EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Jana Poncarová

11. 05. 2020

0 komentářů

Hypotéky přešlapují na místě: Čekají nás náročné časy, varují experti

 

Hypotéky je sice snazší získat, ale lidé se rozmýšlejí, jestli je ta správná chvíle brát si úvěr na bydlení. Skepse z budoucího vývoje dělá své. Banky jsou vstřícnější, ale žádné velké zlevňování hypoték nepřipravily. Vyčkávají, co bude dál.

Loading



 


Koronavirová krize v podstatě ze dne na den zastavila obchodování nejen s nemovitostmi. Podle realitních makléřů lidé odvolávali prohlídky, a protože měli najednou jiné starosti, odložili nákup bydlení na neurčito. To se pochopitelně promítlo i do trhu s hypotékami.

Sešup hypotečního trhu

Podle České bankovní asociace se v březnu letošního roku propadl oproti únoru hypoteční trh o 26 %. V prvních dvou březnových týdnech, tedy ještě před nástupem opatření, jež měla zamezit šíření koronaviru, přitom běžely obchody velmi dobře. „Z toho lze usuzovat, že skutečný propad teprve přijde,“ komentuje dění Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace.
Propadu si všímá také Radek Vachulka, manažer hypoték v České spořitelně. „V březnu meziročně poklesl zájem o nové hypotéky zhruba o polovinu. Těžko ale nyní předvídat dopad krize, která stále trvá a není jasné, kdy skončí a jaké budou její celkové dopady. Dílčím vodítkem mohou být v tuto chvíli počty žádostí o odklady splátek, které se v našem případě týkají zhruba 9 % našich retailových klientů majících buď spotřebitelský, nebo hypoteční úvěr,“ uvádí.

Hypotéky zlevnily jen některé banky

Pokles na hypotečním trhu povede podle Vladimíra Staňury k zostřenému boji o zákazníky. Typickým nástrojem se může stát snižování úrokové sazby. K tomuto kroku se zatím odhodlaly spíše menší banky, velcí hráči s podobným rozhodnutím otálejí.
Ke snížení úrokové sazby se rozhodla například mBank. Hypotéky s pětiletou fixací a s LTV do 80 procent zlevnila o půlprocentního bodu, a to na 1,94 procent. „Díky snížení sazeb registrujeme výrazně vyšší zájem klientů o naše úvěry. Jdeme tedy proti trendu, který přinesl ochlazení. Celkově i my očekáváme zpomalení prodeje hypotečních úvěrů, které ještě nějakou dobu potrvá. Zejména nejistota v příjmech a zpomalení produkce nových nemovitostí může sehrát roli,“ říká Martin Podolák, ředitel divize úvěrových produktů mBank pro Českou republiku a Slovensko.
Měnit úrokové sazby se zatím nerozhodla Raiffeisen stavební spořitelna, zaznamenala však mírný pokles zájmu o úvěry. „Našemu úvěrovému portfoliu dominují spíše menší úvěry na rekonstrukce a modernizace domů a bytů a jejich výše je nejčastěji kolem 250 tisíc korun. Odhadujeme, že tento typ úvěru budou lidé dále využívat,“ říká tisková mluvčí Lenka Molnárová.

ČNB zakročila už v dubnu

Na dění na hypotečním trhu zareagovala již v průběhu března Česká národní banka. Zatímco v předchozích měsících upozorňovala na přehřívání trhu, nyní její opatření směřují k jeho povzbuzení. „V minulosti jsme reagovali na uvolněné úvěrové standardy a nadměrně optimistická očekávání zpřísněním hypotečních ukazatelů. Teď, když je ekonomika zasažená pandemií koronaviru, se ale mohou stát takto nastavené úvěrové standardy nadměrně přísnými,“ vysvětlil guvernér ČNB Jiří Rusnok.
Na mysli měl limit výše hypotéky v poměru k hodnotě zastavované nemovitosti, tedy takzvaný LTV ukazatel. Ten Česká národní banka předtím zvýšila z 80 na 90 procent. Nedávno ho ale zrušila, protože se – podle jejího vyjádření – snížilo riziko, na něž se tento ukazatel zaměřoval. Není totiž pravděpodobné, že by nemovitosti rychle zdražovaly a lidé si tak museli pořizovat stále vyšší hypotéky.
Snížení LTV na 80 % oznámila ČNB na začátku dubna a trhu to – alespoň částečně – pomohlo. „Nečekejme ale nějaká zásadní rozvolnění parametrů v době, kdy neznáme dopady koronavirové krize na ekonomiku domácností a kdy z druhé strany probíhají masivní odklady splátek až na šest měsíců. Myslím, že velmi dobrý obrázek, jak na tom české domácnosti jsou, budeme mít ve chvíli, kdy skončí ochranná doba – tedy po 31. říjnu 2020,“ upozorňuje Radek Vachulka.

Dramatické měsíce na dohled

To vše je ale jen začátek. Podle Vladimíra Staňury nás čekají dramatické měsíce, do nichž se promítne nejistota. „Velcí hráči očekávají zhoršení svého úvěrového portfolia i zhoršenou situace některých žadatelů o úvěr. To je bude nutit k tomu, aby zvedli svoje rizikové marže. A tím pádem i svoje úrokové sazby. Výsledkem bude propad trhu o polovinu, zejména v objemech. Svědčí o tom i po dlouhé době nižší průměrná výše hypotéky, která klesla na 2,5 milionu korun,“ uzavírá.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční sazby

Míří hypoteční sazby zpátky ke 2 %?

ČNB letos pokračuje v postupném snižování úrokových sazeb, které začala na konci loňského roku. Ze sedmi procent se tak 2T repo sazba snížila během tří měsíců na 5,75 %. Bankovní rada je zatím poměrně opatrná a snižuje úrokové sazby postupně. Dá se ale čekat, že úrokové sazby budou dále klesat. Inflace se zdá pod kontrolou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex březen 2024: Hypoteční sazby stagnují. Další zlevnění hypoték přijde na jaře

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu zůstala na začátku března prakticky beze změny. S příchodem astronomického jara by ale měly hypoteční úvěry opět začít zlevňovat. ČNB bude totiž jednat o nastavení základních úrokových sazeb v den jarní rovnodennosti 20. března.

Text: Jana Zámečníková

Foto: Swiss Life Hypoindex

07. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *