EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Hypotéka bez doložení příjmů nemusí být úplné sci-fi

 

Banky se vždy při posuzování žádostí o hypotéku primárně zajímají o zdroj a výši příjmu žadatele. Zaměstnancům výši příjmu potvrzuje jejich zaměstnavatel. Podnikatelé si k podání žádosti o hypoteční úvěr musí připravit minimálně jedno daňové přiznání. Ale co nastává v případech, kdy zájemci o hypotéku z nějakého důvodu nemohou doložit výši svých příjmů? Je dnes vůbec možné získat hypotéku bez doložení příjmů? 

Loading



 


Před tím, než banka schválí hypotéku, musí vždy nejdříve zodpovědně posoudit, zda ji žadatel bude schopen dlouhodobě splácet.

„Připravte se na to, že hypotečního specialistu bude zajímat výše i zdroj vašeho příjmu. Klíčové jsou příjmy ze zaměstnání nebo podnikání. Banky pak zpravidla dále přihlížejí i k dalším příjmům, jako je například rodičovský příspěvek, výživné na děti, invalidní důchod, výsluhová renta nebo zisk z pronájmu nemovitostí. Vždy záleží na konkrétní bance, co přesně uzná.
Jednotlivé banky mají vlastní pravidla pro posuzování příjmů, takže se může stát, že jeden poskytovatel vám některý ze zmíněných příjmů uzná a jiný ho naopak striktně odmítne. Například příjmy z dohod o provedení práce či pracovní činnosti zohledňuje pouze Raiffeisenbank,“ popisuje Veronika Hegrová, z online srovnávače hypoték Hyponamiru.cz.

Někdy lze využít zjednodušené dokládání příjmů

O to, jak získat novou hypotéku nebo refinancovat tu stávající bez dokládání příjmu, se nejčastěji zajímají lidé, kteří mají aktuální příjem příliš nízký nebo nemohou doložit výši svého výdělku. Může se jednat například o zaměstnance, jenž zrovna nastoupil do svého prvního zaměstnaní nebo nedávno změnil práci a běží mu zkušební lhůta. Stejně problematické je to i u živnostníků, kteří provozují samostatně výdělečnou činnost po dobu kratší než jeden rok, takže ještě nepodávali daňové přiznání.
Ze zkušenosti online hypotečních specialistů ze srovnávače hypoték Hyponamiru.cz vyplývá, že v současné době žádná banka v Česku neposkytne novou hypotéku bez jakéhokoliv prokazování příjmů. V případě ČSOB a Hypoteční banky lze využít takzvaný předschválený limit. Banka informuje vytipované bonitní klienty o možnosti okamžitého přidělení hypotéky až do určité výše. Vychází přitom z historických pohybů na účtu klienta.
Pokud jde o refinancování stávajícího hypotečního úvěru, lze využít i takzvaného zjednodušeného dokládání příjmů.

„I tato možnost má ovšem několik důležitých pravidel. Jednotlivé banky si opět nastavují konkrétní podmínky individuálně.  Hypotéku při refinancování například nemůžete navyšovat vůbec nebo jen do omezené výše dané bankou.
Nová výše splátky se musí také rovnat vaší dosavadní splátce nebo ji může převyšovat maximálně o dané procento. Dále se nesmí změnit dlužníci a musíte nadále ručit stejnou nemovitostí. Nezbytnou podmínkou je samozřejmě bezchybná splátková historie,“ popisuje Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.

Refinancování hypotéky je možné i bez dokládání příjmů

V současnosti umí na českém trhu refinancovat hypotéku bez dokládání příjmů primárně UniCredit Bank. Interní systém banky ovšem musí vyhodnotit, že je tento postup v daném případě možný. Zájemce totiž musí splnit celou řadu přísných kritérií. Refinancování hypotéky bez dokládání příjmů tak není ani tady zdaleka pro každého. Jiné banky vyžadují při refinancování hypotéky předložit alespoň dokumenty prokazující příjem.

REKLAMA

„Místo daňového přiznání nebo potvrzení o příjmu mohou stačit například jen výpisy z účtu. Banka pak už jen zkontroluje, zda částka přicházející na účet odpovídá výdělku uvedeném v žádosti o refinancování,“ dodává Veronika Hegrová.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Vysoké úroky a refinancování

Jak refinancovat během rostoucích úrokových sazeb

Hypoteční sazby dynamicky rostou už od posledních pár měsíců minulého roku. V tuto chvíli atakují 6% hranici. Pokud jste si hypotéku fixovali před pěti lety, kdy byla průměrná úroková sazba na trhu 2%, tak letos vám bude při refinancování nabídnuta sazba více než dvojnásobná. A pokud si nepospíšíte, možná i trojnásobná. Jak se na takovou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

26. 04. 2022

bonita při žádosti o hypotéku

Co vše má vliv na vaši bonitu při žádosti o hypotéku

foto: Shutterstock Bonita, neboli úvěryschopnost, je taková vaše vizitka, kterou si banka sestavuje ze známých údajů o vás a která jí dává informaci o tom, jak moc budete schopni splácet úvěr, o který právě žádáte. Neboli čím vyšší bonita, tím vyšší pravděpodobnost, že vám banka schválí žádost o úvěr, protože si bude jistá, že to […]

Text: Hana Bartušková

23. 06. 2021

Konec fixace a refinancování hypotéky

Co dělat, když vám končí fixace hypotéky a chcete refinancovat

Snem mnoha z nás je samozřejmě vlastní bydlení, které představuje určité zázemí pro nás a naši rodinu. Většina lidí o něm uvažuje právě v souvislosti s pořízením rodiny, když se chtějí takzvaně usadit. Mít své jisté. Pořízení vlastního bydlení však je pochopitelně velice nákladná záležitost a jen málokdo to zvládne bez hypotéky.

Text: Hana Bartušková

13. 11. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *