EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

24. 03. 2022

0 komentářů

Hypotéky jsou drahé a budou ještě dražší

 

Zájemci o hypotéku i ti, kterým letos končí fixace, se musí připravit na horší časy. Je velmi pravděpodobné, že hypotéky budou i nadále zdražovat a už brzy překročí pětiprocentní hranici. Výraznou roli v tom opět sehraje Česká národní banka (ČNB), která bude znovu rozhodovat o základních úrokových sazbách. Vzhledem k aktuálnímu vývoji ekonomiky a hlavně přetrvávajícím proinflačním tlakům se očekává další zvýšení těchto sazeb, což se promítne do zdražování komerčních úvěrů včetně těch hypotečních, uvedl pro Hpoindex.cz Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva Ekospol.

Loading



 

Během letošního roku čeká refinancování hypoték mnoho desítek tisíc lidí. Zatímco ještě před rokem mohli dosáhnout na dvouprocentní úrok, nyní jim banky nejspíše nabídnou úrokovou sazbu kolem 4,5 procenta a brzy bude ještě výrazně hůř. Už nyní se mluví o sazbách mezi 6 a 7 % p. a.

„U hypotečního úvěru ve výši 3,5 milionu korun a pětiletou fixací se měsíční splátka kvůli tomu zvýší o podstatné čtyři tisíce korun. Ročně tak dá domácnost za splácení bydlení 48 tisíc korun více. To už je velmi podstatná částka, která dokáže negativně zatížit rozpočet mnoha rodin. Už nyní je nejvyšší čas připravovat se na tyto vyšší výdaje. Bez dostatečných rezerv se ze snů o vlastním bydlení může velmi rychle stát zlá noční můra,“ doplnil Evžen Korec.

Hypoteční trh letos pokračuje v rychlé jízdě směrem vzhůru. Průměrná nabídková sazba hypotečního úvěru v březnu podle Fincentrum Hypoindex vzrostla v porovnání s předchozím měsícem o deset bazických bodů na 4,62 procenta. Oproti letošnímu lednu došlo k nárůstu o takřka půl procentního bodu. Loni v březnu se přitom průměrná nabídková sazba hypoték pohybovala kolem 1,94 procenta.

Při hypotéce na 80 procent hodnoty nemovitosti v celkové výši 3,5 milionu korun se splatností 25 let a tříletou fixací nyní domácnost na splátkách měsíčně zaplatí okolo 20 tisíc korun.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *