EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

23. 11. 2022

0 komentářů

ČNB zatím sazby nezvyšuje, ale i přesto hypotéky zdražují?

 

Nijak výrazně se nečekalo, že by bankovní rada ČNB změnila nastavení monetární politiky a že by zvedla v tomto roce ještě jednou úrokové sazby. A na listopadovém zasedání byla klíčová úroková sazba ponechána na 7 %. Co to znamená pro hypotéky a jak dlouho budou ještě zdražovat?

Loading



 

Podle našeho monitoringu hned čtyři české banky na začátku listopadu zvýšily hypoteční sazby. A to i přesto, že ČNB zatím klíčové sazby nezvyšuje. A nedá se moc čekat, že by to bylo do konce roku jiné.

Hypoteční sazby v Česku

Hypoteční banky si dobře uvědomují, že rekordních zisků a rekordního roku letos nedosáhnou. Rostoucí inflace, našponované ceny nemovitostí, celková ekonomická nejistota a především rostoucí sazby ČNB v letošním roce dost výrazně omezily poskytování nových hypoték. Banky se navíc ani neuchýlily ke konkurenčním bojům, kdy by se předháněly, kdo déle udrží nižší sazby a kdo bude lákat nové hypotéky. Razatně se totiž zdražují mimobankovní zdroje peněz, právě díky rostoucí sazbě ČNB.

A hypoteční trh nejspíš lepší měsíce v dohledné době nečekají. Česká inflace sice podle prvních signálů už zpomaluje, ale důvody pro pokles klíčových sazeb zatím nejsou. A radní ČNB se zatím vyjádřili naopak v tom smyslu, že nevidí důvody pro pokles sazeb. A že se rozhodně nebudou bránit dalšímu zvyšování, pokud to bude potřeba. Sazby komerčních hypoték tak zatím klesat nebudou, pokud se nebudou snižovat ani mezibankovní sazby.

Co bude ovlivňovat hypoteční trh v dalším roce

Vysoké klíčové sazby nejspíše ještě nějaký čas vydrží a budou nadále ovlivňovat drahé hypotéky. Lépe už bylo. Co by se tedy muselo stát, aby ceny českých hypoték začaly klesat? V prvé řadě je dobré se podívat na okolní země, kdy především země eurozóny stále nabízí o polovinu levnější hypoteční sazby. I v eurozóně ovšem dochází ke zvyšování klíčových sazeb ECB a dá se čekat, že i tam budou hypoteční sazby postupně růst. Na českých více než 6 % se ovšem jen tak nedostanou.

REKLAMA

Dalším faktorem je fakt, že ceny nemovitostí jsou momentálně opravdu vysoko. Nejenže ubývá lidí, kteří si hypotéku můžou dovolit, ale také ubývá lidí, kteří si můžou dovolit koupit nemovitost. Hypoteční trh tak dále klesá a nejspíše i klesat bude. Spolu s tím, jak ještě bude růst ekonomická nejistota a také se stále vysokou inflací.

Banky to víceméně ví a zakonzervovaly současný stav na vysoké hladině úrokových sazeb. Nejsou zájemci o nové nemovitosti, není tak nutné se předhánět, kdo jich získá více. A není nutné snižovat úrokové sazby ani v rámci konkurenčního boje na bankovním trhu.

Výrazný vliv na hypoteční sazby by mohla mít v příštím roce pouze ČNB v okamžiku, kdy se rozhodně klíčové úrokové sazby začít snižovat. Vliv by také mohla mít situace na realitním trhu, kde je možné zaznamenat první signály o tom, že ceny budou klesat. Nemovitosti se prodávají déle a hůře hledají vážné zájemce.

Čekáte na nižší úrokovou sazbu?

2% hypoteční sazby jsou teď minulostí a to nejen na pár měsíců, ale pravděpodobně na několik let. I kdyby na začátku příštího roku ČNB sáhla k razatnějšímu snížení sazeb, tak výraznější vliv na bankovním trhu a na hypotečních sazbách se může projevit až v druhé polovině roku. Při snižování sazeb totiž reagují banky většinou s výrazným zpožděním.

Dá se tak čekat, že zatímco sazby se ztrojnásobily zhruba během jednoho roku, tak k podobnému poklesu může dojít během třeba tří let. Pokud potřebujete bydlet a nechcete čekat, tak nižší úrokové sazby na nové hypotéce se hned tak nedočkáte. Pokud nutně nové bydlení nepotřebujete, vyplatí se počkat nejen na případný pokles na realitním trhu, ale také na pokles úrokových sazeb.

Nízké úroky by mohlo přinést euro

V rámci eurozóny mají dlouhodobě banky výrazně levnější sazby než na českém trhu. A to právě díky společné monetární politice ECB. Podobně se také chová inflace, která je zatím v průměru v eurozóně o dost nižší než ta česká. Proto se také v posledních měsících ozývají hlasy, že by Česká republika měla přistoupit k přijmutí společné měny. A je nutno podotknout, že to by nejspíše znamenalo i o dost levnější hypotéky.

Přijmutí eura je ovšem záležitost minimálně dvou let, to je doba, kterou musí česká ekonomika strávit v rámci ERMII před přijetím eura. Reálnější je pak mluvit například o horizontu pěti let a delším, během kterých Česko splní konvergenční kritéria a mohlo by přijmout euro. Společná měna tak v následujících letech nebude mít žádný vliv na české sazby hypoték. A je možné čekat, že české hypotéky budou stále o dost dražší než ty eurové.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Hypoteční sazby

Míří hypoteční sazby zpátky ke 2 %?

ČNB letos pokračuje v postupném snižování úrokových sazeb, které začala na konci loňského roku. Ze sedmi procent se tak 2T repo sazba snížila během tří měsíců na 5,75 %. Bankovní rada je zatím poměrně opatrná a snižuje úrokové sazby postupně. Dá se ale čekat, že úrokové sazby budou dále klesat. Inflace se zdá pod kontrolou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex březen 2024: Hypoteční sazby stagnují. Další zlevnění hypoték přijde na jaře

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu zůstala na začátku března prakticky beze změny. S příchodem astronomického jara by ale měly hypoteční úvěry opět začít zlevňovat. ČNB bude totiž jednat o nastavení základních úrokových sazeb v den jarní rovnodennosti 20. března.

Text: Jana Zámečníková

Foto: Swiss Life Hypoindex

07. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *