EUR 25.175

USD 23.482

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.175

USD 23.482

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

0 komentářů

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

 

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Loading



 

Banky a stavební spořitelny poskytly v březnu letošního roku hypoteční úvěry přesahující 18 mld. Kč. Meziměsíčně objem poskytnutých hypoték oproti únoru vzrostl o více než 15 %. Nárůst březnové aktivity na hypotečním trhu oproti únoru však bývá běžný, po zohlednění tohoto sezónního vlivu tak meziměsíční objem vesměs stagnoval.

„Aktuální data potvrzují pozitivní oživení trhu. Vidíme pokračující meziroční růst zájmu o koupi nemovitostí, zajímavým se ukazuje postupný trend rostoucího zájmu o úsporné bydlení. Například v našich datech vidíme, že každá třetí hypotéka z nově uzavřených financuje nízkoenergetické domy a byty. Stejné důvody, tedy finanční úspory, vedou stále více lidí k rekonstrukcím a modernizacím nemovitostí za účelem snížení jejich energetické náročnosti,“ říká Martin Vašek, generální ředitel Hypoteční banky.

„V březnu evidujeme o 50 % více žádostí, než byl průměr ve 4. kvartále loňského roku. Lze očekávat, že tento trend bude pokračovat z titulu zadržované poptávky po bydlení v posledních dvou letech. I přes citelné snížení sazeb ČNB se cena delších úrokových swapů naopak zvýšila, což v tuto chvíli bude bránit dalšímu citelnějšímu zlevňování hypoték,“ uvedl Milan Voldřich, manažer hypotečních úvěrů Raiffeisenbank.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v březnu dosáhl 15,4 mld. Kč po únorových 13 mld. Kč. Jde tak o meziměsíční nárůst o 2,4 mld. Kč, tj. 18,6 %. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) činil 2,8 mld. Kč, obdobně jako v únoru. Podíl refinancovaných úvěrů na celkovém objemu poskytnutých hypoték činil v březnu 15,3 %, což je pod průměrem posledních 6 měsíců ve výši 16,7 %.

REKLAMA

Za celý rok 2023 se propadla aktivita na hypotečním trhu o čtvrtinu

Za celý rok 2023 poskytly banky a stavební spořitelny hypoteční úvěry v objemu 150 mld. Kč, z toho čistě nové úvěry bez refinancování činily 124 mld. Kč. Meziročně se jednalo o propad ve výši 24 %. To je dáno zejména skutečností, že první polovina roku 2022 byla stále z pohledu poskytnutých hypoték silná a na meziroční srovnání tak působí vyšší srovnávací základna z tohoto období. Za první polovinu roku 2023 se tak poskytlo meziročně o 50 % méně hypoték, za druhou polovinu roku 2023 naopak přes 50 % více. Ve srovnání s předpandemickými roky 2017-2019 byl objem poskytnutých hypoték v roce 2023 zhruba o třetinu nižší.

Průměrná nabídková sazba 5,57 % p. a.

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu k 3. dubnu mírně klesla na 5,57 % p. a., což je bez měsíce nejméně za poslední dva roky. Změna oproti březnu byla jen velmi slabá.

„Prognózy vývoje hypotečního trhu se i nadále naplňují. Sazby v bankách klesají, byť to není stejným tempem jako základní sazby České národní banky. Ta na svém březnovém zasedání snížila dvoutýdenní repo sazbu o půl procentního bodu na současnou hodnotu 5,75 % p. a. Banky, ale i nadále drží spíše pozvolný pokles úrokových sazeb a navíc ještě jinak přistupují k velmi krátkým nebo naopak dlouhým fixacím. Například u 2 a 3 letých fixací je pokles sazeb přeci jen o malinko větší, ale u fixace na 1 rok nebo fixace na 10 let sazby prakticky neklesají a vykazují spíše stagnaci,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Swiss Life Select.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *