EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: Veronika Hejná

06. 01. 2020

0 komentářů

Hledají se vlastníci stovek tisíc nemovitostí. Ještě tři roky a připadnou státu

 

Především vinou častých formálních chyb při zápisech vlastnictví k nemovitostem vyplývajících ze státních zásahů minulého režimu i z důvodu nevypořádaných vztahů u nemovitostí po emigrantech eviduje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových stovky tisíc nemovitostí, u nichž údaj o vlastnictví úplně chybí, anebo je vlastník identifikován nedostatečně. Vlastníci dotčených nemovitostí mají už jen tři roky na to se o nemovitost přihlásit a údaje doplnit. Pak majetek připadne státu.

Loading



 

Bezmála 185 tisíc bezprizorních nemovitostí

K datu 1. srpna 2019 bylo v katastru nemovitostí evidováno téměř 185 tisíc nemovitostí s nedostatečně identifikovaným vlastníkem. Z toho je 179 267 pozemků a 5 678 staveb.
Od začátku roku 2014 do konce loňského září Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových prošetřil třicet tisíc nemovitostí. V nadpoloviční většině případů muselo být v návaznosti na šetření zahájeno dědické řízení.

„Prošetřování jednoho případu mnohdy trvá řadu měsíců nebo let, obzvlášť v případě, kdy musíme spolupracovat se zahraničními úřady. S ohledem na tuto mimořádnou časovou a odbornou náročnost každého případu považuji přes třicet tisíc vyřešených případů za mimořádný úspěch,“ říká generální ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Arajmu.

Průběh šetření nedostatečně identifikovaných vlastníků

nemovitost bez majitele
Zdroj: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Nemovitosti bez vlastníka: kdo je nedostatečně identifikovaný vlastník?

Od začátku roku 2014 platí nový katastrální zákon. Podle něj si Český úřad zeměměřičský a katastrální a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových předávají informace o nemovitostech, u nichž není znám vlastník, případně není dostatečně určitě označen, například chybí adresa nebo datum narození vlastníka. Katastrální zákon stanoví, že každý vlastník je povinen udržovat zapsané údaje v souladu se skutečností.
Opravu nedostatečných údajů nebo doplnění chybějících může katastrální úřad provést pouze z podnětu vlastníka. Ten musí své vlastnictví prokázat předložením zákonem stanovených dokumentů. Povětšinou se jedná o kupní smlouvy, výpisy z dříve vedených pozemkových evidencí či rozhodnutí z dědických řízení. Pokud by katastrální úřad doklad o vlastnictví neuznal, je ještě možné podat určovací žalobu k soudu.
K realizaci celé řady projektů je potřeba vyjasnit vlastnické poměry k nemovitostem. A tak v případě, že je nutné vlastníka nemovitosti zjišťovat z důvodu budování nebo rozvoje obecní infrastruktury, vlastnictví prošetřuje i sám Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

REKLAMA

Jak zjistit, jestli nemovitost není vaše?

Na webových stránkách Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) si každý může dohledat nemovitost podle lokality anebo podle jména svého příbuzného nebo předka. Když identifikujete nemovitost, která by mohla být vaše, je třeba zapátrat v podkladech dokládajících právní titul nabytí vlastnictví.
Pokud si nejste jisti, zda na základě dokladů, které máte k dispozici, lze vlastnictví do katastru zapsat, je možné konzultovat s ÚZSVM. Ten tápajícího vlastníka navede na vhodné zdroje dalších podkladů. Poslední slovo má ale katastrální úřad, případně soud.

Za tři roky nemovitosti bez vlastníka a s nejasným vlastníkem připadnou státu

Problém nedostatečně identifikovaných vlastníků a s tím souvisejících komplikací tu byl i před rokem 2014. Od začátku roku 2014 ale začala běžet desetiletá lhůta, po jejímž uplynutí nemovitosti přejdou na stát. Vlastníci se tedy mohou přihlásit pouze do konce roku 2023.
Desetiletá lhůta vyplývá z § 1050 odst. 2 občanského zákoníku. Ten stanoví, že „nevykonává-li vlastník vlastnické právo k nemovité věci po dobu deseti let, má se za to, že ji opustil.“ Zároveň podle § 1045 odst. 2 občanského zákoníku opuštěná nemovitost připadá do vlastnictví státu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024

Družstevní bydlení je stále cenově dostupnější alternativa

Pořízení staršího družstevního bytu je v průměru o 15 procent levnější než koupě bytu v osobním vlastnictví. Zatímco průměrná prodejní cena bytu v Česku v osobním vlastnictví na začátku letošního roku dosahovala 70 tisíc korun za metr čtvereční, průměrná cena za metr čtvereční družstevního bytu byla na hranici 47 tisíc korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy společnosti RE/MAX.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *