EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Fincentrum Hypoindex březen 2015: Úrokové sazby se propadly na 2,16 %

 


 

Březnové objemy sice nejsou historicky na nejvyšší úrovni, ale naposledy byly přes 16 miliard v červnu roku 2013. Stejně tak si dobře vedly i počty uzavřených hypotečních úvěrů. Nízké úrokové sazby a příznivé podmínky pro hypoteční úvěry nalákaly do bank celkem 9 496 klientů. Nad 10 tisíc zájemců ať už o novou nebo refinancovanou hypotéku bylo také v červnu roku 2013.

Oproti minulému měsíci vzrostly objemy letos v březnu téměř o pět miliard korun a počty uzavřených hypoték jsou vyšší o 2 777 smluv.   Mohou za to samozřejmě i nízké úrokové sazby. Průměrná sazba ve třetím měsíci letošního roku klesla na znovu rekordní hranici 2,16 procenta.

Průměrná výše sjednaných hypotečních úvěrů se v prvním čtvrtletí držela nad 1,7 mil. Kč a je přibližně o sto tisíc korun výše než ve stejném období loňského roku. Důvodem může být, že při takto nízkých sazbách pro většinu lidí nemá smysl využít k financování vlastní prostředky nad úroveň požadovanou bankami – raději si je ponechají v rezervě či zafinancují vybavení domácnosti. Významnou část růstu tohoto ukazatele však lze přičíst postupně rostoucím cenám nemovitostí,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

hypoindex-brezen-2015

Investice do nemovitostí jsou v kurzu

Důvodem stále rostoucího zájmu o hypoteční úvěry jsou nejen úrokové sazby, ale i zajímavé akce bank a stále relativně levné nemovitosti. V hledáčku jsou momentálně nejen nemovitosti k vlastnímu bydlení, ale také k dalšímu pronájmu.

Lidé již zapomínají na poslední pokles cen nemovitostí a více uvažují o jejich nákupu za účelem pronájmu, avšak v situaci, kdy na hypoteční úvěr dosáhne téměř každý se stabilním příjmem, bude stále obtížnější najít spolehlivé nájemníky,“ dodal Josef Rajdl.

Pokles sazeb není u konce

Zatím se zdá, že pokles úrokových sazeb nekončí. Rozhodně tomu tak nebude v dubnu. Některé banky znovu úroky u hypotečních úvěrů snížily a pětileté fixace začínají už na 1,69 procenta. Banky poskytují i zajímavé akce a bonusy.

Česká spořitelna například přišla s nabídkou bezpapírového přechodu od jiné banky. Pokud se rozhodnete v rámci refinancování přejít k České spořitelně, nebudete potřebovat ani dokládat příjmy a ani ocenění nemovitosti.

UniCredit zavádí novinku. Pokud si u této banky uzavřete hypoteční smlouvu s fixní sazbou, bude vám umožněno každý rok mimořádně splatit až 20 procent jistiny, a to zcela zdarma.

Raiffeisenbank své tradiční jarní Hypodny pořádá až do konce dubna. V rámci této akce mohou klienti získat slevu na úrokové sazbě, mimořádný bonus čtyři tisíce korun při podpisu hypotéky a možnost bezplatných mimořádných splátek.

Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex březen 2015

Doba fixace

Všechny fixace

Fincentrum Hypoindex

2,16 %

Změna oproti minulému období (b.p.)

–11

Průměrná výše hypotéky

1 751 311 Kč

Měsíční splátka 1 mil. na 20 let

5 134 Kč

Měsíční splátka 1 mil. na 15 let

6 507 Kč

Účelovost úvěrů

 

Podíl úvěrů na koupi celkovém počtu úvěrů

63 %

Podíl úvěrů na výstavbu celkovém počtu úvěrů

17 %

Podíl ostatních úvěrů na celkovém počtu úvěrů

20 %

Odborným partnerem Fincentrum Hypoindex je Česká bankovní asociace.

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, Expobank, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, Sberbank CZ, UniCredit Bank a Wüstenrot hypoteční banka. 

Podmínky užívání FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením „FINCENTRUM HYPOINDEX“ a uvedením zdroje „Hypoindex.cz“ (v případě internetových médií s aktivním proklikem na http://hypoindex.cz/)

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *