EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Luboš Svačina

19. 06. 2020

0 komentářů

Hypoték se dělá méně. Objemy však stále ještě rostou

 

V květnu bylo podle čerstvých dat serveru hypoindex.cz* poskytnuto 6 203 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 16,487 miliard korun. Zatímco v objemu hypoteční trh stále ještě roste – meziročně o 3,5 %. V počtu sjednaných hypoték květen přinesl očekávaný pokles. Oproti loňskému roku počet sjednaných hypotečních úvěrů klesl o 11,1 %.

Loading



 

„Vzhledem k tomu, co se všechno se událo v posledních měsících v souvislosti s šířením koronaviru, není pokles počtu sjednaných hypoték žádným překvapením. Nejistota zpočátku koronakrize ohledně budoucího vývoje dopadla na poptávku po hypotékách a tento propad se nyní se zpožděním propisuje do reportovaných počtů reálně sjednaných hypoték. Na straně poptávky však už vidíme spolu s postupným uvolňováním protiepidemických opatření a poklesem sazeb pozitivní trend a znatelné oživení zájmu o úvěry na bydlení.“  říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Hypotéky květen 2020
Důvodem nárůstu objemu sjednaných hypoték, ač počty úvěrů klesají, je rostoucí průměrná výše úvěru. Ta vzrostla meziročně o 375 000 Kč na 2,658 milionu korun, což je nejvyšší hodnota v historii měření. Růst průměrné výše úvěru podle všech indicií souvisí s růstem cen v ekonomicky silných oblastech ČR a výstavbou nových bytů a rodinných domů.

Nabídkové sazby míří ke 2 procentům

V souladu s našimi očekáváními, která odvíjíme od vývoje indexu nabídkových sazeb hypoték, klesla v květnu i průměrná úroková sazba v květnu realizovaných hypoték měřená FINCENTRUM HYPOINDEXem. Hodnota tohoto indexu klesla meziměsíčně o 9 setin procentního bodu na 2,30 %. Korelaci s naším indexem ilustruje následující graf. Index nabídkových sazeb GOFI nyní v půli června má za sebou další výrazný pokles a blíží se 2procentní hranici, v grafu jeho aktuální hodnota však není zobrazena, protože měsíc ještě neskončil.
Hypotéky květen 2020

Úroky na spořících účtech klesají. Zájem o stavební spoření roste

Stavební spořitelny v květnu sjednaly meziročně o třetinu více nových smluv. Celkově 50 132 ks. Znatelně narostla i celková cílová částka sjednaných smluv, která v uplynulém měsíci činila 20,7 mld. Kč (y/y +19,9 %). Větší nárůst zájmu o stavební spoření je podle našeho názoru především důsledkem snižování úrokových sazeb na spořících účtech.
Hypotéky květen 2020
Úvěrová produkce stavebních spořitelen byla v květnu již také zasažena protikoronavirovými opatřeními. Počet sjednaných úvěrových smluv klesl meziročně o 15 procent. Celkem jich stavební spořitelny sjednaly  4 353 ks (y/y – 15,6 %). Objem úvěrů však stejně jako u hypoték meziročně meziročně vzrostl o 12,3 % na 4,964 mld. Kč. Průměrně si lidé ve stavebních spořitelnách v květnu půjčili 1 140 363 Kč, což je o 283 000 korun více než loni ve stejném období.

REKLAMA

O dalším vývoji rozhodne míra nezaměstnanosti

V součtu za uplynulých 5 měsíců poskytly banky a stavební spořitelny úvěry za 114,2 mld. Kč, což je téměř identická čáska jako v silném roce 2018 a o 28 mld. Kč více než v roce loňském.

„Bankám i spořitelnám se vydařilo 1. čtvrtletí a negativní dopady koronaviru jsou zatím o něco menší, než se očekávalo. Klíčové však nyní bude, jak zpomalení ekonomiky dolehne na příjmy českých domácností a zaměstnanost,“ uzavírá Libor Ostatek.


* v datech není obsažena produkce mBank, Oberbank, Fio banky, WSPK a Creditas
Zdroj: Golem Finance, banky, hypoindex.cz, stavebky.cz, ČTK

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Zajímavosti o rezidenčních hypotékách v USA, část 4.: Obrácená hypotéka

Získání finančních prostředků pomocí tzv. obrácené hypotéky je v USA na rozdíl od české „americké“ hypotéky možné i když ještě klasická hypotéka nebyla úplně splacena a na nemovitosti stále vázne hypoteční zástava. Obrácená hypotéka se stává zajímavým finančním produktem zvláště v období, kdy tržní cena nemovitosti roste a podíl ještě nesplacené klasické hypotéky na tržní ceně nemovitosti […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *