EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Které banky vám odloží (nejen) hypoteční splátky?

 

O iniciativě ČBA ohledně zmírnění dopadů koronavirové pandemie na rozpočty domácností a živnostníků jsme tento týden už psali. Řada bank se k výzvě připojila a v současné době buďto už nabízí, či brzy nabídne možnost odložit si hypoteční splátky i splátky spotřebitelských úvěrů.

Loading



 


Vládní kroky v boji s koronavirem zatím obsahují například zavření obchodů a restaurací, zavření škol a poslání rodičů na domácí vyučování. Což samozřejmě výrazně snižuje příjmy domácností i živnostníků. Když nemáte otevřenou provozovnu nebo nechodíte do práce, výdělek je prostě menší.

„Klienty, kteří mají o odklad splátek zájem, ČBA prosí o trpělivost – v rámci českého bankovnictví se jedná o bezprecedentní krok, který je nutné vyladit jednak uvnitř jednotlivých bank, tzn. nastavit procesy a systémy, jednak také s ČNB, aby tyto kroky a nastavení nebyly v rozporu se zákony a pravidly bankovního dohledu, který ČNB provádí.“ tisková zpráva ČBA.

Na co se připravit, když žádáte o odklad splátek?

Je nutno poznamenat, že odklad splátek není automatický a banky budou nejspíše každou žádost individuálně posuzovat, některé více a jiné méně přísně. Připravte si tedy dokumenty dokazující vaši sníženou platební schopnost.
Je dobré při odkladu splátek neotálet a vyřídit vše co nejdříve. Odklad splátek v současné době podporuje nejen ČBA, ale také ČNB, na odklad splátek také logicky může navazovat poskytnutí úvěru, ať už z vládní pomoci COVID úvěrů, nebo komerčního z vaší banky. To je varianta především pro podnikatele.
Většinu agendy kolem odkladu splátek bude nejspíš možné vyřídit online, spousta bank má informace na svých webových stránkách, včetně prvotního formuláře a dalších instrukcí jak postupovat.
Níže najdete seznam vybraných bank, které mají na svých webových stránkách uveřejněny bližší informace a které odklad splátek budou povolovat. Nabídky se týkají jak fyzických, tak i právnických osob, stejně tak osob samostatně výdělečně činných.

AirBank

AirBank se sice nejdříve postavila k prvotní iniciativě odpuštění splátek negativně, ale poté změnila názor a dnes nabízí ve výjimečných případech 3měsíční odklad. Tato možnost je pro situace, kdy jste onemocněli koronavirem, kdy máte snížené příjmy z důvodu péče o dítě nebo kdy se vám snížily příjmy z podnikání v souvislosti s opatřením proti koronaviru. Toto je nutné bance v žádosti o odklad doložit.

Česká spořitelna 

3měsíční odklad nabízí i Česká spořitelna, tento platí pro úvěrové produkty od Buřinky (Stavební spořitelny České spořitelny) i další produkty. Odklad 3 splátek se tak týká hypoúvěrů, úvěrů od Buřinky, úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů. Dále se toto týká spotřebitelských úvěrů, firemních leasingů i podnikatelských půjček. Žádost je možné podat od 20. března a splátky budou odkládány od 1. dubna.

REKLAMA

Fio Banka

Stejně tak na konkrétní podobě odkladu splátek pracuje Fio Banka, ale je možné předpokládat, že odklad se bude týkat fyzických osob, podnikatelů i právnických osob.

Komerční banka

Také Komerční banka nabízí odklad 3 splátek, přičemž v současné době se jedná především o splátky u hypoték a u spotřebitelských úvěrů. O řešení pro podnikatelské úvěry se zatím dle webových stránek KB pouze uvažuje. Stejné opatření platí i pro spotřebitelské úvěry od Essox, dceřiné společnosti Komerční banky.

Moneta Money Bank 

U Monety můžou o odklad splátek žádat fyzické osoby, živnostníci i firmy, tito můžou žádat o 3měsíční odklad splátek hypotéky, leasingů i dalších typů úvěrů. Spolu s odkladem splátek se prodlužuje i celková splatnost dotčeného úvěru. Na kontokorenty a kreditní karty se toto opatření zatím nevztahuje.

„Dokumenty o dočasném odkladu tří splátek jsou připraveny na našich webových stránkách. MONETA umožní odklad splátek všem našim klientům. Takto činíme s vědomím zodpovědnosti a nutnosti našim klientům proaktivně pomoci. Dopadem preventivních opatření budeme zřejmě poškozeni všichni,“ uvádí Tomáš Spurný, předseda představenstva a generální ředitel MONETA Money Bank.

REKLAMA

Raiffeisen Bank  a Raiffeisen stavební spořitelna

Raiffeisen i Raiffeisen stavební spořitelna nabízí 3měsíční odklad také pro fyzické osoby, podnikatele i firmy. Odklad je možný u hypotečního, spotřebitelského i dalšího úvěru, který je splácen pravidelnou splátkou každý měsíc.

Sberbank

Sberbank také nabízí odklad 3 měsíců splátek. Je nutné doložit sníženou platební schopnost v důsledku epidemie, přičemž každý příklad bude posuzován individuálně. Možnost odkladu se týká hypotečních, spotřebitelských a MICRO úvěrů. Je možné odpustit splátky od 1. 4. 2020.

Wüstenrot

Pokud jste se dostali do snížené platební schopnosti o odklad splátek můžete požádat i u Wüstenrot. Ten řeší jednotlivé situace odkladu splátek individuálně dle potřeb každého klienta.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Růst nájmů 2021

Inflace roste, ceny nemovitostí rostou, připravte se na růst nájmů

Českou republiku zaplavila inflace. Za poslední rok se projevila především v růstu cen bytů, teď už si ji ale můžeme všimnout i běžně v obchodech. Téměř dva roky s koronavirem a uvolněnou fiskální politikou, která jen tak mimochodem pouštěla do ekonomiky helikoptérové peníze, si totiž konečně řekly svou cenu. A ta je opravdu rostoucí.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 11. 2021

Patálie s hypotékou: Mám hypotéku na stavbu, ale stavět nebudu

Zdroj: archiv Hypoindex.cz Poslední rok změnil naše životy v mnoha ohledech. Někteří lidé přišli o práci, jiní dokonce zavřeli nadobro své provozovny. Finanční situace samozřejmě ovlivňuje již dříve nasmlouvané obchody, zakázky, ale i půjčky. Co dělat například v situaci, když si klient banky sjednal hypotéku, ale teď je všechno jinak.

Text: Monika Lukešová

17. 05. 2021

Daňové přiznání k nemovitosti

Bude se dostupnost vlastního bydlení dále zhoršovat?

foto: Shutterstock Ceny bytů neustále zdražují. Před rokem při začátku koronavirové epidemie se předvídalo mnohé, třeba že realitní trh zpomalí a bydlení bude lépe dostupné. Jak ale ukázal rok s kovidem, zrovna realitní kanceláře na tom moc netratily. A rozhodně nemají v dnešní době problém udat nemovitosti. Naopak se jim stále hůře hledají nové nemovitosti, […]

Text: Hana Bartušková

22. 04. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *