EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Jaké příjmy se posuzují při žádosti o hypotéku?

 


 

Žádost o novou hypotéku znamená, že se banka bude zajímat o vaše příjmy. Při žádosti totiž banka před poskytnutím úvěru posuzuje tzv. bonitu klienta. A posuzuje jeho příjmy a porovnává je s výdaji. Tak, aby zjistila, jestli klient bude schopen dlouhodobě splácet své závazky. Nejdůležitější položkou, kterou pak banka hodnotí při žádosti o hypotéku a před samotným poskytnutím hypotéky, je samozřejmě příjem.

Samostatný příjem, nebo společná žádost?

Vzhledem k tomu, že ceny nemovitostí stále rostou, tak je často velmi obtížné dosáhnout na hypotéku jen s jediným příjmem. To žadatelé často řeší tím, že žádost podávají společně jako manželé, nebo si přizvou i dalšího ručitele. Mladým lidem často jako spoluručitelé fungují například jejich rodiče.
Díky přizvání spoluručitele je snadnější dosáhnout na poskytnutí hypotéky. Ale to s sebou nese i několik nevýhod.

  • Společná půjčka může narušit vzájemné vztahy. Protože do nich vnáší prvek peněz.
  • Nemusí být úplně snadné někoho přesvědčit, aby si vzal s vámi hypotéku. Však nakonec bude napsaný jako spoluručitel a bude dlužit.
  • Vámi uvedený spoluručitel si pak často nemůže vzít vlastní hypotéku, vaše splátky se budou započítávat jako jeho výdaje při posuzování nové žádosti o hypotéku.

Pokud neuzavřou manželé smlouvu o zúžení společného jmění manželů, jsou automaticky vždy spoluručitelé u hypotéky, o kterou zažádali v manželství.

Jaké příjmy banky posuzují, než vám dají hypotéku?

Existuje několik druhů příjmů, které můžete uvést v žádosti o hypotéku. Přičemž k těmto příjmům banky přistupují rozdílně. Ten nejlépe akceptovatelný příjem je samozřejmě příjem ze zaměstnání z trvalého pracovního poměru na HPP a se smlouvou na dobu neurčitou. Příjem OSVČ je posuzován přísněji a třeba k sociálním dávkám se často ani nepřihlíží.
Také si přečtěte: Jaké příjmy posuzují banky při žádosti o hypotéku

Příjem ze zaměstnání a žádost o hypotéku

Příjem ze zaměstnání se posuzuje na základě potvrzení od zaměstnavatele o příjmu za poslední tři měsíce. Přičemž banky požadují toto potvrzení co nejčerstvější, většinou s maximálně dvouměsíční platností. Je také možné, že banky budou volat vašemu zaměstnavateli, aby si výši příjmů ověřily.
Na druhou stranu je tento příjem jeden z nejvíce vítaných. Banka vidí v takovém příjmu pravidelnou výplatu a dlouhodobou udržitelnost splácení hypotéky.
Pracovní smlouva, na základě které máte tento příjem, by měla být na dobu neurčitou. Neměla by to být práce na dohodu, neměli byste být ve výpovědní lhůtě ani ve zkušební době. Pokud máte smlouvu na dobu určitou, tak by tato měla být na delší dobu než jeden rok a banka po vás pravděpodobně bude chtít předložit novou pracovní smlouvu po uplynutí této doby.

REKLAMA

Příjem z živnostenského listu a žádost o hypotéku

OSVČ mají dokazování příjmu složitější. Při dokazování příjmů je nutné dokládat daňová přiznání. Často je banka chce za více let, nestačí pouze doložit příjmy z minulého roku. Banky pak příjmy posuzují buďto podle obratu, ten ale započítávají pouze určitým procentem, nebo podle zisku.
Zisk se ale většina živnostníků snaží mít co nejmenší, ať už využitím výdajových paušálů, co největších reálných nákladů nebo použitím daňových slev a daňových odpočtů. Taková daňová optimalizace a snižování zisku pak ale vede k tomu, že se snižuje i bankou posuzovaný příjem a že živnostník na hypotéku nedosáhne z důvodu nízkého vykazovaného zisku.
OSVČ tak často stojí před volbou, jestli by nebylo lepší několik let vykazovat vyšší zisky a platit vyšší daně tak, aby mu byla hypotéka schválena. Nebo tuto situaci může řešit tím, že získá i další zdroj příjmů.

Ostatní uznatelné příjmy při žádosti o hypotéku

Do ostatních příjmů, které vám banka uzná při žádosti o hypotéku, patří například některé sociální dávky. Například rodičovský příspěvek, mateřská, invalidní důchod nebo doživotní renta. K těmto příjmům banky přistupují individuálně a sociální dávky posuzují například jen do jejich určité výše.
Mezi další uznatelné příjmy patří například také: příjmy z kapitálu, příjmy z pronájmu movitých i nemovitých věcí. Tyto příjmy ale opět banky zvažují individuálně a například započítávají jen určitým procentem.

Jaké příjmy vám banka při žádosti neuzná?

Naopak vám některé z bank při žádosti o hypotéku neuznají například příjmy z DPP nebo z DPČ. Hlavně pokud jsou do limitu, kdy neplatíte sociální a zdravotní pojištění. Do neuznatelných příjmů patří také některé sociální dávky, jako je například částečný invalidní důchod, podpora v nezaměstnanosti, příspěvek na bydlení, přídavky na děti.

Loading

Vstoupit do diskuze 5 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • TOMÁŠ

    13 listopadu, 2019

    Zajímalo, by mě jestli banky uznají příjmy ze svých investičních fondů, které tak nepřetržitě vnucují svým klientům, záleží přeci na nich jak fond spravují a kolik fond klientovi vydělá, pokud je tedy nabízí, myslím, že by měli tedy uznat jako příjem i zisky z nich…

    Odpovědět

  • Hana Bartušková

    13 listopadu, 2019

    dobrý den, příjmy z fondů patří do příjmů z kapitálu – tedy ostatní příjmy, které banky také uznávají. jen tedy si myslím, že u běžného investora asi nebude pravidelná výplata z prodeje fondů velkou položkou.

    Odpovědět

  • Hana Bartušková

    13 listopadu, 2019

    dobrý den, máte pravdu, děkuji za upozornění.

    Odpovědět

  • Karel Mrkvička

    13 listopadu, 2019

    Dobrý den, uznávají se také ostatní příjmy – například zisk z prodeje nemovitosti?

    Odpovědět

  • DonLabuznikw

    27 listopadu, 2019

    To moji žádost o hypotké bohužel hned několikrát zamítli, takže mi došla trpělivost a zkusil jsem alternativu v podobě https://www.coolnajem.cz/ U nich vlastní byt splácíte formou nájmu a posuzování oproti tomu co se děje v bance není tak psychicky náročné a vysilující, takže doporučuji.

    Odpovědět