EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Fincentrum Hypoindex duben 2017: Sazby překonaly dvě procenta

 

V dubnu průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů stoupla na 2,01 procenta. Na této úrovni byly sazby naposledy v únoru roku 2016. Úrokové sazby pokračují v pozvolném růstu.

Loading



 


Hypotéky stále zdražují a jejich dostupnost je horší. To se promítá i na snižujících se počtech a objemech. V dubnu bylo sjednáno 8 555 hypotečních úvěrů, což je o 1 833 méně než v březnu. V meziročním srovnání počet hypoték poklesl o 487.
I objemy byly v dubnu nižší, a to o 3,5 miliardy korun oproti březnu. Ve čtvrtém měsíci tedy objemy klesly na 17,579 miliardy korun.
„Z doporučení ČNB mají banky nejvíce práce s limitem maximálně 15 % objemu úvěrů nad 80 % hodnoty nemovitosti. Zájem o toto pásmo je stále výrazně vyšší než uvedený limit. Zvyšování sazeb v tomto segmentu tak bude i v nejbližší době stěžejním faktorem pro růst průměrných úrokových sazeb,“ uvádí Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Dostupnost hypoték může klesnout

Hypotéky se stávají méně dostupnými se zpřísňujícími se doporučeními České národní banky (ČNB). Již dnes banky nesmí poskytnout úvěry nad 90 % zástavní hodnoty nemovitosti. A může být hůř. V Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR leží „technická“ novela zákona o ČNB, která dodává centrální bance další pravomoci. A pokud by jich využila v rozsahu naznačeném ve Zprávě o finanční stabilitě 2015/2016, na hypotéku by dosáhl jen málokdo…

Tip:

Průměrná půjčka zůstává

Co se ale drží na svém, je průměrná výše hypotéky. Už od listopadu 2016 si lidé v průměru půjčují přes dva miliony korun. Ani letos v dubnu tomu nebylo jinak a průměrná výše hypotéky dosáhla na 2 054 856 korun.
Zájem o hypotéky tedy mírně klesá a není divu, když kvůli omezení ČNB banky nemohou poskytovat více než 90 procentní hypotéky. Tím pádem lidé musí sáhnout hlouběji do svých kapes a banky hypotéky zdražují. Navíc na hypoteční úvěr dosáhne méně lidí. Pro získání hypotéky je momentálně potřeba vyšší bonita a více vlastních financí, než tomu bylo dřív. V minulém rekordním roce naopak dostávali hypotéky skoro všichni.
Hypotéky během dubna zdražila ČSOB, Hypoteční banka, Expobank a UniCredit Bank. Více se dočtete v článku Aktuální sazby hypoték: Obavy ze zdražování se naplňují.
Tabulka: Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex duben 2017

Doba fixace Všechny fixace
Fincentrum Hypoindex 2,01  %
Změna oproti minulému období (b.p.) 6
Počet nových hypoték 8 555
Objem nových hypoték 17,579 mld. Kč
Průměrná výše hypotéky 2 054 856Kč
Měsíční splátka 1 mil. na 20 let 5 064 Kč
Měsíční splátka 1 mil. na 15 let 6 440 Kč
Účelovost úvěrů
Podíl úvěrů na koupi 56 %
Podíl úvěrů na výstavbu 25 %
Podíl ostatních úvěrů 20 %

Odborným partnerem Fincentrum Hypoindex je Česká bankovní asociace.
Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Equa Bank, Moneta Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, Sberbank CZ, UniCredit Bank a Wüstenrot hypoteční banka. 
Podmínky užívání FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením „FINCENTRUM HYPOINDEX“ a uvedením zdroje „Hypoindex.cz“ (v případě internetových médií s aktivním proklikem na http://hypoindex.cz/).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *