EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Monika Lukešová

19. 12. 2012

1 komentář

Fincentrum Hypoindex listopad 2012: Rekordní sazby, objemy přes 12 miliard

 


 

V listopadu souhrnný ukazatel Fincentrum Hypoindex dosáhl absolutního rekordu v úrokových sazbách a letošního rekordu v objemech. Díky nízkým úrokovým sazbám stoupá nejen zájem o hypotéky, ale také se mírně zvyšuje částka, kterou si klienti půjčují. V listopadu byla průměrná výše hypotéky 1 678 914 korun.

Pro hypotéku si do bank přišlo skoro o tisíc lidí víc, než v říjnu. V listopadu si sjednalo hypoteční úvěr 7 151 klientů. Stále však hraje také velkou roli refinancování, které tvoří velký podíl hypotečního trhu celý letošní rok.

graf-listopad-2012

Objemy se pyšní letošním rekordem

Objemy v listopadu přesáhly letos poprvé hranici 12 miliard. V říjnu přitom jen mírně překročily deseti miliardovou hranici. Meziměsíčně tedy vzrostly skoro o dvě miliardy korun.

K celkovému nejvyššímu měsíčnímu objemu ještě však přes 3,5 miliardy chybí. Ten stále hájí květen 2007, kdy objemy dosáhly neuvěřitelných 15, 698 miliardy korun za měsíc.

Akce bank pomáhají srazit úrokové sazby. Banky se většinou rozhodly, že nebudou snižovat úrokové sazby na delší dobu, ale jen na pár dní. I dvoutýdenní hypoteční akce velké banky dokáže výrazně srazit celkové průměrné úrokové sazby u hypotečních úvěrů.

Propad úrokových sazeb se nezastavil ani v listopadu, kdy meziměsíčně došlo k poklesu o 0,11 procentního bodu. Důvodem byla zejména aktivita jedné z největších bank, která v rámci své akce nabídla pětiletou sazbu za 2,99 %. V listopadu bylo navíc dosaženo letošního rekordního objemu sjednaných hypotečních úvěrů, a zároveň byl stanoven nový listopadový rekord,“ říká Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Hypoteční akce: Banky odpouští poplatky

AXA Bank v prosinci zrušila měsíční poplatky spojené s vedením hypotečního úvěru. Vedení úvěrového účtu banka tedy nabízí bez jakýchkoli dodatečných podmínek zcela zdarma. Měsíční splátky budou zahrnovat pouze úroky a jistinu.

UniCredit Bank tento měsíc přišla s nabídkou refinancování bez poplatků a s variabilní úrokovou sazbou od 2,2 % a s fixní sazbou od 2,69 %. Akce se týká Převratné hypotéky, u které noví klienti získají sazby od 2,4 % a u refinancování pak od 2,2 %. U fixací pak noví klienti mohou dosáhnout na sazby od 2,89, u refinancování pak od 2,69 %.

V rámci služby Hypotéka s prémii mohou klienti, kterým zbývá do konce splatnosti hypotečního úvěru u České spořitelny 20 a více let a využívají fixaci úrokové sazby na 3 až 5 let, mohou získat 4 % z objemu hypotéky jako bonus. Podmínkou je setrvat celou dobu splatnosti u České spořitelny.

Aktuálním tématem je také poplatek za správu úvěru. Časopis dTest nedávno informoval, že tento poplatek považuje za nezákonný, a pokud jej banky samy nezruší, bude je žalovat. Jako první dostala výzvu Komerční banka, po ní Česká spořitelna. Ani jedna z bank poplatek rušit nehodlá. Raiffeisenbank tento poplatek sice zrušila, ale také předeslala, že tím dojde k mírnému zdražení hypotečních úvěrů.

Poprvé se do Hypoindexu zapojila také LBBW bank, kerá listopadové údaje posala jako testovací. Naplno se do našho ukazatele zapojí od ledna příštího roku.

Doba fixace Všechny fixace
Fincentrum Hypoindex 3,25 %
Změna oproti minulému období (b.p.) –11
Průměrná výše hypotéky 1 678 914
Měsíční splátka 1 mil. na 20 let 5 674
Měsíční splátka 1 mil. na 15 let 7 028
Účelovost úvěrů
Podíl úvěrů na koupi celkovém počtu úvěrů 62 %
Podíl úvěrů na výstavbu celkovém počtu úvěrů 17 %
Podíl ostatních úvěrů na celkovém počtu úvěrů 21 %

Hypoteční banka a Česká spořitelna dodaly data jen k průměrným hodnotám, nikoli k jednotlivým fixacím, proto zveřejňujeme jen průměrné hodnoty.

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, LBBW Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Podmínky užívání FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením „FINCENTRUM HYPOINDEX“ a uvedením zdroje „ Hypoindex.cz “ (v případě internetových médií s aktivním proklikem na http://hypoindex.cz/ )

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • poradce001@seznam.cz

    22 prosince, 2012

    Sazby hypoték jsou opravdu nízko. Já svým klientům zajišťuji variabilní sazbu 1,79% p.a.
    Pokud máte zájem tak mi pošlete email.

    Odpovědět