Lidé se stěhují za Prahu a do hlavního města jezdí autem. Jenže to způsobuje dopravní zácpy v ranních a v odpoledních hodinách. Praha na takový nápor není připravena a navíc záchytných parkovišť, které by ulevily pražskému provozu, je také málo.

Prahu trápí stále stejné věci

Už dlouho se mluví o nutnosti rekodifikace stavebního zákona, aby se zkrátil proces povolování staveb a urychlila se výstavba. I v době, kdy poptávka převyšuje nabídku, jsou některé byty dokonce i v novostavbách, které jen těžko hledají svého kupce.
Situace na trhu je stále stejná už několik kvartálů. Poptávka výrazně převyšuje nabídku, developeři nestačí doplňovat ceníky. Většina projektů se vyprodá velmi rychle, v podstatě během pár měsíců po zahájení prodeje. Nabízet proto v takové situaci byty dlouhé měsíce a v některých případech dokonce roky po dokončení stavby, je přinejmenším zvláštní,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu.
Podle něj by si měli kupující na podobné nechtěné byty dát velký pozor. „Není samo sebou, že jsou v nabídce tak dlouho. Ukazuje to na zásadní pochybení developera, ať už při projektování, výstavbě či tvorbě ceny. Právě vysoká cena je často hlavním důvodem, proč o tyto ležáky není valný zájem,“ tvrdí Korec.
Podle něj ležák poznáte podle rozlohy. Průměrná plocha prodaného bytu v prvním čtvrtletí dosahovala 65,7 metru čtverečního, ležáky jsou výrazně větší. V průměru takové byty měří 111,5 metru čtverečního, čímž se potvrzuje trend zájmu o menší byty.

Ležáků ale bylo mnohem víc

Před sedmi lety bylo ležáků a bytů, o které nikdo nejevil zájem opravdu mnoho. Celkově bylo tehdy nemovitostí na prodej dostatek a ceny bytů byly příznivé. V roce 2012 za nárůst ležáků mohla nereálná očekávání developerů od zvýšení DPH. Iluze bytové horečky vzbudila novou vlnu developerské aktivity. Lidé kupující si byty v letech 2012-2013 mají důvod k radosti.
Většina ležáků z tehdejších let se opravdu prodala, ať už se slevou, nebo za plnou cenu. Lidé totiž pod tíhou nedostatku bytů upustili od svých nároků a vzali byt třeba s jinou dispozicí, nebo v jiné lokalitě než původně chtěli.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *